Cioloș, în legătură cu cea mai mare investiţie de stat în judeţul Iaşi: „Separăm din nou Hidrocentrala de pe Siret“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Cioloș, în legătură cu cea mai mare investiţie de stat în judeţul Iaşi: „Separăm din nou Hidrocentrala de pe Siret“

GALERIE
hidrocentrala
  • hidrocentrala
- +

„Amenajarea hidroenergetică Paşcani“ este o investiţie începută în vremea comunismului şi încă nefinalizată nici până azi. Mai este nevoie de circa 125 milioane de euro.

Elementele celei mai mari investiţii ale statului român în judeţul Iaşi ar putea fi din nou separate. Este vorba despre proiectul „Amenajarea hidroenergetică Paşcani“ (AHE Paşcani), o investiţie demarată în anii comunismului şi care nici până în ziua de astăzi nu a fost finalizată. Într-un răspuns la o interpelare a senatorului PSD de Paşcani Florin Constantinescu, primul ministru Dacian Cioloş vorbeşte despre posibilitatea ca elementele acestei investiţii să fie din nou separate, după ce, în 2006, proiectul „Acumularea Paşcani“ şi „Centrala hidroelectrică Paşcani pe râul Siret“ au fost unite în AHE Paşcani. Din acel an, responsabilitatea continuării investiţiei a trecut integral la Hidroelectrica SA, dar care nu reuşit să ducă la bun sfârşit proiectul din lipsă de fonduri.În prezent, estimările arată că necesarul de finanţare se ridică la peste 100 milioane euro.

„Hidroelectrica SA reevaluează parametrii constructivi şi de funcţionare ai investiţiei din punct de vedere hidroenergetic, în concordanţă cu cerinţele actuale şi de perspectivă, în scopul creşterii eficienţei şi optimizării indicatorilor tehnico-economici. La momentul actual, ministerul de resort şi Hidroelectrica SA analizează şi posibilitatea separării acestui activ (Centrala Hidroelectrică Paşcani) precum şi a altor active similare, pornind de la premisa că acestea trebuie analizate ca fiind obiective cu funcţii complexe: asigurarea unor resurse hidrologice necesare consumului şi irigaţiilor, atenuarea tranşei de viitură etc.“, scrie Cioloş în răspunsul oferit senatorului ieşean.

În ultimii trei ani, la nivelul Guvernului a fost studiată varianta preluării integrală a acestei investiţii de către Ministerul Mediului, cu scopul accesării de fonduri europene, dar despre această iniţiativă nu se mai ştie nimic concret. Potrivit lui Constantinescu, fără Centrala Hidroelectrica Paşcani, printre lucrările care mai trebuie executate se numără barajul de pământ, evacuator, consolidare versanţi şi stabilizarea albiei, construcţii de exploatare etc.

Un deviz actualizat la nivelul lunii ianuarie 2016 arăta că pentru finalizarea lucrărilor la AHE Paşcani, inclusiv cu punerea în funcţiune a capacităţii energetice, mai sunt necesare 125 milioane euro. Proiectul de la Paşcani a fost demarat în anul 1985, şi cea mai mare a lucrărilor a fost realizată în ultimii ani ai perioadei comuniste. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

PULS

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.