Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

ANTALYA - "mama" vacantelor all inclusive!

GALERIE
perge-aspendos-side-manavgat-tour_2AspendosH_Dedeman_and_Convention_Center_Antalya_TR1imagesCALRF4AWolodenizolodenizpamukkale-3securedownload2securedownload
  • perge-aspendos-side-manavgat-tour_2
  • Aspendos
  • H_Dedeman_and_Convention_Center_Antalya_TR1
  • imagesCALRF4AW
  • olodeniz
  • olodeniz
  • pamukkale-3
  • securedownload2
  • securedownload
- +

Lumea spune ca Antalya ar fi neoficial capitala turistica a Turciei. Si asta deoarece are plaje superbe, care sunt printre cele mai curate din Mediterana, pentru ca are o mostenire arheologica foarte bogata, iar dincolo de portile hotelurilor “all inclusive”, turistii sunt asteaptati de o multime de atractii.    

Pentru zecile de mii de turisti romani care o viziteaza an de an, Antalya se poate traduce simplu prin trei cuvinte - “vacanta fara griji!”. Ca sa parafrazez un turist, care vroia neaparat Antalya ”all inclusive”, ajungi la hotel, iti pui portmoneul in seif, si-l iei la plecare - practic nu prea mai ai nevoie de el.
Pentru agentii de turism, Antalya este destinatia care se vinde cel mai bine, dintre charterele de vara, aproape putem spune ca “se vinde singura”. Fara indoiala ca majoritatea familiilor, in special cele cu copii, care aleg pentru vacantele de vara o destinatie externa, incep intotdeauna cu Antalya…Unii raman fideli destinatiei si in anii care urmeaza… si schimba cel mult resortul.
            
Riviera Antalyei, de la Tekirova la Alanya, cu cele mai frumoase si cunoscute plaje a cunoscut o dezvoltare rapida datorita construirii a numeroase hoteluri luxose, care se ridica la cele mai inalte standarde hoteliere, precum si datorita comorilor antice lasate mostenire de licieni, greci si romani.
Partea vestica a regiunii Antalya te impresioneaza prin salbaticia Muntilor Taurus, care se pierd in limpezimea Marii Mediterane si prin frumusetea statiunilor Tekirova, Kiris, Camuva, Kemer si Beldibi.
In zona Kemerului se impletesc muntele si marea. Aici, in afara plimbarilor pe mare cu ambarcatiuni, puteti porni intr-un jeep safari pe coasta Mediteranei. In apropiere se afla siturile arheologice Phaselis si Olympos. Este un loc potrivit pentru shopping de hand-made-uri pentru ca aici se gasesc multe obiecte traditionale de calitate la preturi avantajoase: argintarie lucrata manual, tesaturi si pielarie
Mergand spre est, aveti ocazia sa vizitati Antalya, capitala regiunii mediteraneene. Daca sunteti “fan”al plajelor cu nisip,atunci e bine,fara indoiala, sa alegeti un hotel situat in una din urmatoarele statiuni: Lara-cea mai noua si mai apropiata statiune de aeroport, urmata de statiunea Belek-renumita pentru padurile de pin, hotelurile luxoase, terenurile de golf si fotbal pregatite pentru sportivi tot timpul anului. Urmatoarele doua statiuni, Side si Alanya, sunt inzestrate cu cele mai lungi plaje de pe coasta mediteraneeana.
In regiunea Antalya soarele straluceste mai bine de 300 de zile pe an, clima mediteraneeana fiind ideala pentru plaja si odihna si pentru practicarea unei largi varietati de sporturi nautice. Verile sunt calde si secetoase, iar iernile sunt foarte blande; pe durata iernii, in Muntii Taurus fiind amenajate partii de schi. In perioada martie-aprilie, in Antalya se poate schia dimineata, iar dupa-amiaza se poate inota in apele destul de calde ale mari.
 
Antalya concentreza cea mai mare aglomerare de restaurante, baruri sau cluburi de noapte de pe litoralul turcesc. Cele mai multe restaurante sunt cu specific pescaresc si fructe de mare, dar o mare cautare o au si cele cu bucatarie nationala si internationala.
Antalya este renumita pentru intensa si colorata viata de noapte, in special in zona portului unde se gaseste o varietate bogata de discoteci, baruri si pub-uri, care sunt foarte populare atat printre turisti cat si printre localnici. In barurile de rock intalniti meniuri foarte bogate in bauturi.
Daca in afara de plaja sunteti dornici si de altceva, va recomandam o excursie optionala organizata de touroperatorii turci,
In afara de aceste excursii enumerate pe scurt,ca si in cazul mancarii servite in restaurantele hotelurilor,posibilitatile de petrecere ale timpului liber sunt multe,dupa gusturi diferite,”din abundenta”…

EXCURSII OPTIONALE ANTALYA:

- Turul cultural al Antalyei:
In sec. I i.Hr. Imparatul Pergamonului, Attallos II a poruncit oamenilor sai sa-i gaseasca “raiul pe pamant” pentru a construi o cetate-port mareata. Asa a luat nastere Attaleia (Antalya de astazi). Peste acest tinut de vis au trecut multe civilizatii care si-au pus rand pe rand amprenta arhitectonica si culturala: civilitatiile lyciana, pamphyliana, helenistica, romana, bizantina, selcukiana si otomana. Aceasta excursie cuprinde vizitarea centrului istoric al Antalyei, poarta inchinata Imparatului Roman Hadrian, cascada Duden, muzeul de istorie, cea mai veche moscheie si Kaleici (portul vechi al Antalyei). O excursie completa, bogata in istorie, religie si cultura
 
- Pamukkale
Putine lucruri ne pot tine departe de o minune a naturii: terasele de calcar de la Pamukkale. Patrimoniu UNESCO unic in lume, s-a format cu ajutorul izvoarelor de apa termala vesnic curgatoare. Albul imaculat al teraselor de calcar parca inscurtate cu pietre pretioase starnesc reactii de uimire si contemplare. Aici se mai viziteaza Cetatea Pargama Hierapolis, Termele Romane, Agora, teatrul Antic, Via Principale (Strada de ceremonii), mormantul Sf. Filip si nu in ultimul rand, Necropolis (Orasul Mortilor) cu peste 12.000 de morminte. Pentru relaxare, v-am pregatit o baie in piscina Cleopatrei cu apa termala de 27 de grade si cu efecte terapeutice inauntrul careia sunt rasfirate pietre din templul lui Apollon. Legendele spun ca frumusetea Cleapatrei de aici provenea. Nu plecam fara sa facem o incursiune in arta tesarii covoarelor traditionale turcesti si renumitelor ateliere de Onix din zona Denizl
 
- Aspendos-Side-Manavgat
 Poate o unica ocazie in viata de a pasi pe urmele zeului soarelui Apollon, de a admira unul dintre cele mai bine conservate teatre romane din lume, Aspendos, cu o capacitate de 15.000 de locuri, unde in antichitate se organizau luptele cu gladiatori. Mai puteti vizita orasul Antic Side, fost centru de comert si schimb de sclavi, dupa care ne vom relaxa admirand cea mai mare cascada din zona Antalyei, Cascada Manavgat
 
- Demre-Mira-Kekova
Pasind agale de-a lungul Muntilor Taurus, care se pierd in limpezimea Marii Mediterane, ajungem la orasul antic Myra, astazi denumit Demre, localizat la 25 km de Finike. A fost un oras locuit cu 500 de ani I.Hr. Puteti admira mormintele zidite in munte datand din sec. IV I.Hr., Teatrul Greco-Roman, Biserica si Mormantul Sf. Nicolae, nascut in Patara si inmormantat acolo. Daca pana acum nu v-am atras atentia, scurta croaziera si pauza de inot in apele turqoise in care se adanceste orasul scufundat Kekova si cetatea Simena, sigur va garanteaza o zi de neuitat.
 
- Croaziera din Kemer
Puteti admira si inota in apele cristaline ale Mediteranei, prin golfuletele de la poalele Muntilor Taurus, pe un traseu care va include, optional, si vizita orasului Phaselis (oras-port in Licya antica). Vaporasul ancoreaza in 3 golfuri, special alese pentru frumusetea si linistea lor. Cu putin noroc pot aparea si delfini inotand in largul marii alturi de vaporas. Intr-un cuvant: incantare!
 
- Croaziera din Alanya
Pentru turistii cazati in estul Antalyei, croaziera este ideala pentru a petrece o zi odihnitoare admirand de pe apa, cetatea si fortareata care strajuiesc din timpurile elene, coastele Muntilor Taurus, golfurile si pesterile. O zi ideala de baie, plaja si distractie asigurate de echipajul vaporaselor, impreuna cu o masa pescareasca.
 
- Diving
Aveti ocazia sa descoperiti lumea acvatica a marii Mediterane intr-o croaziera cu un vaporas dotat cu echipament necesar pentru efectuarea scufundarilor, alaturi de instructori profesionisti, care va vor instrui si insoti in fiecare moment de-a lungul celor 2 serii de scufundari. Veti avea ocazia de a procura filmarea si pozele din adancuri. Acestea va fi o zi de neuitat, plina de soare, plaja si o masa gustoasa cu peste marin.
 
- Jeep Safari
Pentru iubitorii de natura, va recomandam o zi de munte... la mare! O plimbare cu jeep-urile pe carari de munte serpuite in Muntii Taurus, cu popasuri prin sate unde civilizatia nu s-a impus inca, cu masa la o pescarie in varful muntelui si baie in apele unor rauri racoroase de munte. Optional, pot conduce si turistii posesori de carnet de conducere, in caravana, pe traseul ales de ghizi.
 
- Troy Aqua si Delphin Show
Parc acvatic in stilul calului Troian, se afla in incinta hotelului Rixos Premium din Belek. Puteti petrece o zi de plaja printre topogane de diverse grade de dificultate, la piscina cu valuri si, optional, puteti viziona spectacolul oferit de delfini, atat pentru copii cat si pentru adulti.
 
- Seara turceasca
Veti petrece intr-un restaurant frumos decorat, savurand mancaruri traditionale turcesti si admirand pe scena dansuri si obiceiuri de la nunta, dansatori de muzica populara turceasca din toate colturile tarii, misteriosi dansatori mevlevi. Dintr-o seara orientala nu pot lipsi dansatoarele din buric, care vor face noaptea incendiara.
 
 
 
PARALELA 45 IASI
Str.Vasile Alecsandri nr.9,bl.A,sc.A
Tel/fax:0232/275551;0232/275557
e-mail::iasi@paralela45.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri