anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Circ politic penibil? Zeci de tiruri cu spitalul mobil, blocate pe imaș la Lețcani

GALERIE
tiruri cu spital mobil
  • tiruri cu spital mobil
- +

Zeci de tiruri aşteaptă de mai multe zile lângă gardul TransAgropolis să treacă printr-o formalitate banală, controlul vamal, ca să poată fi descărcate. Preşedintele CJ acuză piedici în acordarea vizelor pentru echipa din Turcia care va asambla spitalul, dar Ministerul Afacerilor Externe ne-a răspuns că nu a primit nicio solicitare de la Iaşi

Întreg complexul medical de campanie contractat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest pe 21 aprilie a ajuns la Leţcani, pe platforma Centrului de Transfer Tehnologic pentru Agricultură TransAgropolis. De fapt, conform unui inventar publicat de Euronest, mai lipsesc doar două din cele 83 de module, cel de recuperare post ATI şi cel de radiologie.

Ieri, la intrarea în parcul agroindustrial aşteptau peste 20 de tiruri. Încărcătura urmează să treacă prin formalităţile vamale înainte să fie aşezată pe platforma amenajată încă de acum două luni, containerele, respectiv depozitată în clădirea centrului, dotările şi echipamentul medical. Potrivit documentului citat, afişat pe pagina de internet a Euronest miercurea trecută, inspectorii vamali au de verificat, printre altele, modulele de triaj, urgenţe, sală de operaţie, clinică ATI (parţial), farmacie, generator electric.

Preşedintele CJ a pus ieri pe seama administraţiei de la Bucureşti şi a „birocraţiei noastre întârzierea de peste două luni pe care o înregistrează acest uriaş proiect. Amintim că, potrivit contractului încheiat pe 21 aprilie cu firma turcă SDI Global LLC, unitatea medicală de campanie trebuia să fie funcţională pe data de 27 mai.

Despre ultimul convoi, Maricel Popa a spus că a plecat joia trecută de la Ankara pentru ca două zile mai târziu să se împotmolească la podul Ruse/Giurgiu. „Miniştrii Alexe şi Tătaru ştiau că este blocat transportul”, i-a acuzat el pe cei doi miniştri care au organizat în weekendul trecut o conferinţă de presă la TransAgropolis pe subiectul întârzierii spitalului mobil. Maricel Popa s-a plâns apoi de durata formalităţilor de control vamal. „Sperăm ca luni (astăzi, n.r.) să vină să facă vama”, a mai spus el, arătând că în Iaşi şi în ţară e criză de locuri în ATI, dar cele 103 paturi ATI ale spitalului mobil stau depozitate în clădirea TransAgropolis.

Şeful CJ a adăugat că numai 4 specialişti ai firmei furnizoare au primit vize de intrare în România pentru a coordona punerea în funcţiune a complexului medical. „Săptămâna trecută, 30 de oameni au stat la uşa ambasadei ca să li se pună viza”, a declarat el. Ceilalţi patru au primit permisiunea de a intra în România pe 6 iulie, a precizat Popa. Alături de preşedintele CJ, reprezentanţii echipei ajunse din Turcia a confirmat că echipa care trebuie să asambleze şi să pună spitalul în funcţiune însumează 30 de persoane.

Săptămâna trecută, Ministerul Afacerilor Externe a răspuns unei solicitări a ziarului nostru, precizând că, pe 23 iunie, Centrul Naţional de Vize a primit o solicitare de sprijin din partea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, în legătură cu deplasarea în România a patru cetăţeni turci, care urmau să intre pe teritoriul naţional în calitate de experţi tehnici ai furnizorului Spitalului Mobil COVID-19”. MAE adaugă în răspunsul către ziarul nostru că vizele au fost acordate în aceeaşi zi în care Ambasada României din Ankara şi Consulatul General al României din Odessa au primit solicitările. Documentul remis de Direcţia Relaţii cu Mass-media nu precizează nimic în legătură cu ceilalţi 26 de membri ai echipei care ar trebui să pună la punct spitalul mobil.

În acelaşi timp, „la nivelul MAE nu au fost primite solicitări referitoare la facilitarea sau acordarea unui statut special pentru transportul menţionat”, mai menţionează purtătorul de cuvânt al ministerului.

În ceea ce priveşte autorizarea de funcţionare a spitalului, Maricel Popa a prezentat ieri un document prin care ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru aproba pe 6 aprilie „centrul Covid de la Iaşi”. De pe 18 mai, spitalul mobil este configurat ca secţie externă a Spitalului de Boli Infecţioase. Euronest confirmă acest lucru, pe pagina sa de internet: „După finalizarea procedurii şi semnarea contractului cu furnizorul desemnat câştigător, în data de 4 mai a.c., Euronest a transmis către DSP Iaşi structura spitalului, inclusiv schiţa cu modul de amplasare. În egală măsură, în prima parte a lunii mai a.c., DSP Iaşi a răspuns invitaţiei de a participa la o şedinţă de lucru cu managerii spitalelor care vor exploata unitatea modulară şi a formulat soluţii şi recomandări deosebit de utile pentru punerea în funcţiune a spitalului modular.

O solicitare remisă Ministerului Sănătăţii de ziarul nostru pe acest subiect, cu două săptămâni în urmă, a fost redirecţionată către Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, de la care aşteptăm în continuare un răspuns.

În contextul creşterii numărului de infectaţi cu SarCov2, rămâne un semn de întrebare când va intra în funcţiune spitalul de campanie amplasat la Leţcani. Pentru moment, este lesne de remarcat dezinteresul autorităţilor centrale şi lipsa oricărei mobilizări pentru depăşirea formalităţilor birocratice care ţin proiectul în loc.

Un prim punct de vedere neutru de la PNL: „Atât a durat procedura gestionată de CJ”

„Nu a existat un impediment la nivelul Guvernului sau din partea altor autorităţi din domeniul medical. Pur şi simplu, atât a durat procedura gestionată de Consiliul Judeţean”, a declarat ulterior senatoarea liberală Iulia Scântei, într-o conferinţă de presă. Ea a adăugat în context că se bucură că ieşenii nu au avut nevoie până acum de acest spital. „Se pare că acum suntem într-o situaţie în care e necesară suplimentarea” numărului de locuri în spitale Covid, a menţionat Iulia Scântei. Ea a spus că şi Maricel Popa ar avea o parte din vină, pentru că „târziu preşedintele CJ a înţeles nevoia de a integra acest spital mobil ca unitate exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase, el neputând să funcţioneze ca un spital de sine stătător”. 

„Evident, în calitate de senator PNL şi împreună cu colegii mei, susţinem orice infrastructură medicală pentru ieşeni, dar să nu uităm că până la punerea în funcţiune a acestui spital vor trebuie să fie verificate standardele DSP. Ministerul Sănătăţii va asigura funcţionarea lui cu resursa umană necesară: personalul medical”, a mai spus senatoarea ieşeană. Ea a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Iaşi, în care a pledat pentru respectarea regulilor impuse în vederea limitării răspândirii epidemiei pe plan local.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Otravă şi prostie veche (I)

Cătălin ONOFREI

Otravă şi prostie veche (I)

Recurgeţi la următorul experiment mental: închipuiţi-vă că, în mai 1990, Ion Iliescu şi FSN au luat decizia istorică de a nu mai intra în lupta electorală.

Filmuletul zilei

opinii

Într-o bună zi…

Briscan ZARA

Într-o bună zi…

Anii trec, corpul îmbătrâneşte, voinţa se diminuează şi mai mult, iar la un moment dat chiar spui fără să îţi dai seama că nu mai poţi fizic face lucrurile pe care le-ai tot amânat. Nu te mai ţin balamalele. Nu mai poţi urca pe munte, nu mai poţi alerga, nu mai poţi înota, nici măcar nu mai poţi sta treaz mai târziu de ora 23, nimic. Ai amânat până ce le-ai anulat.

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Consolidarea democraţiei reprezintă un proces eminamente focalizat pe îndeplinirea unor standarde politice: alegeri libere şi corecte, independenţa mass-media, guvernare democratică (stat de drept, eficienţă, transparenţă, corectitudine în alocarea şi cheltuierea fondurilor publice, echidistanţă, imparţialitate), societate civilă, justiţie independentă, combaterea eficientă a corupţiei. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Informaţii interesante ne parvin recent din lumea biznisului ieşean, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Repatriere

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.