Ciprian Dron despre „Unity Group” şi pionieratul industriilor creative
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Profil suplimentul "Iasul in AFACERI"

Ciprian Dron despre „Unity Group” şi pionieratul industriilor creative

GALERIE
Ciprian Dron
  • Ciprian Dron
- +

La o simplă trecere în revistă a portofoliului de clienţi ai firmelor coordonate de Ciprian Dron (dintre care cea mai cunoscută este agen­ţia „Bloom Communication”, fostă „Media Factory”) te poţi întreba de ce nu are încă ima­ginea unui „rockstar”? Deşi o legendă în branşa sa, nu a căutat să joace cartea celebrităţii. Apariţiile frecvente în media ar solicita foarte mult timp, crede acesta. Un timp pe care, deocamdată, preferă să îl investească în clienţii săi.

Unity Group” reprezintă integrarea activităţilor într-un concept unitar, dar şi o reaşezare logistică a unei multitudini de servicii pe care echipa lui Ciprian Dron le oferă pe pia­ţa din România şi, mai nou, din Marea Bri­tanie: „Bloom Communication” pentru stra­tegie de brand, „Impressum Communication” pentru PR corporate, „We-Do Communication” pentru media buying şi monitorizare. Portofoliul „Unity” este completat de „Nomenius”, o firmă specializată în înregistrare de mărci, brevete şi invenţii şi consultanţă în domeniul proprietăţii intelectuale. Aceasta s-a alăturat proiectului, însă are un acţionariat diferit de al celorlalte societăţi din cadrul grupului.

„Salamul săsesc” de la Cris-Tim, „Matache Măcelaru”, îngheţata „Obsession” de la „Amicii” sunt doar câteva dintre brandurile de răsunet lansate şi gestionate de „Bloom Communication”. O serie de branduri multinaţionale au ape­lat, de asemenea, la expertiza agenţiei lui Ciprian Dron, precum „E-On Energie”, „Siemens” ori „Bosch”. Printre cli­en­ţii locali se numără „Avisso”, „Arcadia” ori „Mam­ma Mia”. Echipa „Bloom” a realizat, pro bono, şi identitatea Complexului Muzeal Moldova cu ocazia redeschiderii Palatului Culturii din Iaşi.

Cum îşi face branding o companie de branding?

30% îl facem noi (partea clasică de comunicare, apariţii în revistele de profil sau de business, elemente de networking), 70% vorbesc rezultatele din piaţă”, spune managerul „Unity Group”. Domnia sa este de părere că, în România, agenţiile de branding trebuie să îşi asume în continuare nu doar partea de creaţie, ci şi de educare a mediului antreprenorial, în condiţiile în care există suficienţi proprietari de business care cred că brandul se opreşte la o siglă „frumoasă”. „Este vorba despre o construcţie mult mai complexă. Aceasta porneşte de la componentă de auditare, care poate dura de la o lună şi jumătate până la şase-şapte luni. Investighezi şi analizezi profund tot ce înseamnă interfaţa brandului şi relaţia funcţională şi emoţională a brandului cu publicurile sale ţintă. În procesul de analiză din contextul auditului de brand se introduc o serie de date extrase din datele furnizate de financiar şi vânzări, ţinându-se cont de fluxuri de producţie, avantaje competitive şi viziunea de dezvoltare a companiei pe termen mediu şi lung. Această auditare ne ajută să vedem unde se află în acest moment brandurile companiei, dacă sunt pe poziţia corectă şi dacă ele au forţa în piaţă, pentru a putea proiecta viitorul acestor branduri în piaţă, astfel încât să fie şi în viitor în zona de dezvoltare şi profitabilitate. Dacă nu dai importanţă  acestor date şi nu le corelezi şi analizezi corect, poţi  să construieşti ceva care nu este reprezentativ nici pentru companie, pentru brandul (brandurile) companiei şi nici nu vei putea să-ţi ocupi locul dorit în piaţă, iar dezvoltarea şi profitabilitatea trebuie să le eliminăm din viitorul companiei. Brandingul este ceva vital, nu este un moft şi trebuie să facă parte din universul business-ului la fel ca şi alte elemente vitale: personalul, dotările tehnice, materia primă etc. Dacă vrei ceva drăguţ, te duci la un pictor, îţi face un tablou drăguţ, ţi-l pui pe perete şi te simţi înviorat în fiecare zi în care îl priveşti. Dar acel lucru nu te va reprezenta şi nu va furniza brandului tău putere, cotă de piaţă şi profitabilitate.”, atrage atenţia Ciprian Dron.

 

Branding-ul şi PR-ul, în urma advertising-ului

 

O altă dificultate constatată este aceea că destui antreprenori nu cunosc exact care este rolul brandingului şi care este cel al mar­ke­tin­gului. În vreme ce primul aduce cu sine partea de viziune şi de strategie pe termen mediu şi lung, cel de-al doilea te ajută să preiei de la branding toată informaţia necesară şi să te duci mai departe şi să vinzi.O a treia com­po­nen­tă este cea a PR-ului, „care te ajută foarte bi­ne la poziţionare şi la explicarea către pu­bli­curile-ţintă a esenţei brandului tău şi a lucru­ri­lor importante pe care vrei să le spui”.

Cum se explică faptul că „Unity Group” nu a plecat din Iaşi, în ciuda anvergurii sale naţionale şi internaţionale?

În primul rând, Ciprian Dron este mândru de echipa pe care a reuşit să o formeze aici. Apoi, compania s-a extins cu alte două puncte de lucru pentru a fi cât mai aproape de clienţi – unul în Bucureşti, cu un număr aproape la fel de mare de angajaţi precum în Iaşi, iar unul în Londra. „Ne-am dat seama că suntem  buni şi livram la acelaşi nivel cu companii de mărimea noastră din Marea Britanie la preţuri mult mai competitive decât cele de acolo, dar, în acelaşi timp putem lucra pentru pieţe mai mature, care pun preţ pe procesele integrate (ce consideră brandingul ca o parte inclusă natural în procesul de construcţie şi dezvoltare a business-ului) decât în România, unde piaţa nu s-a aşezat încă şi unde business-urile nu au ajuns la acelaşi nivel de maturitate. De asemenea, avem acces la proiecte care duc la construcţia, definirea şi dezvoltarea unor branduri în mai multe pieţe în paralel. La noi este apreciată mai mult partea de advertising, în vreme ce branding-ul şi PR-ul au rămas în urmă, pentru că par mai greu de cuantificat de câte antreprenorii români”, constată Ciprian Dron.

De ce atrag agenţiile cei mai buni specialişti?

Mulţi sunt mulţumiţi cu cota lor de piaţă, fără să aibă idee cât putea, de fapt, ocupa din piaţă prin branding şi comunicare integrată. Fiecare activitate are rolul său precis şi nu se poate una fără alta: branding, marketing şi PR”, adaugă domnia sa.

De ce este mai bine să apelezi la o agenţie în loc să îţi angajezi o echipă în firmă?

Cei mai buni specialişti se gândesc la cariera lor, vin acolo unde se pot dezvolta, nu unde şi-o pot încheia. Companiile de comunicare au un cumul de specialişti. Într-o  firmă  de producţie, servicii diverse etc. nu-ţi poţi  permite  echipe complete şi complexe – în primul rând construcţia lor e complicată, pentru că nu vor dori foarte mulţi să se alăture echipei. Apoi, ar fi prea  costisitor. Ai avea costuri foarte mari pe o echipă care nu ar avea 100% grad de ocupare a timpului. Cu un astfel de departament complet tinzi să crezi că poţi controla procesul de comunicare al companiei,  dar, nefiind specialitatea ta, îţi creezi doar iluzia acestui fapt. Cea mai mare problemă o reprezintă impactul negativ al deciziilor şi sistemelor greşite de comunicare asupra propriului business, crezând că te pricepi la toate. E ca şi cum ai cumpăra de la acelaşi producător pantofi şi iaurt făcute în aceeaşi fabrică, pe acelaşi flux de producţie. În realitate, companiile au nevoie de marketing manageri şi brand manageri buni şi de parteneri specializaţi în comunicare.", întăreşte Ciprian Dron.


Cât de celebri trebuie să devină proprietarii de agenţii?

Strategia noastră nu a fost aceea de a ne promova foarte mult în Iaşi, pentru că nu avem atât de mulţi clienţi aici. Dacă tu te promovezi mai mult prin PR, vei primi mai multe invitaţii la pitch-uri, dar atât. Eu nu cred în pitch-uri de branding. Pentru astfel de servicii îţi alegi partenerul după o analiză atentă şi nu faci concursuri de logo-uri. Cei care s-au transformat în vedete au făcut-o în ideea de a corela valoarea personală cu imaginea propriei companii. În unele cazuri au reuşit să le vândă bine pe ambele, dar în altele e vorba doar de interfaţă necorelată corect cu ceea ce furnizează în mod  real compania către clienţii săi. Nu e de ajuns să devii actor, vedetă de tip Hollywood, trebuie să produci plusvaloare clientului tău. Eu mi-am asumat să nu apar atât de des în presă pentru că vreau să stau mai mult concentrat pe nevoile business-ului clienţilor”, concluzionează Ciprian Dron.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.