Cioloș, în legătură cu cea mai mare investiţie de stat în judeţul Iaşi: „Separăm din nou Hidrocentrala de pe Siret“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cioloș, în legătură cu cea mai mare investiţie de stat în judeţul Iaşi: „Separăm din nou Hidrocentrala de pe Siret“

GALERIE
hidrocentrala
  • hidrocentrala
- +

„Amenajarea hidroenergetică Paşcani“ este o investiţie începută în vremea comunismului şi încă nefinalizată nici până azi. Mai este nevoie de circa 125 milioane de euro.

Elementele celei mai mari investiţii ale statului român în judeţul Iaşi ar putea fi din nou separate. Este vorba despre proiectul „Amenajarea hidroenergetică Paşcani“ (AHE Paşcani), o investiţie demarată în anii comunismului şi care nici până în ziua de astăzi nu a fost finalizată. Într-un răspuns la o interpelare a senatorului PSD de Paşcani Florin Constantinescu, primul ministru Dacian Cioloş vorbeşte despre posibilitatea ca elementele acestei investiţii să fie din nou separate, după ce, în 2006, proiectul „Acumularea Paşcani“ şi „Centrala hidroelectrică Paşcani pe râul Siret“ au fost unite în AHE Paşcani. Din acel an, responsabilitatea continuării investiţiei a trecut integral la Hidroelectrica SA, dar care nu reuşit să ducă la bun sfârşit proiectul din lipsă de fonduri.În prezent, estimările arată că necesarul de finanţare se ridică la peste 100 milioane euro.

„Hidroelectrica SA reevaluează parametrii constructivi şi de funcţionare ai investiţiei din punct de vedere hidroenergetic, în concordanţă cu cerinţele actuale şi de perspectivă, în scopul creşterii eficienţei şi optimizării indicatorilor tehnico-economici. La momentul actual, ministerul de resort şi Hidroelectrica SA analizează şi posibilitatea separării acestui activ (Centrala Hidroelectrică Paşcani) precum şi a altor active similare, pornind de la premisa că acestea trebuie analizate ca fiind obiective cu funcţii complexe: asigurarea unor resurse hidrologice necesare consumului şi irigaţiilor, atenuarea tranşei de viitură etc.“, scrie Cioloş în răspunsul oferit senatorului ieşean.

În ultimii trei ani, la nivelul Guvernului a fost studiată varianta preluării integrală a acestei investiţii de către Ministerul Mediului, cu scopul accesării de fonduri europene, dar despre această iniţiativă nu se mai ştie nimic concret. Potrivit lui Constantinescu, fără Centrala Hidroelectrica Paşcani, printre lucrările care mai trebuie executate se numără barajul de pământ, evacuator, consolidare versanţi şi stabilizarea albiei, construcţii de exploatare etc.

Un deviz actualizat la nivelul lunii ianuarie 2016 arăta că pentru finalizarea lucrărilor la AHE Paşcani, inclusiv cu punerea în funcţiune a capacităţii energetice, mai sunt necesare 125 milioane euro. Proiectul de la Paşcani a fost demarat în anul 1985, şi cea mai mare a lucrărilor a fost realizată în ultimii ani ai perioadei comuniste. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Cosmin PAȘCA

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru.

Filmuletul zilei

opinii

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

Despre oraşele creative ale României (IV)

George ŢURCĂNAŞU

Despre oraşele creative ale României (IV)

Domeniile considerate creative au înregistrat o creştere importantă a numărului de angajaţi, de la 335,9 mii, în 2011, primul an de creştere economică semnificativă după criza de la finalul primului deceniu al secolului actual, la 506,2 mii angajaţi, în 2019, ultimul an pentru care avem date. Din perspectiva procentuală, creşterea e de aproape 50,7%.

Intermedierea financiară şi băncile străine

Alin ANDRIEȘ

Intermedierea financiară şi băncile străine

În România se înregistrează cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din Uniunea Europeană, nivelul creditelor acordate mediului privat fiind de doar 24,7% din Produsul Intern Brut, comparativ cu un nivel mediu în ţările UE de 85,8%. Acest nivel scăzut al intermedierii financiare are ca efect un acces dificil şi redus la finanţare a populaţiei şi a firmelor private, precum şi costuri mai mari de finanţare. 

pulspulspuls

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Am zis că, pe azi, să sărim faza cu jongleriile de bambilici ale băieţilor ăştia noi de la liberalii ieşeni unşi pe funcţii, căci, ne sugerează amicul Archibald Tănase, îi enervăm deja prea tare pe cei ce i-au votat şi văd acuma cât de tare s-au păcălit. 

Caricatura zilei

La un pahar cu extraterestru

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.