Cine va conduce cea mai bogată arhiepiscopie din ţară? Decizia, în mâinile PF Daniel
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 14.05.2021

S-au aşezat ultimele piese pentru alegerea urmaşului lui IPS Pimen. Decizia va veni peste exact o săptămână

Cine va conduce cea mai bogată arhiepiscopie din ţară? Decizia, în mâinile PF Daniel

GALERIE
pf daniel
  • pf daniel
- +

 Sinodul mitropolitan de la Iaşi a propus două nume. Patriarhia mai poate adăuga un candidat, înaintea votului final: o va face sau nu? Cine ar putea fi acesta?

Pe 21 iulie, marţea viitoare, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române este aşteptat să se pronunţe cu privire la cine va ocupa locul rămas liber la conducerea Arhiepiscopiei Sucevei, după moartea Înaltpreasfinţitului Pimen în urma infecţiei cu noul coronavirus. După cum a prezentat „Ziarul de Iaşi” în exclusivitate, documentele de reglementare a organizării Bisericii Ortodoxe Române precizează că un astfel de ierarh trebuie ales în maximum 60 de zile de la momentul vacantării scaunului de înalt ierarh, dar după cele 40 de zile de la moartea ierarhului, perioada de doliu şi de rugăciune. Conform acestor documente şi surselor consultate de publicaţia noastră, existau şansele ca pentru scaunul rămas liber la Suceava să existe o competiţie ridicată, în contextul în care Mitropolia Moldovei şi Bucovinei poate propune doi candidaţi, arhiepiscopia locală poate propune unul, iar în şedinţa Sfântului Sinod poate fi adăugat un al patrulea nume pe lista candidaţilor, din care se votează, secret, succesorul lui IPS Pimen.
 
Citește și: Cine îi ia locul lui Pimen: ieşeanul sau suceveanul. Marea înfruntare, marţea viitoare
 
Cine îi ia locul lui Pimen: ieşeanul sau suceveanul. Marea înfruntare, marţea viitoare
 
În urma întâlnirii Sinodului mitropolitan de weekendul trecut, au apărut două din cele patru propuneri aşteptat: PS Calinic Botoşăneanul şi PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Sucevei şi Rădăuţilor. Acesta din urmă era propunerea pe care mulţi din biserică se aşteptau să o facă Arhiepiscopia locală, în urma consultărilor cu Sinodul Mitropolitan, după ce sinodul ar fi propus doi dintre membrii cu greutate şi vechime, printre care şi PS Calinic Botoşăneanul. Alegerea lui PS Damaschin Dorneanul de către Sinodul mitropolitan arată că a existat un consens local, explică sursele consultate de „Ziarul de Iaşi”, cu privire la faptul că acesta ar trebui să fie continuatorul muncii lui IPS Pimen de la Suceava, mai ales că el era cel care a şi condus activităţile din zonă în ultimii ani, când IPS Pimen devenise slăbit şi se deplasa din ce în ce mai greu.
 
Rămâne însă definitiv votul Sfântului Sinod, care urmează să se reunească pe 21 iulie, şi implicit cuvântul Patriarhului Daniel, discutându-se la Iaşi despre două scenarii: fie susţinerea lui Damaschin Dorneanul în continuare pentru senzaţia de continuitate la nivelul uneia dintre cele mai bogate episcopii din Moldova, fie aducerea unei persoane complet noi, care să fie aleasă din rândul episcopilor existenţi deja, din altă parte a ţării, care să nu aibă prejudecăţi şi preferinţe locale, să ajute la resetarea episcopiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Fără amendă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.