Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ciolacu rupe lista PSD Iași. Primarii din județ se revoltă. Popa scapă, Stanciu și Gavrilă pică

GALERIE
psd iasi popa gavrila
  • psd iasi popa gavrila
- +

După intervenţia conducerii de la Bucureşti, primii pe lista pentru Camera Deputaţilor sunt Vasile Toma, Vasile Cîtea, iar pe locul 3 a ajuns Marius Ostaficiuc. „Sunt absolut şocată de modul în care echipa absolut dictatorială a actualului lider al PSD (Marcel Ciolacu, n.r.) îşi face probabil un grup de oameni care să fie masă de manevră. S-a ignorat voinţa a 43 de primari şi a 98 de organizaţii locale“, ne-a declarat Camelia Gavrilă.

Conducerea centrală a PSD a schimbat radical lista de candidaţi ai filialei ieşene care fusese stabilită prin votul şefilor organizaţiei judeţene. Aşa-cum surse ale „Ziarului de Iaşi“ anticipau acum câteva zile, surpriza s-a produs: prioritate pe listă au avut unii dintre actualii deputaţi PSD, în timp ce social-democraţii susţinuţi de Maricel Popa, şef al PSD Iaşi, au fost înlăturaţi de pe poziţiile eligibile. „Sunt absolut şocată“, a comentat Camelia Gavrilă, actual deputat PSD votat pentru încă un mandat în organizaţie, dar înlăturată de pe listă de conducerea centrală.

Cititi si: PSD Iaşi a depus listele de candidaţi la parlamentare aşa cum au fost “scrise” de Ciolacu

Printre liderii centrali care au intervenit pentru a modifica lista de la Iaşi se numără Paul Stănescu (secretar general al PSD) şi Mihai Tudose (fost premier şi actual europarlamentar). „A contat loialitatea parlamentarilor faţă de partid“, a comentat Maricel Popa.

„Iaşul are nevoie de stabilitate şi echilibru politic, nu de scandaluri, şicane sau tensiuni sterile“, a spus, la rândul lui, Marius Ostaficiuc, lider al organizaţiei municipale a PSD Iaşi şi principalul om din „prima linie“ a contestarilor lui Popa în partid.

Cum arată lista PSD Iaşi pentru parlamentare

Iniţial, pentru Camera Deputaţilor, fuseseră votaţi la Iaşi Cristian Stanciu (vicepreşedinte PSD Iaşi), Bogdan Cojocaru (actual deputat), Dumitru Pantazi (fost primar al Paşcaniului) şi Marian Şerbescu (fost prefect). Lista modificată de conducerea centrală îi are pe primele patru poziţii pe Vasile Toma (actual senator), Vasile Cîtea (actual deputat), Marius Ostaficiuc şi Silviu Macovei (actual deputat).

La Senat, Maricel Popa a supravieţuit pe prima poziţie eligibilă, dar, spun surse din PSD, cu preţul „predării organizaţiei“ după alegeri. Pe locul doi (poziţie semi-eligibilă) a fost plasat un apropiat al său, Bogdan Cojocaru, în locul Cameliei Gavrilă. „Sunt absolut şocată de modul în care echipa absolut dictatorială a actualului lider al PSD (Marcel Ciolacu, n.r.) îşi face probabil un grup de oameni care să fie masă de manevră. S-a ignorat voinţa a 43 de primari şi a 98 de organizaţii locale pentru că ieri (alaltăieri, n.r.) s-a plecat cu un vot semnificativ al conducerii filialei“, a comentat Camelia Gavrilă.

În schimb, Maricel Popa spune că intenţia conducerii centrale a fost să creeze un echilibru în filială. „A contat loialitatea parlamentarilor faţă de partid, atât pentru voturile din Parlament care au fost, cât şi pentru cele care vor veni în următoarea perioadă. Niciunul dintre parlamentarii de Iaşi nu a plecat în altă parte, iar acest lucru a contat. Este un echilibru, de a aduce toate taberele la aceeaşi masă, să luptăm toţi pentru unitatea partidului“, a spus Maricel Popa.

Întrebat dacă a pierdut lupta pentru putere în filială, Popa a răspuns scurt: „Nu!“.

De cealalată parte, tabăra contestatarilor lui Popa din partid pare că se pregăteşte şi de „asaltul final“, respectiv preluarea organizaţiei judeţene după scrutinul parlamentar. Însă, oficial, liderii vorbesc despre „stabilitate şi echilibru“ în filială, în contextul în care un nou scandal ar putea atrage represalii din partea conducerii centrale. „Nu sunt un om al conflictului, ci al dialogului constructiv. Inclusiv cu cei care preferă monologul sau dialogul strigat. Cred că toţi ar trebui să învăţăm din propriile greşeli şi să nu uităm că Parlamentul este un spaţiu în care nu ne reprezentăm pe noi înşine, ci, o comunitate“, a spus Ostaficiuc.

Pe lista extinsă a candidaţilor PSD, pe poziţii cu şanse infime la un mandat în Parlament, se mai numără, la deputaţi, Marian Şerbescu (locul 5), Vasile Axinte, Constantin Apintiliesei şi Bogdan Balanişcu.

La Senat, pe poziţiile 3-5 se află Paul Boişteanu, Florin Boca şi Doru Pănescu.

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 6 decembrie, iar termenul limită pentru depunerea candidaturilor este astăzi.

Revolta primarilor

Surse din PSD spun că modificările aduse de către Bucureşti la lista aprobată la nivel local au stârnit o revoltă puternică în rândul primarilor PSD din judeţ: unii ameninţă că nu vor face campanie electorală, iar alţii chiar că se vor retrage din partid. Mai în glumă, mai în serios, unii primari spun că se vor afişa pe bannere cu PNL.

„Cum apără domnii Ciolacu şi Stănescu interesele primarilor? Dacă aici nu suntem agreaţi şi hotărârile noastre nu sunt auzite, proiectele noastre de viitor vor fi susţinute politic de cei de mai sus? Voi merge după o analiză fermă în altă parte pentru un proiect politic nou pentru mine după 30 de ani de ascultare. Mai multe proiecte am avut pe timpul d-lui Tăriceanu din postura de prim-ministru decât cu un PSD care a câştigat alegerile cu 46%. Cu amărăciune în suflet, păcat, aici suntem. Mesajul de la Centru pentru mine este înlăturarea din partid“, a scris un influent primar PSD din judeţ pe un grup intern de discuţii al filialei, mai multe mesaje în acest sens fiind obţinute de „Ziarul de Iaşi“. Surse din PSD spun că autorul mesajului este primarul din Bivolari, Liviu Teodorescu.

Poziţii asemănătoare au avut şi alţi primari influenţi din judeţ: Costel Iosub (Tătăruşi), Gheorghe Văleanu (Ion Neculce) sau Ionel Vatamanu (Târgu Frumos). „Domnilor, îmi pare rău că nu am plecat când aveam promisiuni, dar în acest context îmbrăţişez opinia domnului Văleanu. Mai criticam decizia domnilor colegi care după 30 de ani au plecat la alte partide. Dar ce să faci când unul care vine de la PDL, care nu a rupt gura târgului în perioada mandatului şi nu a adus un proiect pentru acest judeţ, este cap de listă (Vasile Toma, senator, cap de listă la deputaţi, n.r.)“, este un alt mesaj din grupul intern al PSD Iaşi, pe care sursele „Ziarului de Iaşi“ îl atribuie primarului PSD din Sireţel, Gheorghe Şpaiuc.

„Să vină să-şi facă campanie în teritoriu, că la Şipote nu-l cunoaşte nimeni, dar poate vine cu colegii din Bucureşti!“, a intervenit Constantin Puiu, primarul comunei Şipote.

Unii primari au opinat că, în actualele condiţii, PSD ar urma să ia maximum doi deputaţi şi niciun senator. Aseară, circulau informaţii în PSD că unii candidaţi aprobaţi în zona neeligibilă a listelor, s-ar fi retras deja, două nume fiind invocate mai des: Marian Şerbescu (fost prefect) şi Doru Pănescu (actual senator). „După 6 decembrie, organizaţia PSD Iaşi - zero. Va dispărea“, a spus, la rândul lui, Ionel Vatamanu, conform surselor ZDI.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri