Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cine va scoate din gunoiul ieşenilor aproape 65 de milioane de lei?

GALERIE
gunoi
  • gunoi
- +

Firma care se va ocupa, în următorii cinci ani, de colectarea şi transportul deşeurilor în aproape tot judeţul a semnat contractul pentru prestarea acestor servicii.

Firma câştigătoare a licitaţiei organizate pentru activitatea de colectare şi transport a deşeurilor din tot judeţul, mai puţin municipiul Iaşi, a semnat, ieri, contractul cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS). Girexim Universal SA, cu sediul în Piteşti, va gestiona activitatea de colectare selectivă a deşeurilor în următorii cinci ani, perioadă în care va primi 64,62 de milioane de lei (fără TVA). Redevenţa plătită anual Consiliului Judeţean a fost fixată la 183.000 de lei. De menţionat că societatea respectivă prestează aceleaşi servicii în Botoşani şi Giurgiu, iar judeţul Argeş este singurul în care Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor a fost realizat la termenul prevăzut.

„Sunt noul dumneavoastră gunoier odată cu semnarea ordinului de începere (a prestării serviciilor, n.r.), probabil la intrarea în 2019”, s-a prezentat managerul general al Girexim Universal, Gheorghe Văsîi. Înainte să semneze contractul, el a făcut o scurtă descriere a firmei pe care o conduce. Din partea administraţiei locale, contractul a fost semnat de Romeo Olteanu, preşedintele ADIS.

În judeţul Iaşi, operatorul va asigura aceste servicii în cele 93 de comune, în municipiul Paşcani şi oraşele Tg. Frumos, Podu Iloaiei şi Hârlău. Beneficiarii sunt în număr de aproape 500.000, dintre care 425.000 locuiesc în mediul rural. Aici, numărul gospodăriilor individuale depăşeşte 130.000. Anual, se estimează că vor fi colectate 62.000 de tone de deşeuri menajere. Cea mai mare cantitate va fi strânsă în recipiente separate şi transportată la staţia de tratare mecano-biologică Ţuţora, iar restul, aproximativ 12.000 de tone de produse reciclabile, va fi procesat la staţia de sortare. La fel ca în municipiul reşedinţă, la punctele de colectare vor exista trei tipuri de containere, cu o capacitate de 1.100 de litri fiecare. Cele galbene sunt destinate ambalajelor şi produselor din plastic şi metal, în recipientele albastre va fi depozitată hârtia, iar sticla va fi colectată în containere verzi.

Înfiinţată în 2009, ADIS are rolul de a reglementa, monitoriza şi gestiona serviciul de salubrizare de pe raza unităţilor administrative membre, precum şi de a realiza în comun proiecte de investiţii pentru înfiinţarea, modernizarea sau dezvoltarea sistemelor de utilităţi publice. Din asociaţie fac parte CJ şi cele 98 de primării din judeţ. Atribuirea prin contract a activităţilor de colectare şi transport a deşeurilor este una dintre etapele SMID. În schimb, licitaţia pentru delegarea gestiunii operării staţiilor de transfer şi a instalaţiilor de tratare a deşeurilor municipale (casnice) bate pasul pe loc de mai multe luni. Miza fiind mai mare (160 de milioane de lei), licitaţia a fost suspendată imediat după lansare, în iunie, în urma a trei contestaţii. Una dintre acestea cerea ADIS nici mai mult, nici mai puţin decât să renunţe la garanţii. La Curtea de Apel, asociaţia a obţinut, luna trecută, reimpunerea garanţiilor, licitaţia urmând să fie reluată.

Însă nu toţi primarii prezenţi ieri la ceremonia semnării contractului s-au arătat entuziasmaţi. Mihai Mihalache, primarul din Schitu Duca, a declarat că operatorul ar trebui să încheie contract cu „cel cu gunoiul, adică cetăţeanul din Schitu Duca, nu Primăria”. „Mă obligă pe mine, primărie, să fac contract cu societatea, îmi asum, iar eu ar trebui să iau pe familie într-un an de zile 300-400 de lei. Or, mie, cetăţeanul nu-mi dă 300-400 de lei să-i ridic gunoiul de la poartă”, a spus Mihalache, adăugând că a sugerat conducerii ADIS încheierea de contracte individuale. Primarul din Schitu Duca a mai spus că sunt şi alţi primari care se tem să nu se trezească cu popriri pe conturile administraţiilor pe care le conduc. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri