Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cine sunt viitorii miniștri ai lui Trump. Un general pro-Putin la Apărare

GALERIE
trump
  • trump
- +

Daca nu mai exista dubii privind numele viitorului presedinte al SUA, nu se stie inca cine vor fi ministrii sai. Se vehiculeaza insa nume care ar trebui sa-i ingrijoreze pe romani.

Analistii POLITICO, unul dintre cele mai bine bine informate grupuri mass-media de la Washington, au incercat sa prezica cine va face parte din viitorul cabinet Trump. Ei sustin ca ar putea fi unul dintre cele mai neobisnuite guverne din istoria moderna a SUA, deoarece Trump a promis ca va aduce in cele mai inalte functi magnati ca el, pe de o parte, iar pe de alta parte exista temerea ca multe nume mari se vor feri sa faca parte din guvernul lui, iar femeile il vor evita complet, din cauza comentariilor sexiste ale viitorului presedinte.

Pentru romani, probabil cel mai important membru al guvernului e secretarul de stat, adica ministrul de externe, mai ales ca Trump a declarat in trecut ca NATO este “invechit”si scump ca statele membre trebuie sa contribuie mai mult la costurile Aliantei „Iar daca nu vor face asta, Statele Unite trebuie sa fie gata sa le lase se se apere singur”, a spus viitorul lider al SUA

Newt Gingrich, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor, ar putea deveni secretar de stat, el fiind cel mai important sustinator al lui Trump in Partidul Republican. Gingrich a declarat recent ca statele membre NATO „ar trebui sa isi faca griji privind implicarea noastra indiferent de context”, precizand ca, de pilda, „se va gandi serios” inainte de a ajuta Estonia in cazul unei invazii rusesti.

De asemenea, Gingrich a declarat ca extinderea NATO in tarile baltice a fost "o decizie emotionala, care a sporit paranoia Rusiei". Politicianul a spus chiar ca unele state din Alianta "sunt o sursa de slabiciune" si ca "se va gandi inainte sa riste un razboi nuclear pentru un loc care e practic o suburbie a Sankt Petersburg".

Un alt nume vehiculat este cel al senatorului Bob Corker, un adept al implicarii SUA in Irak si Afganistan. Corker a declarat ca nu e complet de acord cu Trump in privinta rolului NATO, considerand ca Alianta „este fundamentala”, dar ca e de parare ca multe state europene nu contribuie suficient la apararea comuna, dand exemplul Germaniei. In 2014, Corker a vizitat Romania si s-a intalnit cu presedintele de atunci, Traian Basescu. El a fost si unul dintre initiatorii legii prin care Ucraina, R. Moldova si Georgia au obtinut statutul de aliat al Statelor Unite fara sa fie membri NATO.

In fine, o a treia optiune pentru postul de secretar de stat este John Robert Bolton, fost ambasador al SUA la ONU, un diplomat de cariera. Cunoscut ca un critic al politicii externe a administratiei Obama, Bolton promoveaza o politica mai flexibila fata de Iran si Coreea de Nord. El a criticat dur pozitia lui Trump fata de NATO. „Daca tancurile rusesti intr-o republica baltica si tu decizi sa te gandesti daca atacul era justificat sau nu, vor ajunge la Marea Baltica inainte sa deschizi dosarul”, declara Bolton in iulie. „Daca cineva crede ca nu se poate baza pe tine, atunci nu se va baza, iar asta nu se aplica doar al NATO”.

Si postul de secretar al Apararii este extrem de important pentru romani, iar aici Trump l-ar putea numi pe senatorul Jeff Sessions, care i-a sustinut neconditionat in campania electorala. Sessions nu e totusi un prieten al Rusiei si nici un critic al NATO, chiar daca cere ca si tarile europene sa investeasca in aparare proportional cu SUA.

Continuarea pe StirileProTV.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri