Cine trebuie să judece dacă parlamentarii ieşeni merită pensii speciale?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 22.01.2022

Cine trebuie să judece dacă parlamentarii ieşeni merită pensii speciale?

GALERIE
bani
 • bani
- +

Instanţele îşi aruncă una alteia dosarul.

 

Cea mai înaltă instanţă a ţării îi va căuta printre judecătorii ieşeni pe cei competenţi să stabilească dacă foştii parlamentari merită sau nu pensii speciale. După ce în octombrie Tribunalul îşi declinase competenţa în favoarea Curţii de Apel, a venit rândul acestei instanţe să refuze cercetarea dosarului. Curtea de Apel şi-a declinat şi ea competenţa, în favoarea Tribunalului. Ca urmare, dosarul va fi trimis Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a decide cine trebuie să-l judece. La sfârşitul săptămânii trecute, ÎCCJ a luat o decizie într-un caz similar, cel al unui fost deputat PSD de Vaslui, Vasile Marcu. Acesta îşi ceruse pensia înapoi în faţa Tribunalului Vaslui, instanţă care şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Apel ieşene, care a apreciat însă că tribunalul este cel îndreptăţit să judece. Instanţa supremă a stabilit că problema pensiei lui Marcu trebuie soluţionată de tribunal, instanţă care judecă în mod obişnuit procesele legate de conflicte de muncă, salarii sau pensii. O decizie similară este de aşteptat şi în cazul celor 15 foşti deputaţi şi senatori ieşeni care au cerut să fie repuşi în plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă.

Pensiile speciale acordate foştilor parlamentari au fost desfiinţate la sfârşitul lunii februarie, în urma modificării statutului deputaţilor şi senatorilor. Ordinele de încetare a pensiilor acestora au fost însă atacate în instanţă o lună mai târziu, când 15 foşti parlamentari ieşeni din partea PSD, PNL, PRM, PD sau independenţi au cerut reluarea plăţii pensiilor. O acţiune similară a fost înaintată şi de fostul deputat PNŢ-CD Vasile Lupu, pe lângă Tribunalul Suceava. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X