De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cipriana Rotaru a ales radiologia, după examenul de rezidențiat. „Am avut o gardă cu 22 de CT-uri, unul o urgență majoră”

miercuri, 27 noiembrie 2024, 03:00
4 MIN
 Cipriana Rotaru a ales radiologia, după examenul de rezidențiat. „Am avut o gardă cu 22 de CT-uri, unul o urgență majoră”

Pentru Cipriana Rotaru alegerea profesiei a fost un cumul de factori. Empatia, iubirea pentru oameni şi viaţă au determinat-o pe Cipriana să îşi îndrepte atenţia către medicină. Dar factorul determinant l-a constituit bunica ei care a fost asistentă la dispensarul local. Dragostea cu care aceasta îşi făcea profesia şi apropierea faţă de problemele oamenilor au convins-o pe Cipriana să devină medic.

Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 34

Venită din Huşi, a absolvit Facultatea de Medicină Generală de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” în anul 2019. Ea a povestit că au fost 6 ani plini de experiențe intense și provocatoare. Nu a fost un drum uşor, dar a fost unul care a împlinit-o pe deplin.

Pregătirea pentru examenul de rezidențiat a fost o etapă importantă și destul de stresantă pentru Cipriana, deoarece a marcat trecerea de la viața de student la cea profesională. A fost un proces lung, intens și presărat cu emoții, pentru care Cipriana a dezvăluit că îşi dedica cel puțin 10 ore de studiu zilnic, de luni până duminică, fără excepții. A necesitat multă muncă, disciplină, rigoare și perseverență, dar a meritat.

„Examenul de rezidențiat a fost cumpăna vieții mele”

„Nu am știut de la începutul facultății care îmi va fi drumul. Am intrat cu inima deschisă, asimilând informații, încercând să triez specialitățile. Am studiat radiologia în anul IV, stagiu la care am întâlnit un cadru didactic tânăr, dar pasionat, implicat și dornic să ne împărtășească cunoștințele sale. Mi-a deschis perspectiva unei cariere în radiologie, iar după afișarea punctajului la examenul de rezidențiat, am discutat cu mai mulți colegi rezidenți și am înțeles ca aceasta este specializarea care mi se potrivește cel mai bine”, a povestit Cipriana Rotaru.

Ea a spus că examenul de rezidențiat a fost cumpăna vieții, dar a depășit-o cu ajutorul familiei, care i-a fost mereu alături. Uitându-se în urmă îşi aminteşte că subiectele au fost echilibrate, fiind concepute în așa fel încât să verifice toată materia. Emoțiile au fost mari, dar rezultatul a fost pe măsura muncii, dându-i Ciprianei șansa de a-şi alege orice specializare cu punctajul obținut.

Cipriana Rotaru a practicat o mare perioadă a rezidențiatului în Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon”, sub îndrumarea profesorilor Dragoş Negru, Corina Lupașcu-Ursulescu, Liliana Gheorghe. Aceştia i-au împărtășit experiențe și cunoștințe pe care le descrie ca fiind valoroase, au ajutat-o în parcursul profesional și au susținut-o la fiecare pas.

„În primii ani de rezidenţiat am efectuat gărzi în compartimentul de radiologie din Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalul «Sf. Spiridon», ulterior în compartimentul de Computer-Tomografie din cadrul aceluiași spital. Nu voi uita niciodată garda în care am efectuat un număr de 22 de examinări CT, iar ultimul caz a fost cu adevărat solicitant, pacientul având un anevrism de aortă abdominală infrarenală rupt, cu importantă hemoragie, fiind cu adevărat o urgență majoră”, îşi aminteşte Cipriana Rotaru.

O specialitate în care contează foarte mult tehnologia

În ultimul an de rezidenţiat a activat la Spitalul Clinic Căi Ferate Iași, în secția condusă de medicul Cătălina Ciolpan. Tot aici şi-a cunoscut şi mentorul, în persoana doctorului Ioana Muraru, care și-a dedicat timpul și energia pentru a o ghida și a o sprijini pe Cipriana în dezvoltarea profesională și personală.

„A fi astăzi medic rezident în imagistică și radiologie înseamnă să fii parte dintr-o specialitate medicală esențială, care este într-un permanent avans tehnologic. Este un domeniu ce necesită abilități tehnice, o cunoaștere aprofundată a anatomiei, dar și capacitatea de a lucra în echipă. Am înțeles că practica modernă a radiologiei implică multe specializări diferite de asistență medicală, iar dezvoltarea tehnologică continuă înseamnă noi posibilități de diagnostic și implicit de tratament. Deși este o specialitate provocatoare, este și una extrem de satisfăcătoare, având un impact major asupra diagnosticului”, este opinia Ciprianei Rotaru.

Dacă ar avea puterea să schimbe ceva în sistemul medical românesc, Cipriana Rotaru ar promova sistemul de screening, măsurile și investigațiile imagistice ce vizează examinarea sistematică a populației pentru a identifica persoane care nu prezintă simptome, dar care pot avea o boală de care nu sunt conștiente. Consideră că screeningul este un instrument esențial în reducerea decesului prematur și în prevenția unor afecțiuni grave.

„Momentan încerc să mă bucur de ultimele luni în care voi fi rezident și îmi fac curaj să pășesc pe cont propriu. Concurând la rezidențiat pe loc, nu am un post la care să activez în continuare, dar sunt sigură că ce e al meu e pus deoparte și îmi voi găsi calea”, a povestit Cipriana Rotaru.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii