Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cioloş, despre refacerea coaliţiei PNL - USR: Nu cred până nu văd

GALERIE
ciolos
  • ciolos
- +

Dacian Cioloş a precizat că a discutat cu Florin Cîţu şi echipa de negociere a PNL despre refacerea coaliţiei de guvernare, iar liberalii trebuie, după ce discută cu PSD, să decidă şi să ofere un răspuns diseară sau până mâine dacă vor să fie din nou coaliţie PNL - USR - UDMR sau nu. 

El a adăugat că de principiu, USR e de acord ca premierul să fie de la PNL, însă nu au fost discuţii despre posibile nume. Cioloş a mai spus că poziţia USR rămâne în continuare ca Florin Cîţu să nu fie propunerea de prim-ministru şi că a înţeles că există o majoritate care să susţină Guvernul în Parlament şi fără grupul parlamentar al minorităţilor.

„Am discutat în primul rând de ideea refacerii coaliţiei. E o decizie pe care PNL va trebui să o ia şi în urma întâlnire cu cei de la PSD. Am convenit că dacă începem discuţiile pentru refacerea coaliţiei, data viitoare ar trebui să participe şi colegii de la UDMR pentru a intra şi în detalii, ceea ce înseamnă să intrăm pe un calendar de măsuri şi în timp, dar şi în conţinut. Să clarificăm de exemplu ce înseamnă eliminarea pensiilor speciale, a SIIJ. Am discutat şi despre programul de guvernare şi că e prioritar să luăm măsuri, în paralel cu negocierile pentru formarea Guvernului, vom veni în parlament cu iniţiative pe care să le aprobăm în procedură de urgenţă. E şi o modalitate de a testa această majoritate în Parlament”. Am stabilit, ca pe lângă reforme şi programul de guvernare, să discutăm şi despre bugetul pe anul viitor şi cu asta a început dl Cîţu – un mod de funcţionare a coaliţiei, a deciziilor în Guvern şi în Parlament, tocmai ca să evităm probleme”, a afirmat Dacian Cioloş, miercuri la Parlament.

Preşedintele USR a mai spus că „nu am discutat despre un nume de premier”.

„Am spus deja că pe domnul Ciucă l-am acceptat. Evident am discutat cu dânsul. Am discutat ca in principiu premierul să fie de la PNL. Poziţia noastră o ştiţi deja e de notorietate. Ei au poziţia lor, noi o avem pe a noastră, e un subiect pe care nu am intrat în detalii în momentul de faţă, pentru că înainte de a discuta numele premierului, trebuie să avem un acord pentru a reface coaliţia. E de notorietate poziţia noastră şi nu ne-am schimbat-o, dar nu am discutat despre lucrurile acestea astăzi. Eu am înţeles că şi fără minorităţi se poate reface majoritatea, dar am toată încrederea că şi minorităţile vor susţine un astfel de Guvern, dacă ne punem de acord pentru refacerea coaliţiei”, a completat Cioloş.

El a adăugat că nu se ia după simţăminte şi că nu crede până nu vede un răspuns clar de la PNL cu privire la ce doreşte să facă mai departe.

„Eu nu mă mai iau după simţăminte. Până nu văd, nu cred. Am spus colegilor de la PNL să aibă discuţia cu PSD, să îşi facă nişte calcule şi să vină până mâine cu un răspuns dacă refacem coaliţia sau nu. Eu cred că acum ne lovim de o decizie a PNL dacă vrea sau nu să refacă coaliţia. Acesta primul pas pe care trebuie să îl depăşim şi dacă îl depăşim, vom discuta mai multe”, a conchis Dacian Cioloş.

Florin Cîţu a declarat, miercuri, după negocierile cu reprezentanţii USR, că de principiu s-a discutat ca un acord al coaliţiei să fie mai în detaliu, iar PNL să dea premierul, dar că nu s-au dat nume de persoane. Liderul PNL a mai spus că a ieşit optimist de la întâlnire, şi că şansele refacerii coaliţiei cu USR sunt mari.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri