Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cine sunt românii premiați cu „Crucea Moldavă” oferită de IPS Mitropolit Teofan

GALERIE
WhatsApp Image 2021-10-14 at 10.42.56
  • WhatsApp Image 2021-10-14 at 10.42.56
- +

În contextul anului omagial 2021 în Patriarhia Română, al pastoraţiei românilor din afara României, astăzi, 14 octombrie, pe scena unde s-a slujit Sfânta Liturghie închinată sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, Părintele Mitropolit Teofan a invitat şi a premiat patru familii care cunosc ce înseamnă să trăieşti în afara graniţelor ţării şi care pun, mai presus de toate, păstrarea şi mărturisirea dreptei credinţe.

Este vorba despre familia preotului Mihai şi Maria Stegărescu. Preotul Mihai este originar din Basarabia şi a activat la Parohia „Sfânta Parascheva” din satul Priozeornoe (Cemâşâr) din Mitropolia Odesei, unde a renovat şi pictat biserica. În anul 2018, a aderat la Episcopia Basarabiei de Sud, dar nu a putut trece şi biserica, slujind ca preot paroh la Parohia Hagi-Curda şi Protopop misionar de Ismail. În ciuda ostilităţilor clericilor din Mitropolia Odesei şi a unor autorităţi locale, a înregistrat Asociaţia de binefacere „Melchisedec Ştefănescu” şi a renovat casa în care asociaţia filantropică îşi desfăşoară activităţile. A supravegheat construcţia bisericii din Reni, având o bogată activitate social-filantropică în protopopiat. A renovat biserica cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din satul Priozeornoe, preacucernicia sa arătând mare evlavie la Sfânta Cuvioasă Parascheva, motiv pentru care şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a sluji la Iaşi la hramul Sfintei. Doamna preoteasă Maria este cadru didactic, şefă pe bibliotecile din Raionul Anenii Noi, iar împreună cu părintele Mihai au doi copii, Ana, de 14 ani, şi Filip, de 5 ani.

A doua familie invitată pe scena unde s-a slujit Sfânta Liturghie a fost cea a lui Mihai şi Cristina Cimpoieșu, el născut în Vrancea, iar doamna originară din Iaşi. Au locuit în Marea Britanie timp de 5 ani, lucrând în IT, şi au împreună doi copii: Luca, de 6 ani, și Tudor, în vârstă de 3 ani. Acum lucrează în Iași, tot în IT, revenind în ţara natală din două motive:
- Acolo nu a fost acasă. Era locul unde lipsea căldura sufletească, pe fondul unei stări de acultură;
- Apropierea de Biserică era dificilă în străinătate. Distanțele erau foarte mari pentru o integrare reală într-o comunitate eclesială.

Familia domnului Adrian și a doamnei Crina-Elena Tiron a fost deasemenea invitată de către IPS Mitropolit Teofan pe scena amenajată în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Aceştia au locuit în Norvegia timp de 10 ani (între 2004-2014) şi au împreună doi copii: Ioan-Matei, de 11 ani, și Teodor, de 9 ani. Domnul Adrian și a doamna Crina-Elena Tiron sunt cercetători în bio-medicină, iar acum lucrează la Institutul Regional de Oncologie Iasi (IRO) Iași. Au declarat că au revenit în țară pentru familie.

Preotul Steven și doamna preoteasă Patricia Maria Holley au fost deasemenea premiaţi de Părintele Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei. Povestea slujitorilor născuţi în Statele Unite ale Americii este una deosebită. Preotul Steven a fost necreştin până la vârsta de 25 de ani, apoi pastor baptist. În SUA a descoperit Biserica Ortodoxă, în care a intrat în 1996, ajungând diacon. Primul contact cu România a fost în anul 2011. De atunci, nu a mai plecat decât pentru a-și aduce familia, adică pe doamna preoteasă, Patricia Maria, lucru împlinit în anul 2013. În 2018 a fost hirotonit preot de IPS Mitropolit Teofan. Slujește la Parohia „Sfântul Haralambie” din Iași, parohia unde Arhiepiscopia Iașilor oferă slujirea liturgică bilingv (română și engleză). Familia Holley a avut un băiat care a murit în 2006, dar i-au rămas 4 nepoți: Jacob (angajat în US Navy), Chelsea (angajată în US Air Force), Morgan (stilistă hairdress) și Benjamin (manager restaurant). Preotul Steven și doamna preoteasă Patricia Maria au ales România pentru frumusețea credinței și bunătatea oamenilor, cărora le transmite un mesaj fierbinte: „Nu ne lăsați pe noi, cei veniți mai târziu în Ortodoxie, să-L iubim pe Dumnezeu mai mult decât voi, care v-ați născut ortodocși!”. Cel mai frumos vis al părintelui este să moară în fața Sfânului Altar, slujind Domnului și să fie înmormântați în pământul României.

Familiile amintite mai sus au primit fiecare în dar câte o Biblie şi „Crucea Moldavă”, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Amintim că anul trecut au fost oferite mai multe premii unor medici care activează, cu multă jertfelnicie, în domeniul sanitar, dar şi unele distincţii post-mortem unor cadre medicale care au trecut la Domnul, slujind cu devotament aproapelui din prima linie a luptei împotriva pandemiei actuale.

Despre incredibila poveste a preotului din SUA pe care îl premiază astăzi cu Crucea Moldavă IPS Teofan a scris Ziarul de Iași în 2014:Un american, fost baptist, uns preot ortodox la Iaşi - oraş de care e îndrăgostit

Stephen Holley

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri