Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ciolacu, după întâlnirea cu Zelenski: Bombele nu vor opri niciodată triumful Binelui asupra Răului

GALERIE
Ciolacu-Zelenski-si-Ciuca
  • Ciolacu-Zelenski-si-Ciuca
- +

Preşedintele Camerei Deputaţior, Marcel Ciolacu, care a făcut, marţi, o vizită la Kiev alături de premierul Nicolae Ciucă şi s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski , a afirmat că bombele nu vor opri niciodată triumful Binelui asupra Răului. ”Rusia lui Putin a contestat însăşi temelia civilizaţiei şi democraţiei europene şi occidentale”, a transmis Ciolacu.

”Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, s-a aflat marţi, 26 aprilie, într-o vizită oficială în Ucraina, alături de premierul Nicolae Ciucă. Cei doi oficiali au avut întrevederi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, premierul Denys Shmyhal, şi preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk. În plus, preşedintele Camerei Deputaţilor şi premierul României au mers în Irpin şi Borodianka- localităţi unde armata rusă a comis atrocităţi împotriva populaţiei civile”, a transmis, marţi seară, Camera Deputaţilor, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, în cadrul discuţiilor cu oficialii ucraineni, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a subliniat rolul regional pe care România este pregătită să şi-l asume în procesul de reconstrucţie a Ucrainei după război şi a pledat pentru drepturile românilor din Ucraina. 

”Preşedintele Ciolacu a susţinut că România îşi doreşte să fie principalul hub de stabilitate şi securitate în regiune şi, astfel, ţară noastră să fie implicată activ în procesul de reconstrucţie a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât şi cu firme româneşti. Mai mult, Porturile Constanţa şi Galaţi trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două ţări, între Ucraina şi Europa, dar şi cu restul lumii”, se mai arată în comunicat.

Totodată, preşedintele Ciolacu a susţinut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această ţară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minorităţile din statele membre ale Uniunii şi din România – acesta fiind un proces firesc pe care l-a parcurs orice stat în procesul de aderare. 

După întâlnirea cu preşedintele Volodimir Zelenski, Marcel Ciolacu a afirmat: ”Sunt astăzi aici pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor care nu a cunoscut alinarea nici măcar cu ocazia celei mai importante sărbători a creştinătăţii. Sunt aici să vă spun că bombele nu vor opri niciodată triumful Binelui asupra Răului! Adresez condoleanţe familiilor victimelor acestui război ilegal şi nejustificat. Prin atrocităţile comise, Rusia lui Putin a contestat însăşi temelia civilizaţiei şi democraţiei europene şi occidentale”.

”În faţa dumneavoastră, nu mă feresc de cuvinte: trebuie spus clar şi răspicat că ce se întâmplă acum în multe locuri din Ucraina este un genocid. Gloanţele şi bombele lui Putin urmăresc uciderea sistematică a unei naţiuni. Aceste crime nu pot rămâne nepedepsite şi comunitatea internaţională trebuie să se asigure că se va face dreptate pentru Ucraina”, a mai transmis Ciolacu.

Potrivit acestuia, România şi-a exprimat în toate forurile internaţionale, şi pe toate canalele, sprijinul ferm pentru Ucraina.

”Nu putem avea ca parteneri de dialog o ţară care preferă violenţa tancurilor în locul diplomaţiei politice. Rusia trebuie izolată pe plan internaţional, de aceea vom susţine, fără rezerve, toate măsurile care vor reduce capacitatea de luptă a acestui regim criminal. Acum trebuie să demonstrăm că Ucraina nu va fi vreodată singură. De aceea, România este un susţinător ferm al aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, alături de Republica Moldova şi Georgia. Vom face acest lucru pentru că suntem legaţi de dorinţa unei vieţi mai bune pentru cetăţenii noştri, dar şi de ataşamentul faţă de libertate şi democraţie. Vom face acest lucru convinşi fiind că minoritatea românească din Ucraina va trăi în siguranţă şi se va bucura de aceleaşi drepturi pe care le au toate minorităţile din Uniunea Europeană”, a mai declaat Ciolacu după întâlnirea cu Zelenski.

După întâlnirea cu premierul Denys Shmyhal, preşedintele camerei Deputaţilor a afirmat: ”România este pregătită să fie în prima linie pentru a ajuta la reconstrucţia unei Ucraine puternice după război. Invazia ilegală a Rusiei a ridicat miza importanţei strategice a Mării Negre şi a pus România în prim planul unei noi realităţi economice. Obiectivul României este să joace un rol esenţial în reconstrucţia Ucrainei. Avem o graniţă comună de 650 de km, valori democratice comune şi dorinţa să fim principalul hub de stabilitate şi securitate în această regiune. Porturile Constanţa şi Galaţi vor fi principalele puncte strategice de legătură între Ucraina şi restul lumii. România trebuie să devină principalul punct prin care să se realizeze transferul mărfurilor ucrainene”.

”În acelaşi timp, avem firme româneşti care sunt pregătite să participe activ la acest efort. Şi sunt convins că puntea de legătură dintre cele două ţări va fi tocmai numeroasa comunitate românească, ce contribuie şi acum la bogăţia şi diversitatea societăţii ucrainene”, a mai adăugat Ciolacu.

De asemenea, după întâlnirea cu preşedintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, Ciolacu a afirmat: ”Victoria Ucrainei va însemna stabilitatea şi pacea în toată Europa Centrală şi de Est, şi aici mă gândesc şi la Republica Moldova. Suntem alături de dumneavoastră, vă vom ajuta cu tot ce putem şi vă sprijinim în parcursul european. Îmi doresc ca relaţiile oficiale să reflecte deplin prietenia şi solidaritatea pe care oamenii au arătat-o într-un mod atât de profund că există între ţările noastre”.

”Armata cu picioare de lut a lui Putin trebuie să se zdrobească de zidul ucrainean. Iar noi toţi – naţiunile libere şi democratice, avem datoria să punem cât mai multe cărămizi ca acest zid să reziste până la capăt!”, a adăugat Ciolacu.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri