anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Ciobănescul fiului doctoriţei satului a mutilat o fetiţă lângă magazin. Cât va plăti proprietarul câinelui pentru neglijenţa sa?

GALERIE
ciobanesc_german_atac
 • ciobanesc_german_atac
- +

Două fetiţe au fost atacate de ciobăneştii germani ai unui consătean, cazul fiind pe rolul Curţii de Apel Iaşi. Atacul s-a produs în plină zi, chiar în faţa dispensarului sătesc. Doar intervenţia unui sătean, care a strigat la câini şi a aruncat cu pietre în ei a făcut ca incidentul să nu se sfârşească într-o tragedie. Chiar şi aşa, una dintre fetiţe a fost grav rănită. După aproape cinci ani, operaţii şi tratament psihologic, încă nu se poate spune că şi-a revenit. Judecat pentru vătămare corporală din culpă, proprietarul câinilor a primit doar o pedeapsă simbolică.

 

În septembrie 2017, Bianca P., din satul Epureni din apropierea Bârladului, şi-a trimis cele două fetiţe, de 9 şi 10 ani, la magazinul sătesc, pentru a cumpăra suc. În apropierea magazinului, fetiţele au fost atacate de doi câini din rasa ciobănesc german, aparţinând unui localnic. Una dintre fetiţe a reuşit să scape fugind pe lângă o troiţă spre biserică, dar a doua a fost prinsă de cele două animale, acestea muşcând-o de mai multe ori. Un sătean aflat în zonă a reuşit să alunge câinii, iar fetiţa s-a refugiat pe terasa magazinului. De acolo a fost preluată de ambulanţă şi transportată la spitalul municipal Bârlad.

Povestirile de groază ale martorilor

„Câinele a prins-o pe A.A. acolo, a tăbărât-o jos, a început să o muşte de piciorul drept până a dat sângele, a muşcat-o de şold, de labele de la picioare, de spate... Când a căzut jos şi-a rupt un dinte. A avut putere şi s-a ridicat, a ajuns la magazin, că voia să se ducă la mamaia ei, dar era poarta închisă. A căzut jos la magazin, unde ulterior a găsit-o B.B. care a spălat-o şi a şters-o”, a fost filmul evenimentului, povestit de un martor. Piciorul drept al fetiţei fusese practic sfâşiat de câini, medicii constatând lipsa din mai multe locuri a ţesuturilor musculare. În următorii ani, fetiţa a suferit 8 intervenţii chirurgicale, inclusiv la Iaşi, medicii trebuind însă să se dea bătuţi. Dacă rănile s-au cicatrizat, refacerea estetică a piciorului era imposibilă, acesta rămânând diform şi cu cicatrici extinse. Fetiţa a fost grav afectată şi din punct de vedere psihic, ea trebuind să urmeze şedinţe periodice cu un psiholog. O săteancă a povestit ulterior în instanţă că a girat în mai multe rânduri împrumuturi făcute de Bianca P. pentru a-şi aduce fetiţa la Iaşi.

Cum se apără proprietarul câinilor?

În cursul audierilor, fetiţei i s-au prezentat fotografii a 7 rase de câini cu trăsături asemănătoare celor descrise, ea recunoscând fără ezitare ciobăneştii germani. Ca urmare, a fost interogat ca suspect Vasile Prisecaru, singurul locuitor din Epureni care deţinea câini de această rasă. Acesta a precizat că în ziua respectivă transportase doi dintre cei trei câini ai săi de la locuinţa din Epureni într-un sat vecin, Horga. Adusese unul dintre câini la autoutilitara cu care urma să-i transporte şi l-a legat de remorcă, iar pe al doilea l-a lăsat în remorcă, dezlegat. S-a dus să încuie uşa casei, iar când a revenit, a constatat că remorca era goală. A recuperat câinele şi a plecat, aflând abia după 20 de minute că fetiţa ar fi fost atacată de câinii săi.

Concluzia lui Prisecaru era simplă: nu fusese vorba de câinii lui. Argumentele lui Prisecaru au fost respinse de judecători. La dosar a fost depusă înregistrarea unui apel la serviciul 112, telefonul fiind dat chiar de Prisecaru. Întrebat de operator în ce calitate vorbeşte, el a răspuns „cel cu câinii”. În timpul procesului desfăşurat la Judecătoria Bârlad, săteanul care intervenise şi-a schimbat declaraţia. El a spus că se afla în magazin şi doar aflase că fetiţa fusese atacată, fără a interveni. Şi-a amintit că în zonă apărea deseori un câine-lup, care era hrănit de poliţiştii din sat şi care era lăsat liber. Această contradicţie nu a fost însă luată în seamă de magistraţi.

Va plăti 77.600 lei familiei victimei

Magistraţii Judecătoriei Bârlad l-au condamnat pe Prisecaru la 1 an şi jumătate de închisoare, dar cu suspendare, ca şi la plata a 70.000 lei, ca daune morale şi materiale către familia victimei şi a 7.600 lei reprezentând costul tratamentului aplicat la spitalul din Bârlad şi al transportului efectuat de ambulanţă. Sentinţa a fost atacată de Prisecaru, cazul intrând pe rolul Curţii de Apel ieşene. Prisecaru a reafirmat că fetiţa nu fusese atacată de câinii lui, în sat existând cel puţin încă două persoane care deţin câini de aceeaşi rasă. A subliniat diferenţa radicală între declaraţia dată de martor în faţa procurorilor şi cea dată în instanţă. Şi-a explicat cele spuse operatorului serviciului 112 printr-o simplă confuzie. Crezuse că al treilea câine al său, lăsat în curte, fusese cel care atacase. Totodată, a cerut anularea despăgubirilor la care fusese obligat, arătând că există deja o acţiune civilă care vizează acest aspect.

Magistraţii Curţii de Apel au analizat declaraţia contradictorie dată de martor, subliniind faptul că din rechizitoriul procurorilor rezulta că acesta fusese singurul prezent la faţa locului în momentul atacului. Dacă s-ar fi aflat la magazin, ar fi însemnat că fetiţa a reuşit să se salveze singură de atacul a doi câini, fapt greu de explicat.

„Curtea ţine cont de împrejurarea că martorul este o persoană cu incapacitate de muncă şi cu o stare medicală atestată de actele dosarului, de natură a-l caracteriza drept o persoană destul de vulnerabilă, în contextul în care mama inculpatului este medicul localităţii respective, ceea ce determină instanţa să privească destul de circumspect această schimbare de atitudine, mai ales că este infirmată de celelalte probe administrate în cauză”, au precizat magistraţii. Ambele fetiţe recunoscuseră câinii care le atacaseră ca aparţinând lui Prisecaru, fiind greu de crezut, mai ales dată fiind vârsta lor fragedă, că s-ar fi înţeles între ele pentru a obţine despăgubiri. De altfel, câinii mai fuseseră văzuţi lăsaţi liberi, fiind consideraţi un pericol de conducerea şcolii din apropiere.

Sentinţa definitivă va fi dată la Iaşi

Judecătorii au concluzionat că nu există dubiu cu privire la identitatea câinilor care le atacaseră pe cele două fetiţe şi deci, nici a responsabilităţii lui Prisecaru. Condamnarea penală a acestuia a fost menţinută. În schimb, a fost înlăturată din sentinţa Judecătoriei Bârlad referirea la despăgubirile civile. Acestea urmează să fie analizate în continuare de instanţele locale. O primă sentinţă a fost dată de Judecătoria Bârlad în ianuarie 2020, când s-au stabilit daune civile totale de 42.000 lei. Apelul declarat de Prisecaru în faţa Tribunalului Vaslui a fost suspendat în octombrie 2020, în aşteptarea finalului procesului penal. Cum sentinţa Curţii de Apel este definitivă, dosarul civil urmează să fie repus pe rol. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.