Cine vor fi viitorii deputaţi şi senatori de Iaşi. De unii sigur nu aţi auzit vreodată!

luni, 07 decembrie 2020, 03:50
2 MIN
 Cine vor fi viitorii deputaţi şi senatori de Iaşi. De unii sigur nu aţi auzit vreodată!

Social-democraţii au câştigat alegerile în judeţul Iaşi, iar USR-PLUS a revenit pe prima poziţie în preferinţele alegătorilor din municipiul Iaşi. Liberalii s-au clasat pe locul doi, atât în judeţ, cât şi în municipiu. Numărul de voturi la care au pierdut judeţul a fost de câteva mii, în timp ce, în municipiul Iaşi, USR-PLUS s-a impus categoric. 

Marea surpriză a alegerilor de ieri, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), s-a clasat pe locul 4 atât în judeţ, cât şi în municipiu. Potrivit rezultatelor finale provizorii, la Iaşi PSD a obţinut 26% dintre voturi, PNL aproape de 25%, USR-PLUS 20%, iar AUR 12%. Astfel, social-democraţii au avut un procent mai mare la Senat (26,1% – 53.424 voturi), dar mai mic la Cameră (25,8% – 52.817 voturi), în timp ce liberalii au avut 24,9% (50.833 voturi) la Senat şi, respectiv, 24,5% (50.053 voturi) la Cameră.

USR-PLUS a avut 20,5% (41.155 voturi) la votul pentru deputaţi şi 20,1% la Senat (42.018 voturi) în timp ce AUR a înregistrat 12,7% la Senat (26.120 voturi) şi 12,3% la Cameră (25.203 voturi). Alte două partide care s-au zbătut în jurul pragului electoral în judeţul Iaşi au fost PMP (5,5% la deputaţi şi 4,9% la Senat) şi Pro România (3,8%, atât la deputaţi, cât şi la Senat). La Camera Deputaţilor au fost înregistrate 204.305 voturi valabil exprimate, iar la Senat un număr de 204.450 voturi. Accesul în Parlament este condiţionat de obţinerea a minim 5% din voturi la nivel naţional, indiferent de numărul de voturi într-un judeţ sau altul.

Cum se împart locurile în Parlament

Potrivit rezultatelor la nivel naţional, în Parlament vor intra PSD, PNL, USR-PLUS, UDMR şi AUR. Azi-noapte, PMP era pe „muchie” de cuţit. Iaşul va avea 17 reprezentanţi în Parlament, 12 la Camera Deputaţilor şi 5 la Senat. Mandatele se atribuie în două etape: o repartizare are loc la nivel local, iar una la nivel naţional. Cel mai probabil, în prima etapă vor fi atribuite direct 8-9 mandate de deputat şi alte 3 de senator, iar voturile neutilizate vor intra în „coşul” naţional pentru o nouă redistribuire.

Social-democraţii au asigurate aşadar trei mandate de deputaţi (Vasile Toma, Vasile Cîtea şi Marius Ostafiuc) şi unul de senator (Maricel Popa). De asemenea, liberalii pot miza pe trei mandate la deputaţi (Alexandru Muraru, Sorin Năcuţă şi Alexandru Kocsis) şi unul de senator (Iulia Scântei). Alianţei USR-PLUS îi vor fi atribuite în prima etapă două mandate de deputat (Cosette Chichirău şi Monica Berescu) şi unul de senator (Marius Bodea), în timp ce AUR are garantat un mandat de deputat (Marius Albişteanu). Pentru celelalte locuri de deputat sunt în joc Filip Havârneanu (USR-PLUS), Cristian Ivănuţă (AUR), Silviu Macovei (PSD) iar, la Senat, în „loteria naţională” de redistribuire intră Diana Şoşoacă (AUR), Bogdan Cojocaru (PSD) şi Liviu Brătescu (PNL). 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii