anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Cioloş: Societatea civilă şi generaţia nouă încep să se trezească, nu mai stau doar pe Facebook

GALERIE
dacian ciolos
 • dacian ciolos
- +

Societatea civilă şi generaţia nouă au început să se trezească şi nu mai stau doar pe Facebook, ci coboară în stradă când e cazul şi iau iniţiativa când simt că pot schimba ceva, a spus premierul Dacian Cioloş în discursul susţinut la un eveniment organizat de Fundația Teach for Romania 

"Am observat în ultimii doi, trei ani că societatea civilă şi generaţia nouă din România au început să se trezească, să nu mai stea doar, nu la televizor, ci în faţa calculatorului, pe Facebook, să coboare şi în stradă când e cazul şi să ia şi iniţiativa atunci când simte că poate să schimbe ceva. Şi mi-am spus că această experienţă care s-a capitalizat deja de câţiva ani de zile poate să fie folosită şi poate să contribuie la reformarea statului, la eficientizarea lui", a spus Cioloş, vineri, în discursul susţinut în faţa participanţilor la conferinţa ''Impactul nostru în educație'', organizată de Fundația Teach for Romania.

Premierul a punctat că societatea civilă are idei valoroase care ar trebui puse în valoare la nivel central, dar şi o experienţă care ar trebui folosită pentru construirea relaţiei dintre stat şi activitatea cetăţenească.

"De aceea mi-am dorit şi am luat în jurul meu consilieri, oameni care vin din societatea civilă, care au înţeles destul de rapid cum putem face puntea de legătură între ceea ce fac organizaţiile neguvernamentale şi ceea ce fac diferite instituţii publice şi am dorit să implicăm şi să transferăm pe cât posibil-sigur, cu un pic de nebunie şi curaj- această experienţă către instituţii publice, instituţii ale statului", a afirmat şeful Executivului.

El a adăugat că unele idei izvorâte din zona societăţii civile le-a preluat pentru a le dezvolta la o scară mult mai amplă, la nivel guvernamental, în ciuda criticilor.

"Când am gândit programul de luptă împotriva sărăciei, am fost criticat de către unii, cum să vorbim de sărăcie într-o ţară care e membră a UE, într-o ţară-n care creşterea economică e importantă ş.a.m.d. Şi asta pentru că eu cred că prima condiţie pentru a rezolva o problemă e să o recunoşti cu onestitate, cu deschidere, şi apoi să nu te opreşti doar la a o recunoaşte şi s-o tot repeţi într-un mod negativist, ci să şi găseşti, să şi propui soluţii. De unde soluţii? Mie mi s-a cerut în şase zile să formez şi Guvernul, să fac şi un program de guvernare şi să şi încep activitatea, aşa încât m-am inspirat de acolo de unde am văzut că sunt experienţe pozitive", a mărturisit Cioloş.

Premierul a apreciat activitatea fundaţiei cu copii, în special cu cei din mediul rural, şi a anunţat că Guvernul va acorda tot spijinul necesar, inclusiv prin finanţări europene, organizaţiilor neguvernamentale implicate în astfel de proiecte educaţionale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.