Sute de profesori ieșeni, impozitați de Fisc pentru meditații. Cu 133 lei/lună scapă de griji!
În spatiul public au început sa apara, din ce în ce mai des, discutii despre impoz (...)
citeste totluni, 27.06.2022
La o simplă trecere în revistă a portofoliului de clienţi ai firmelor coordonate de Ciprian Dron (dintre care cea mai cunoscută este agenţia „Bloom Communication”, fostă „Media Factory”) te poţi întreba de ce nu are încă imaginea unui „rockstar”? Deşi o legendă în branşa sa, nu a căutat să joace cartea celebrităţii. Apariţiile frecvente în media ar solicita foarte mult timp, crede acesta. Un timp pe care, deocamdată, preferă să îl investească în clienţii săi.
„Unity Group” reprezintă integrarea activităţilor într-un concept unitar, dar şi o reaşezare logistică a unei multitudini de servicii pe care echipa lui Ciprian Dron le oferă pe piaţa din România şi, mai nou, din Marea Britanie: „Bloom Communication” pentru strategie de brand, „Impressum Communication” pentru PR corporate, „We-Do Communication” pentru media buying şi monitorizare. Portofoliul „Unity” este completat de „Nomenius”, o firmă specializată în înregistrare de mărci, brevete şi invenţii şi consultanţă în domeniul proprietăţii intelectuale. Aceasta s-a alăturat proiectului, însă are un acţionariat diferit de al celorlalte societăţi din cadrul grupului.
„Salamul săsesc” de la Cris-Tim, „Matache Măcelaru”, îngheţata „Obsession” de la „Amicii” sunt doar câteva dintre brandurile de răsunet lansate şi gestionate de „Bloom Communication”. O serie de branduri multinaţionale au apelat, de asemenea, la expertiza agenţiei lui Ciprian Dron, precum „E-On Energie”, „Siemens” ori „Bosch”. Printre clienţii locali se numără „Avisso”, „Arcadia” ori „Mamma Mia”. Echipa „Bloom” a realizat, pro bono, şi identitatea Complexului Muzeal Moldova cu ocazia redeschiderii Palatului Culturii din Iaşi.
Cum îşi face branding o companie de branding?
„30% îl facem noi (partea clasică de comunicare, apariţii în revistele de profil sau de business, elemente de networking), 70% vorbesc rezultatele din piaţă”, spune managerul „Unity Group”. Domnia sa este de părere că, în România, agenţiile de branding trebuie să îşi asume în continuare nu doar partea de creaţie, ci şi de educare a mediului antreprenorial, în condiţiile în care există suficienţi proprietari de business care cred că brandul se opreşte la o siglă „frumoasă”. „Este vorba despre o construcţie mult mai complexă. Aceasta porneşte de la componentă de auditare, care poate dura de la o lună şi jumătate până la şase-şapte luni. Investighezi şi analizezi profund tot ce înseamnă interfaţa brandului şi relaţia funcţională şi emoţională a brandului cu publicurile sale ţintă. În procesul de analiză din contextul auditului de brand se introduc o serie de date extrase din datele furnizate de financiar şi vânzări, ţinându-se cont de fluxuri de producţie, avantaje competitive şi viziunea de dezvoltare a companiei pe termen mediu şi lung. Această auditare ne ajută să vedem unde se află în acest moment brandurile companiei, dacă sunt pe poziţia corectă şi dacă ele au forţa în piaţă, pentru a putea proiecta viitorul acestor branduri în piaţă, astfel încât să fie şi în viitor în zona de dezvoltare şi profitabilitate. Dacă nu dai importanţă acestor date şi nu le corelezi şi analizezi corect, poţi să construieşti ceva care nu este reprezentativ nici pentru companie, pentru brandul (brandurile) companiei şi nici nu vei putea să-ţi ocupi locul dorit în piaţă, iar dezvoltarea şi profitabilitatea trebuie să le eliminăm din viitorul companiei. Brandingul este ceva vital, nu este un moft şi trebuie să facă parte din universul business-ului la fel ca şi alte elemente vitale: personalul, dotările tehnice, materia primă etc. Dacă vrei ceva drăguţ, te duci la un pictor, îţi face un tablou drăguţ, ţi-l pui pe perete şi te simţi înviorat în fiecare zi în care îl priveşti. Dar acel lucru nu te va reprezenta şi nu va furniza brandului tău putere, cotă de piaţă şi profitabilitate.”, atrage atenţia Ciprian Dron.
Branding-ul şi PR-ul, în urma advertising-ului
O altă dificultate constatată este aceea că destui antreprenori nu cunosc exact care este rolul brandingului şi care este cel al marketingului. În vreme ce primul aduce cu sine partea de viziune şi de strategie pe termen mediu şi lung, cel de-al doilea te ajută să preiei de la branding toată informaţia necesară şi să te duci mai departe şi să vinzi.O a treia componentă este cea a PR-ului, „care te ajută foarte bine la poziţionare şi la explicarea către publicurile-ţintă a esenţei brandului tău şi a lucrurilor importante pe care vrei să le spui”.
Cum se explică faptul că „Unity Group” nu a plecat din Iaşi, în ciuda anvergurii sale naţionale şi internaţionale?
În primul rând, Ciprian Dron este mândru de echipa pe care a reuşit să o formeze aici. Apoi, compania s-a extins cu alte două puncte de lucru pentru a fi cât mai aproape de clienţi – unul în Bucureşti, cu un număr aproape la fel de mare de angajaţi precum în Iaşi, iar unul în Londra. „Ne-am dat seama că suntem buni şi livram la acelaşi nivel cu companii de mărimea noastră din Marea Britanie la preţuri mult mai competitive decât cele de acolo, dar, în acelaşi timp putem lucra pentru pieţe mai mature, care pun preţ pe procesele integrate (ce consideră brandingul ca o parte inclusă natural în procesul de construcţie şi dezvoltare a business-ului) decât în România, unde piaţa nu s-a aşezat încă şi unde business-urile nu au ajuns la acelaşi nivel de maturitate. De asemenea, avem acces la proiecte care duc la construcţia, definirea şi dezvoltarea unor branduri în mai multe pieţe în paralel. La noi este apreciată mai mult partea de advertising, în vreme ce branding-ul şi PR-ul au rămas în urmă, pentru că par mai greu de cuantificat de câte antreprenorii români”, constată Ciprian Dron.
De ce atrag agenţiile cei mai buni specialişti?
„Mulţi sunt mulţumiţi cu cota lor de piaţă, fără să aibă idee cât putea, de fapt, ocupa din piaţă prin branding şi comunicare integrată. Fiecare activitate are rolul său precis şi nu se poate una fără alta: branding, marketing şi PR”, adaugă domnia sa.
De ce este mai bine să apelezi la o agenţie în loc să îţi angajezi o echipă în firmă?
„Cei mai buni specialişti se gândesc la cariera lor, vin acolo unde se pot dezvolta, nu unde şi-o pot încheia. Companiile de comunicare au un cumul de specialişti. Într-o firmă de producţie, servicii diverse etc. nu-ţi poţi permite echipe complete şi complexe – în primul rând construcţia lor e complicată, pentru că nu vor dori foarte mulţi să se alăture echipei. Apoi, ar fi prea costisitor. Ai avea costuri foarte mari pe o echipă care nu ar avea 100% grad de ocupare a timpului. Cu un astfel de departament complet tinzi să crezi că poţi controla procesul de comunicare al companiei, dar, nefiind specialitatea ta, îţi creezi doar iluzia acestui fapt. Cea mai mare problemă o reprezintă impactul negativ al deciziilor şi sistemelor greşite de comunicare asupra propriului business, crezând că te pricepi la toate. E ca şi cum ai cumpăra de la acelaşi producător pantofi şi iaurt făcute în aceeaşi fabrică, pe acelaşi flux de producţie. În realitate, companiile au nevoie de marketing manageri şi brand manageri buni şi de parteneri specializaţi în comunicare.", întăreşte Ciprian Dron.
Cât de celebri trebuie să devină proprietarii de agenţii?
„Strategia noastră nu a fost aceea de a ne promova foarte mult în Iaşi, pentru că nu avem atât de mulţi clienţi aici. Dacă tu te promovezi mai mult prin PR, vei primi mai multe invitaţii la pitch-uri, dar atât. Eu nu cred în pitch-uri de branding. Pentru astfel de servicii îţi alegi partenerul după o analiză atentă şi nu faci concursuri de logo-uri. Cei care s-au transformat în vedete au făcut-o în ideea de a corela valoarea personală cu imaginea propriei companii. În unele cazuri au reuşit să le vândă bine pe ambele, dar în altele e vorba doar de interfaţă necorelată corect cu ceea ce furnizează în mod real compania către clienţii săi. Nu e de ajuns să devii actor, vedetă de tip Hollywood, trebuie să produci plusvaloare clientului tău. Eu mi-am asumat să nu apar atât de des în presă pentru că vreau să stau mai mult concentrat pe nevoile business-ului clienţilor”, concluzionează Ciprian Dron.
Cuvinte cheie: + unity group, iasi, ciprian dron, servicii, marketing, creatie, branding, business, agentie publicitate
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Conferința Naţională de Patologie Infecţioasă 30 iunie - 2 iulie 2022 (P)
Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale
Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi
Sute de profesori ieșeni, impozitați de Fisc pentru meditații. Cu 133 lei/lună scapă de griji!
Actriţa din Iaşi Cosmina Stratan, confesiuni după ce a jucat alături de Marion Cotillard
Inspectorii Primăriei au luptat din greu cu videochat-istele și au pierdut. DNA îi ia la rost acum
Sechestru ridicat după 7 ani de pe locuinţa unui fost vice de judeţ. Prejudiciu de 392.000 lei
Paznic „vrăjit” de vorbele hoţului: l-a lăsat să intre înăuntru şi să plece cu banii
Judecătorii au anulat amenda unui camionagiu prins cu gabarit depăşit cum strică drumul din judeţ
„Lene şi literatură”, episodul al treilea, la Muzeul Poeziei: un act artistic de 7 ore
Cursuri reciclate la Politehnică, de la studenţi: sute de kilograme de hârtie recuperate
Rectorul USV Iaşi a devenit preşedintele consorţiului universităţilor de profil din România
Șirag de mașini tamponate în fața Gării. Carambol auto, niciun rănit
„Cenuşăreasa” litoralului românesc renaşte: oaze de verdeaţă la 100 metri de plajă
Tot mai multe accidente cu trotinete electrice, în Iași FOTO/VIDEO
(VIDEO) Patriarhul Kirill, ”trăsnit” în biserică. A căzut în timpul slujbei
FOTO Cum arată hotelul de 0 stele. Chiar că stai cu privirea la stele
Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi
Cercetătorii au descoperit modul în care creierul conectează amintirile
Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste
Anul acesta, IML Iași a avut doar o solicitare de testare a virginității
De ce nu rezolvă parlamentarii ieşeni problema aglomeraţiei de la Paşapoarte
Revenirea la „setările din fabrică”, posibil tratament pentru anxietate și alcoolism
“Hrana cosmică. Abordarea taoistă a sănătăţii şi longevităţii ” de Mantak Chia şi William Wei
Conf. dr. Ionut Nistor: Insuficiența renală acută se poate vindeca fără sechele
BodyTite, liposculptură cu radiofrecvență - o procedură explicată de medicul Costel Dobre
Ce ne spune domn Costel şi ce nu ne spune: iaca niscai ponturi!
(VIDEO) Crocodil pus pe fugă de un bătrân înarmat cu o tigaie
Chestiuni neştiute dar tare interesante despre un dosar bombă de la Iaşi
(VIDEO) Urs surprins la furat de cireșe, cocoțat în vârf de pom
Alexandru LĂZESCUVremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi |
Nichita DANILOVOglinda fisurată a lui Nicolae Stan |
Ciprian IFTIMOAEIUn top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale |
Michael ASTNERSportul alb şi Războiul negru |
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.