Cine ține orașul în corzi? O situație politică fără precedent în ultimii 30 de ani la Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cine ține orașul în corzi? O situație politică fără precedent în ultimii 30 de ani la Iași

GALERIE
negocieri esuate Iasi Berescu Chirica Chichirau
  • negocieri esuate Iasi Berescu Chirica Chichirau
- +

Situaţie fără precedent în istoria politică de peste 30 de ani a Iaşului. Practic, printre alte neajunsuri majore, oraşul stă fără viceprimari pentru că liderii politici nu se pot înţelege şi negocia nici măcar pe aspectele vitale pentru buna funcţionare a lucrurilor edilitare. Ieri, de exemplu, la 6 luni de la alegerile locale, reprezentanţiii partidelor din arcul guvernamental - PNL şi USRPLUS - nu au putut sta în aceeaşi încăpere la discuţii nici măcar 5 minute, deşi erau la prima întâlnire. Blocajul se prelungeşte într-o perioadă importantă pentru Iaşi: în aceste zile vor fi făcute publice primele detalii din bugetul local şi cel judeţean pe anul în curs. În legătură cu proiectele de amploare ale Iaşului, şi sprijinul politic de care au acestea nevoie, nu se pot face prognoze.  „Ziarul de Iaşi” vă prezintă toate detaliile şi vă invită să indicaţi singuri un responsabil pentru situația creată.

FOTO: Monica Berescu, Mihai Chirica, Cosette Chichirău

 

PNL şi USRPLUS nu reuşesc să pună bazele unei colaborări la Iaşi, în ciuda faptului că se află la guvernare la nivel central. După o perioadă îndelungată în care s-au războit şi apoi curtat prin intermediul presei, liderii organizaţiilor politice nu au putut să stea în aceeaşi cameră mai mult de 5 minute. Eşecul negocierilor de ieri duce în continuare la un blocaj în Consiliul Local (CL): nu există acum o majoritate pentru desemnarea celor doi viceprimari, o situaţie fără precedent în istoria recentă a Iaşului, în contextul în care alegerile locale au avut loc cu aproape şase luni în urmă. La următoarea şedinţă de CL, nu este exclusă o alianţă ad-hoc între PNL şi PSD, iar social-democraţii să nominalizeze al doilea viceprimar. Discuţii în acest sens au mai existat în trecut, dar nu s-au materializat. Cert este că PSD are un om pregătit pentru o astfel de funcţie. De cealaltă parte, primarul Mihai Chirica a anunţat ieri că va fi promovat în CL proiectul de alegere a viceprimarilor, fără alte detalii. „În prima şedinţă a CL vom propune şi alegerea funcţiilor de viceprimari, unul de la PNL şi unul de la altă formaţiune politică”, a spus, scurt, primarul. Blocajul politic de la nivel local se prelungeşte într-o perioadă importantă pentru Iaşi: în aceste zile vor fi făcute publice primele detalii din bugetul local şi cel judeţean pe anul în curs.

USRPLUS a boicotat negocierile

Întâlnirea de la Primărie a fost programată ieri la ora 12.00. Echipa de negociere a PNL, condusă de primar, a avut în componenţă mai mulţi consilieri locali, un membru al biroului politic local şi pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Marius Dangă. De la USRPLUS au intrat în Primărie copreşedinţii Cosette Chichirău şi Monica Berescu, în timp ce alţi reprezentanţi ai alianţei au rămas în afara Palatului Roznovanu. Chichirău şi Berescu au stat în aceeaşi încăpere cu liberalii mai puţin de 5 minute. Ulterior, au refuzat negocierea pe motiv că nu este prezent şi Costel Alexe, şeful Consiliului Judeţean (CJ), în ideea unei analize pe proiecte şi la nivel judeţean, nu doar local, aşa cum solicitaseră anterior întâlnirii. Alexe se afla ieri la Bucureşti, iar Dangă a precizat că are un mandat scris de la acesta pentru a prezenta viziunea PNL în privinţa proiectelor de la CJ.

Citește și: Balanișcu, favorit să fie viceprimar, dacă PNL bate palma cu PSD la Iași

Imediat după ce au părăsit Sala Mare a Primăriei, copreşedinţii USRPLUS au trimis presei un comunicat pregătit anterior negocierilor. „USRPLUS era dispus să negocieze cu ambii lideri PNL Iaşi, nu doar cu unul dintre ei. Având în vedere că domnul Alexe nu a venit la negocieri, delegaţiile de la PMI şi CJ se ţin de cuvânt şi nu negociază jumătăţi de măsură sau viziuni parţiale. Ieşenii au nevoie de proiecte cu acoperire metropolitană şi judeţeană; iar pentru a le putea implementa, este necesară o deschidere din partea tuturor, nu doar a noastră”, a comentat deputatul Monica Berescu.

Negocierile vor fi mediate de liderii centrali?

Chiar dacă a susţinut continuarea negocierilor cu USRPLUS, dar de data asta şi cu prezenţa liderilor centrali (Dan Barna şi Dacian Cioloş), Mihai Chirica i-a criticat în termeni duri pe cei cu care vrea să facă alianţă. „Este foarte clar de câtă credibilitate se mai poate bucura un partid care a înşelat atât de uşor aşteptările ieşenilor. Este foarte clar că apariţia acestui partid, sau acestei alianţe, în 2020, este un accident politic pe care toţi trebuie să ni-l asumăm în cele din urmă, dar nu este mai puţin clar faptul că nu există sub nicio formă dorinţă de a face ceva pentru ieşeni, ci doar de a continua un scandal ce se pare că nu mai ia sfârşit”, a spus primarul. Mihai Chirica a mai reproşat liderilor USRPLUS Iaşi şi faptul că aceştia voiau să negocieze şi proiecte pentru zone din judeţ unde nu au reprezentaţi locali, exemple în acest sens fiind Paşcani sau Hârlău. „Ce s-a întâmplat astăzi nu a fost decât un simulacru de negociere, un interes mimat faţă de binele ieşenilor pentru care nu a fost alocat mai mult de 5 minute înainte de a părăsi sala şi a lansa pe loc un comunicat de presă pregătit dinainte”, a comentat şi şeful PNL Iaşi, Costel Alexe.

Citește și: Chirica: Înţelegerea PNL cu USR PLUS la Iaşi trebuie făcută până începe dezbaterea bugetului local

La rândul ei, Cosette Chichirău a reproşat primarului că, anterior negocierilor, s-a exprimat pentru „o alianţă de circumstanţă şi pe termen scurt”, propunere pe care deputatul USRPLUS a catalogat-o drept „neserioasă şi neinteresantă”. „Noi ne dorim o alianţă strategică, pe termen lung, care să fie bazată, dincolo de persoane, pe realizarea unor proiecte mari şi pe reformă instituţională. Proiectele mari includ parcuri industriale, rezolvarea situaţiei traficului şi parcărilor, construirea unei noi infrastructuri de cultură şi sport”, a spus Chichirău. Copreşedintele USRPLUS Iaşi a dat asigurări că vor fi aprobate în continuare în CL proiectele care sunt în interesul ieşenilor.

Neînţelegeri în USRPLUS?

Pe de altă parte, surse politice ne-au declarat că în cadrul USRPLUS au apărut unele facţiuni, în condiţiile în care unii aleşi ai alianţei au vrut să-şi asume guvernarea locală alături de PNL încă din toamna anului trecut. O reacţie pe tema negocierilor PNL-USRPLUS a avut ieri şi PSD, prin vocea preşedintelui Maricel Popa. „Iaşul nu se poate dezvolta aşa, nu cu lideri cercetaţi de DNA sau trimişi în judecată, nu cu oameni care nu se pot pune de acord pe câteva proiecte, nu cu oameni preocupaţi doar de acapararea cât mai multor funcţii şi plasarea clientelei politice în posturi călduţe”, a comentat Maricel Popa.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.