Cine sunt morţii din groapa comună de la Rediu? Un nasture sau fir de aţă nu s-a găsit
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cine sunt morţii din groapa comună de la Rediu? Un nasture sau fir de aţă nu s-a găsit

GALERIE
foto DAN LUCA - schelete horlesti rediu - 6692
  • foto DAN LUCA - schelete horlesti rediu - 6692
- +

Un tânăr de 35 ani din Iaşi a făcut o descoperire macabră în timp ce lucra la construcţia casei sale. O groapă comună, în care se aflau osemintele mai multor persoane, a ieşit la iveală sub lamele unui excavator ce săpa în vederea amplasării unei fose septice. Albert Rediu, proprietarul terenului cu pricina, a anunţat imediat Poliţia, această instituţie sesizând, la rândul său, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi. Imediat, autorităţile competente au început cercetările.
 
În cursul zilei de ieri, la faţa locului s-au deplasat un procuror de la Parchetul Militar, care a deschis un dosar penal în acest sens, şi câţiva jandarmi şi pirotehnişti de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi. Aceştia din urmă au adus la faţa locului un detector de metale de mică adâncime, urmând ca zilele următoare să cerceteze zona cu un aparat mai puternic, care să detecteze la o adâncime de patru metri.
 
 
Potrivit unor surse apropiate anchetei, prezente ieri la faţa locului, în zona scheletelor a fost găsit şi un proiectil, de mici dimensiuni. Reprezentanţii ISU nu au dorit ieri să confirme sau să infirme acest fapt. „Nu putem să oferim informaţii în acest dosar penal, este treaba Parchetului Militar”, a spus colonelul Dan Iamandi, şeful ISU Iaşi.
 
 
Perimetrul cercetat a fost împrejmuit cu o perdea de camuflaj, iar cu paza sitului au fost însărcinaţi jandarmii. Concomitent, poliţiştii au încercat să obţină mai multe informaţii despre proprietarii anteriori ai terenului. Potrivit spuselor mai multor localnici, terenul a aparţinut unui gospodar din comună, Dumitru Ropotă, decedat în urmă cu câţiva ani, iar ulterior, după colectivizare, a ţinut de Cooperativa Agricolă de Producţie din comună.
 
 
Terenul aflat acum în proprietatea lui Albert Rediu a fost ani la rând cultivat cu porumb, ne-a spus Lucreţia Pelin, o localnică în vârstă de 74 ani de ani.
 
Scheletele vor fi analizate la IML
 
Revenit din Marea Britanie, unde a susţinut recent o comunicare pe tema gropii comune descoperite la Popricani, arheologul Neculai Bolohan a început cercetarea terenului cu pricina. Împreună cu alţi colegi, care au participat şi la săpăturile din pădurea Vulturi, cadrul didactic de la Facultatea de Istorie din Iaşi încearcă acum să desluşească iţele încurcate ale acestui caz.
 
Momentan însă, în faza incipientă a cercetării, Bolohan spune că nu se poate pronunţa pe marginea osemintelor descoperite în curtea ieşeanului. „Toate oasele au fost scoase de utilajul mecanic şi deocamdată doar le-am adunat. Nu am găsit nimic altceva. Aici sunt şase metri lungime pe jumătate de metru lăţime şi nu am găsit măcar un nasture. Totuşi, vă pot spune că este vorba despre oameni maturi, din primele cercetări”, a spus arheologul.
 
 
Pe de altă parte, procurorul de caz aflat la faţa locului spune că săpăturile vor mai dura ceva timp, deoarece trebuie trecut prin sită, la propriu, fiecare centimetru de pământ excavat. „Nu ştim deocamdată nimic, decât că sunt corpuri puse de-a valma, unele peste altele. Cercetările sunt de durată, trebuie analizate scheletele, inclusiv la Institutul de Medicină Legală”, a spus procurorul de caz. La orele amiezii, ghidaţi de detectoarele de metale, pirotehniştii au scos din pământ şi câteva zale de fier. Acestea erau însă de dată recentă, astfel că au fost lăsate deoparte.
 
De asemenea, la primele cercetări a fost prezent şi un criminalist de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, care a fotografiat în amănunt fragmentele de oase găsite în pământ, la nici jumătate de metru de suprafaţă.
 
„Posibil să fie o groapă comună militară”
 
În „horă” au intrat imediat şi autorităţile locale. Reprezentanţii comunei cred că osemintele fac parte dintr-o „groapă comună militară”. Viceprimarul Ştefan Paraschiv a dat şi o mână de ajutor anchetatorilor, punând în legătură organele de control cu mai mulţi localnici în vârstă, care le pot furniza informaţii despre perioada tulbure a războiului. „Este vorba despre o groapă comună. Momentan însă, până nu îşi spun punctul de vedere arheologii şi organele abilitate, nu vă putem spune mare lucru. Posibil să fie o groapă comună militară”, a declarat Ştefan Paraschiv, viceprimarul comunei Rediu.
 
 
Acesta spune că în zona limitrofă cercetării s-a descoperit frecvent muniţie de război. „Aici, frontul a fost bătut puternic. Când am executat lucrarea pentru alimentare cu apă, chiar aici pe marginea şoselei am descoperit un camion de muniţie... rusească, americană”, a adăugat vicele din Rediu.
 
Bătrânii satului îşi amintesc şi acum cu groază de ororile războiului din urmă cu mai bine de şapte decenii. Ion Vicol, în vârstă de 80 de ani, ce stă la circa 300 metri de locul unde s-au găsit osemintele, ne-a povestit că satul era plin de tranşee în anii celui de-al Doilea Război Mondial. „A fost război mare aici. Curgeau ghiulele peste noi. Erau tranşee, mulţi morţi. Erau adunaţi şi înmormântaţi la cimitir”, şi-a amintit Vicol.
O localnică de 90 de ani spune că, şi după încheierea luptelor, ani la rând, „proiectilele stăteau ca broaştele, unele lângă altele pe marginea drumului”.
 
Diego CIOBOTARU, Andrei DÎSCĂ
 
Dosar penal pentru omor calificat
 
Prim-procurorul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, Gheorghe Prelipcean, a declarat ieri reporterilor “Ziarului de Iaşi” că instituţia a deschis un dosar penal pentru omor calificat. “La data de 21 septembrie 2015, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi a fost sesizat cu privire la descoperirea unor oseminte pe raza comunei Rediu. În data de 21 septembrie 2015 a fost înregistrat un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat”, a precizat Prelipcean.
 
Ridicarea fragmentelor osoase va continua şi în cursul zilelor următoare, acestea urmând a fi trimise spre analizare Institutului de Medicină Legală. Această instituţie urmează să estimeze vechimea osemintelor şi să identifice eventuale însemne de identificare personală a cadavrelor.
 
Ionuţ BENEA
 
 
 
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.