anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

S-au aşezat ultimele piese pentru alegerea urmaşului lui IPS Pimen. Decizia va veni peste exact o săptămână

Cine va conduce cea mai bogată arhiepiscopie din ţară? Decizia, în mâinile PF Daniel

GALERIE
pf daniel
  • pf daniel
- +

 Sinodul mitropolitan de la Iaşi a propus două nume. Patriarhia mai poate adăuga un candidat, înaintea votului final: o va face sau nu? Cine ar putea fi acesta?

Pe 21 iulie, marţea viitoare, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române este aşteptat să se pronunţe cu privire la cine va ocupa locul rămas liber la conducerea Arhiepiscopiei Sucevei, după moartea Înaltpreasfinţitului Pimen în urma infecţiei cu noul coronavirus. După cum a prezentat „Ziarul de Iaşi” în exclusivitate, documentele de reglementare a organizării Bisericii Ortodoxe Române precizează că un astfel de ierarh trebuie ales în maximum 60 de zile de la momentul vacantării scaunului de înalt ierarh, dar după cele 40 de zile de la moartea ierarhului, perioada de doliu şi de rugăciune. Conform acestor documente şi surselor consultate de publicaţia noastră, existau şansele ca pentru scaunul rămas liber la Suceava să existe o competiţie ridicată, în contextul în care Mitropolia Moldovei şi Bucovinei poate propune doi candidaţi, arhiepiscopia locală poate propune unul, iar în şedinţa Sfântului Sinod poate fi adăugat un al patrulea nume pe lista candidaţilor, din care se votează, secret, succesorul lui IPS Pimen.
 
Citește și: Cine îi ia locul lui Pimen: ieşeanul sau suceveanul. Marea înfruntare, marţea viitoare
 
Cine îi ia locul lui Pimen: ieşeanul sau suceveanul. Marea înfruntare, marţea viitoare
 
În urma întâlnirii Sinodului mitropolitan de weekendul trecut, au apărut două din cele patru propuneri aşteptat: PS Calinic Botoşăneanul şi PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Sucevei şi Rădăuţilor. Acesta din urmă era propunerea pe care mulţi din biserică se aşteptau să o facă Arhiepiscopia locală, în urma consultărilor cu Sinodul Mitropolitan, după ce sinodul ar fi propus doi dintre membrii cu greutate şi vechime, printre care şi PS Calinic Botoşăneanul. Alegerea lui PS Damaschin Dorneanul de către Sinodul mitropolitan arată că a existat un consens local, explică sursele consultate de „Ziarul de Iaşi”, cu privire la faptul că acesta ar trebui să fie continuatorul muncii lui IPS Pimen de la Suceava, mai ales că el era cel care a şi condus activităţile din zonă în ultimii ani, când IPS Pimen devenise slăbit şi se deplasa din ce în ce mai greu.
 
Rămâne însă definitiv votul Sfântului Sinod, care urmează să se reunească pe 21 iulie, şi implicit cuvântul Patriarhului Daniel, discutându-se la Iaşi despre două scenarii: fie susţinerea lui Damaschin Dorneanul în continuare pentru senzaţia de continuitate la nivelul uneia dintre cele mai bogate episcopii din Moldova, fie aducerea unei persoane complet noi, care să fie aleasă din rândul episcopilor existenţi deja, din altă parte a ţării, care să nu aibă prejudecăţi şi preferinţe locale, să ajute la resetarea episcopiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Alexandru LĂZESCU

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Deşi europenii au evitat până acum, în general, să adopte o atitudine excesiv de contondentă în raport cu China şi nici nu s-au raliat poziţiei americane, pe care totuşi o împărtăşesc în mare parte, au devenit tot mai îngrijoraţi şi mai iritaţi de atitudinea tot mai agresivă a Berlinului.

Filmuletul zilei

opinii

La masa oficială

Nichita DANILOV

La masa oficială

În aparenţă, înfăţişarea bonomă lui Medvedev degaja linişte şi echilibru. Dar asta era doar aparenţă. Căci pixul pe care preşedintele îl învârtea între degete în timp ce stătea în prezidiu exprima destul de multe. Nesiguranţă? Plictiseală? Nerăbdare?

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dana ȚABREA

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dacă viaţa ar fi asemenea unei scene de teatru, atunci omul nu ar putea fi decât actor sau spectator. Metafora vieţii ca teatru, în sensul scoaterii din context a replicilor lui Jaques din As You Like It de William Shakespeare, conduce la o interpretare prejudiciată („Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii sunt actori”). 

Ultimele zile

Michael ASTNER

Ultimele zile

După ce petrec săptămâni bune la ţară, la Amnaş, cum-necum vine momentul în care parcă simt că gata, ajunge. Şi asta dincolo de eventualele chestiuni concrete ce-ar fi de rezolvat la oraş. Iar din momentul acela, al fixării datei plecării, ultimele zile capătă un ritm şi-un conţinut al lor: încep să pregătesc curtea şi casa pentru absenţa mea, să fac, adică, oareşce ordine, să fac curat etc.

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Detector

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.