Cita incredere sa avem in Justitia ieseana?

joi, 16 decembrie 2010, 23:40
12 MIN
 Cita incredere sa avem in Justitia ieseana?

Lovituri naucitoare in ultima perioada pentru imaginea sistemului juridic iesean. O judecatoare de la cea mai inalta instanta locala a fost arestata pentru mita, iar o avocata ce, se pare, aranja procese cu judecatori tot de aici, fosti colegi ai sotului, a fost trimisa in judecata pentru trafic de influenta.

Alaturi de avocata Lilieana Cremenitchi, si avocatul Christy Mirsanu, intr-o alta speta, a fost acuzat tot de trafic de influenta printre magistrati. In cazurile "Cremenitchi" si "Buliga", suspiciunile procurorilor anticoruptie au planat la un moment dat asupra a nu mai putin de sase magistrati din doua complete de judecata ale Curtii de Apel Iasi, o instanta la care oricum sint doar 34 de magistrati in total. Acestea sint cazurile care au iesit la iveala in ultima perioada. Cite astfel de situatii mai exista?

In timp ce Curtea de Apel trece prin cea mai neagra perioada din ultimii 20 de ani, presedintele institutiei nici macar nu incearca sa apere imaginea celei mai inalte instante din Iasi printr-o declaratie, fie ea si formala.

Mai mult, in ciuda faptului ca am incercat sa o contactam telefonic de nenumarate ori de la momentul arestarii cumatrei sale, si chiar si in cursul zilei de ieri, Cristina Valeanu nu a raspuns apelurilor facute de reporterii "Ziarului de Iasi". Cine sa apere, asadar, imaginea Justitiei iesene? Este insa ceva de aparat?

Cititi in rindurile ce urmeaza declaratii care te ingrozesc pur si simplu, referitoare la justitia ieseana, ale unor oameni din sistem, dar si reactii care incearca sa mai spele ce ar mai fi de spalat!

Se acutizeaza oroarea fata de justitie

In cadrul Curtii de Apel Iasi exista o schema de 39 de judecatori, dintre care doar 34 se afla in acest moment in activitate. Dintre cei acestia, 22 se afla in Sectiile Civil, Comercial, Litigii de munca si Contencios-Administrativ. Dintre cei 22, DNA a avut suspiciuni cu privire la sase judecatori in ultima perioada ("cazurile Cremenitchi si Buliga" – n.r.). Cele doua complete de judecata functioneaza in continuare la Curtea de Apel, chiar daca unul dintre ele – in formatie incompleta, dupa arestarea Georgetei Buliga. Unii dintre cei care activeaza in sistemul judiciar iesean afirma ca, in mintea publicului larg, in loc sa creasca increderea in Justitie, se mareste "oroarea fata de aceasta".

"In ultima perioada se acutizeaza oroarea fata de Justitie, nu doar ca scade increderea in ea! Mi s-a demonstrat faptul ca este un sistem imputit. Se incearca punerea piciorului pe grumazul Justitiei de catre diverse persoane sau structuri, in conditiile in care unii procurori fac ce vor, iar unii judecatori manifesta atit de multa obedienta. Putini sint judecatorii transanti, care au curaj sa ia hotariri in litera si spiritual legii. Astfel, dreptul la aparare a devenit formal. Imi vine sa-mi iau lumea in cap si sa plec. Nu poti terfeli onoarea unui om si, apoi, sa te mai astepti sa mai aiba si incredere in tine. Am ajuns sa nu am un motiv sa ma bucur in ce priveste domeniul profesional. Ii dau dreptate presedintelui Traian Basescu, cind se ia de judecatorii ce creeaza sisteme de neinteles. Judecatorul trebuie sa fie pe centrul soselei, dar, de multe ori, el se plaseaza intr-un sant de la marginea drumului, pe care si-l creeaza singur. Si la Iasi sint probleme, insa prostia pleaca de la centru. Uneori, ajunge si la Iasi, insa avem si judecatori care pot sa ia valul in piept. Sincer sa va spun, cred ca este vina magistratilor ca am ajuns in aceasta situatie. Sint procurori care se bucura cind vad ca dosarele lor au ajuns la un judecator sau altul. Pe de alta parte, sint judecatori care se gindesc: «De ce sa am eu probleme, sa ma asculte astia, ce ma intereseaza justitiabilul? Dau o solutie ca sa scap eu de probleme»", a afirmat vadit revoltat avocatul Ionel Nechita.

Adrian Mogos: "Aceste intimplari duc la un rezultat dezastruos in ce priveste impactul de imagine"

Pe de alta parte, decanul Baroului Iasi a precizat ca avocatii incearca sa-si faca meseria si ca nu sint factori de decizie. "Cred ca, dupa astfel de incidente, increderea in Justitie scade, insa consider ca aceasta nu este afectata de soarta vreunui avocat. Ginditi-va ca avocatii nu sint factori de decizie. Avocatul apara pe cineva intr-un proces. Cel care da ultima semnatura pe un dosar sau altul este tot magistratul, care trebuie sa aiba grija, atentie si responsabilitate. De exemplu, in cazul in care a fost acuzata magistratul Georgeta Buliga, solutia nu a fost data numai de dumneaei, ci au fost trei judecatori in total care au semnat hotarirea respectiva. Daca nu a existat o opinie separata acolo, ceva mi se pare suspect. Nu vreau sa acuz pe nimeni, dar, cita vreme a existat unanimitate de voturi, ceva nu este in regula. Insa, daca procurorul a decis asa, asa o fi. Oricum, aceste intimplari duc la un rezultat dezastruos in ce priveste impactul de imagine", a spus avocatul Ioan Mogos, decanul interimar al Baroului Iasi.

Intrebat daca este de parere ca acest impact a fost accentuat de faptul ca, in ultimele luni, asupra a sase dintre judecatorii Curtii de Apel Iasi au planat diverse suspiciuni ("cazurile Cremenitchi si Buliga" – n.r.), acesta a fost de acord. "Sigur ca faptul ca sase judecatori ai aceleeasi instante au fost banuiti contribuie la acest impact", a precizat Mogos.

Prefectul: "La Iasi am obtinut unele hotariri «buclucase» in anumite dosare"

Prefectul de Iasi sustine ca isi doreste sa aiba incredere in sistemul juridic, insa exista si situatii in care nu poate "baga mina in foc". "Vreau sa am incredere in Justitia ieseana. Dar mai sint persoane si situatii care au dat nastere la aceste intimplari neplacute. Din cauza aceasta am cerut recent stramutarea unor dosare de pe rolul instantelor de judecata iesene. La Iasi am obtinut unele hotariri «buclucase» in anumite dosare. Acesta este si motivul pentru care oamenii sint foarte suparati si imi spun asta in audientele pe care le fac. Au fost mai multi oameni care si-au exprimat temerile in acest sens si mi-au dat nastere la unele banuieli. Repet: vreau sa am incredere in Justitie, dar cred ca mai sint multe de facut – si in ce priveste comportamentul fata de justitiabil, si prin faptul ca instantele nu mai primesc in audienta oamenii care vor sa-si expuna problemele intimpinate. Se poate observa in barometrele de incredere locul pe care il are Justitia acum. Cei mai multi dintre romani au incredere in Biserica si in Armata, iar Justitia e mult mai jos plasata acum", a precizat Dragomir Tomaseschi, prefectul de Iasi, care a profesat ca avocat in cadrul Baroului Iasi.

Judecatorul Cristi Danilet: "Nu trebuie sa avem mila in astfel de cazuri"

Exista si magistratii care sustin ca actiunile intreprinse de DNA la nivel national sint pozitive. "Cazurile de coruptie judiciara devin din ce in ce mai numeroase. Exista si condamnari definitive in acest sens. Cred ca DNA isi face treaba. In acest moment, nu exista o strategie de prevenire a coruptiei judiciare, care e atit de necesara. Conform datelor mele, in mod aparent ciudat, la nivel national, increderea populatiei in Justitie a crescut in ultimii doi ani cu 4%, iar perceptia de coruptie a scazut, poate tocmai datorita faptului ca DNA isi face treaba", sustine judecatorul Cristi Danilet, membru in Societatea pentru Justitie SoJust.

"Eu, ca magistrat corect, nu vreau sa fiu bagat in aceeasi mocirla cu altii, care nu isi fac treaba. Daca acestia exista, eu ii vreau afara din sistem. DNA trebuie sa inceapa curatenia anticoruptie cu Justitia, iar aceasta este o prioritate la nivel european. Mai devreme sau mai tirziu, vom scapa de cei care au probleme cu legea. E adevarat ca si unii oameni provoaca astfel de cazuri, intrebind in stinga si in dreapta daca nu se cunoaste «un judecator bun». Dar in ultimii ani, magistratii incorecti au cam fost eliminati, ori s-au pensionat, ori au plecat din sistem, ori au fost prinsi. Nu trebuie sa avem mila in astfel de cazuri si cred ca e necesar sa adoptam zicala: «Toleranta zero!»", a a incheiat Danilet.

"Noi, magistratii, nu sintem atit de afectati in privinta imaginii"

Magistratii sustin ca probleme pot fi intimpinate in orice institutie a statului si ca nu exista perfectiune. "Trebuie sa retinem ca pot exista «uscaturi» oriunde. Dar nu trebuie sa generalizam. In mod aparent, increderea populatiei in Justitia ieseana a scazut in ultima perioada, luind in calcul ultimele incidente care au avut loc. Dar, in acelasi timp, exista institutii din cadrul sistemului, care si-au facut treaba. Astfel, pe de o parte poate scadea increderea, deoarece cei cercetati fac parte din sistem, pe de alta parte poate creste la loc increderea, Oricum, din ce am vazut eu, perceptia publica generala este ca DNA face un lucru pozitiv. Nu trebuie sa uitam un aspect: suspiciuni vor exista mereu. Nu cred ca a fost, este sau va fi cineva care, la un moment dat, sa nu fie suspectat. Fiecare magistrat a avut plingeri din partea cuiva sau chiar i-au fost interceptate convorbirile telefonice, cunoasteti atitea cazuri. Lumea comenteaza, pentru ca, in Romania, Justitia are cel mai scazut nivel de incredere. Nu cred ca mai exista vreun stat in lumea asta in care Justitia sa fie pe ultimul loc la capitolul incredere si nu stiu daca e normal acest lucru", a mentionat judecatorul Radu Tarniceriu, presedintele Tribunalului Iasi.

Totodata, procurorii sint de parere ca cei mai multi oameni isi fac datoria. "Nu pot comenta afirmatiile facute de presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu referire la sistemul juridic. Dumnealui poate spune orice doreste si sint convinsa ca are dovezile sale cind face afirmatii. Insa pot sa va spun ca Justitia are problemele ei si noi luptam pentru a-i imbunatati imaginea. Insa am dori sa ne sustina toate persoanele care pot face acest lucru. Este un caz la Iasi in desfasurare si consider ca structurile abilitate isi vor face treaba. Daca toti vom trage in acelasi sens, vom putea imbunatati constant imaginea Justitiei. Din punctul meu de vedere, noi, magistratii, nu sintem atit de afectati in privinta imaginii. Insa nu trebuie sa generalizam, avind in vedere zicala ca «nu exista padure fara uscaturi»", a spus Cornelia Prisacariu, prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi.

Judecatorii: "Se continua actiunea de discreditare a sistemului judiciar"

Judecatorii din cadrul Curtii de Apel si al Tribunalului au sustinut ca este nedrept ca situatia din ultima perioada sa determine o generalizare nejustificata. "Un caz care se afla in cercetari nu trebuie sa se rasfringa asupra intregului corp de magistrati. Oricum, nu pot comenta acel dosar, mai ales ca el nu s-a incheiat. E o aberatie ce se sustine si eu banuiesc ca se continua actiunea de discreditare a sistemului judiciar prin toate mijloacele posibile. Se fac afirmatii de genul: «daca un judecator este banuit de fapte de coruptie, intregul sistem este corupt» sau si colegii sai intra automat sub o banuiala similara. Din pacate, din ce in ce mai mult in Romania se acrediteaza aceasta idee de catre unele persoane interesate sa defaimeze sistemul judiciar. Am ajuns sa ma tem cind ies pe strada, din cauza ca sint judecator", a declarat magistratul, sub protectia anonimatului.

Un alt magistrat a spus ca este de aceeasi parere. "Imi este rusine sa spun cuiva ca sint judecator. Nu stiu ce se intimpla in tara asta. Avem nevoie de judecatori, dar schema nu se va completa niciodata. Stam si muncim de dimineata pina noaptea si vedem ca, in fiecare zi, totul merge din ce in ce mai rau. Nu stiu ce sa va spun cu privire la imaginea Justitiei iesene, insa nu pot comenta vreun caz in desfasurare. Pot sa va spun ca, din punctul meu de vedere, colegii de la Curtea de Apel isi fac treaba foarte bine", a mentionat judecatorul de la Tribunalul Iasi.

"Daca ne dorim liniste, integritate, echilibru si masura, nu trebuie sa deschidem cutia Pandorei"

Fostul decan al Baroului Iasi sustine ca afirmatiile facute in aceste zile la nivel inalt ar trebui sa poarte dupa sine si o mare doza de responsabilitate. "Opiniile, afirmatiile sau declaratiile celor mai autorizate voci ale momentului – indiferent care este tema discutiei – produc un efect dual: unul imediat, conjunctural, perceput la nivel de comentariu cotidian, si un altul extreme de important, care se repercuteaza asupra unor largi mase de cetateni. In cea de-a doua situatie, comentariile facute la cel mai inalt nivel pot fi benefice, sau absolut distrugatoare. Decredibilizarea Justitiei echivaleaza cu o sinucidere a statului de drept. Pentru toti, judecatori, procurori, avocati, exista un filtru: legea. Daca ne dorim liniste, integritate, echilibru si masura, nu trebuie sa deschidem cutia Pandorei si nici sa permitem diagnosticari premature", a opinat avocata Carmen Bernic, fostul decan al Baroului Iasi.

Un avocat iesean care a fost achitat dupa ce a fost acuzat de comiterea unei infractiuni face chiar apel la persoanele abilitate sa aiba rabdare. "Nu pot sa-mi dau cu parerea cu privire la dosarele colegilor mei. Totusi, trebuie sa nu uitam ca, in Romania, exista prezumptia de nevinovatie. In cazul meu, cind am fost acuzat de trafic de influenta, a functionat aceasta prezumptie si am fost achitat la toate instantele. Sint mai multi avocati, judecatori, procurori sau politisti care au fost cercetati in tara, nu doar la Iasi. Si, la multi dintre ei, instantele au dat hotariri prin care aratau ca sint nevinovati. Trebuie sa avem rabdare. Unii justitiabili pot face diverse afirmatii sau pot recurge la diverse razbunari. Numai dupa ce exista o hotarire definitiva poti vorbi", a declarat avocatul Eujan Istov.

Un alt avocat iesean considera ca nu este binevenita o generalizare. "E adevarat ca, in urma ultimelor incidente petrecute la Iasi, justitiabilul este tentat sa priveasca sistemul cu suspiciune. Dar, pina la o sentinta definitiva, nu cred ca ne putem pronunta in acest sens si nici nu avem dreptul sa generalizam", a precizat si avocatul Bogdan Tufeanu.

–––-

O discutie relevanta despre apropierea dintre interlopi si Justitie

Nici numele actualei sefe a Curtii de Apel Iasi, Cristina Valeanu, nu a fost departe de lumea interlopa. In 14 octombrie 2005, chiar sotul ei, avocatul Catalin Valeanu, ii dadea "o veste buna" unui important cap al lumii interlope iesene, Tiberiu Francisc Cristodorescu.

"Cristodorescu: Ce faci, Catalin?
Valeanu: Salut. Ce sa fac? Am fost ocupat putin.
Cristodorescu: Da.
Valeanu: Eu sint ala cu vesti bune. Iti dau si tie o veste buna.
Cristodorescu: Da.
Valeanu: O s-o interpretezi tu. Avem o noua vicepresedinta la Curtea de Apel. O cheama Cristina Valeanu. Si discutam luni mai multe. Poate ne vedem luni, marti…
Cristodorescu: Bine.
Valeanu: Tot am umblat cu examenele, ieri seara am primit si noi vestea.
Cristodorescu: Si cind e un nou termen la noi?
Valeanu: Discutam cind ne vedem.
Cristodorescu: Bine, Catalin. Sa fie intr-un ceas bun.
Valeanu: Mersi mult.
Cristodorescu: Pa, pa."

–––-

Ministrul Justitiei o "atinge" din cuvinte pe sefa Curtii de Apel Iasi, Cristina Valeanu

Ministrul Justitiei si-a exprimat ieri opinia cu privire la starea de fapt din domeniu. In plus, in cadrul unui editorial editat intr-un buletin informativ, Catalin Predoiu a facut referire la incidentele de la Iasi, criticind lipsa de reactie a sefilor Baroului si mai ales a conducerii Curtii de Apel. "Sa nu mai vorbim de evenimentele din saptaminile trecute, in care au fost inregistrate noi cazuri de aparenta coruptie in sistemul judiciar si profesiile juridice. Ne referim la cazurile din raza Curtii de Apel Iasi si a Baroului Iasi. Desigur, presedinta Curtii de Apel Iasi nu a avut nimic de comentat, la fel – decanul Baroului Iasi. Integritatea si profesionalismul in Justitiei si profesiile juridice sint principalele probleme care trebuie abordate. Adevarata amenintare la adresa independentei si prestigiului puterii judecatoresti sint deprofesionalizarea, lipsa de integritate, coruptia, acolo unde ele exista. Din pacate, ori de cite ori aceste teme se formuleaza din afara sistemului judiciar, se abate atentia de la ele prin invocarea «presiunilor politice», a «amestecului» si a «amenintarii independentei»", a precizat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Totusi, acesta a fost contrazis ieri de decanul Baroului de Avocati, Adrian Mogos. "Ce ar trebui sa facem? Pot suspenda un avocat care este judecat si nu exista o sentinta definitiva in privinta sa? Daca procesul dureaza cinci ani si eu il suspend, dupa care este achitat? Nu vine sa ma dea in judecata si sa-mi ceara despagubiri, pentru ca l-am impiedicat sa-si faca meseria? Din cite stiu eu, domnul ministru este avocat de meserie. Pe aceasta cale, ii transmit salutari si ii spun sa fie mai atent cu atitudinea pe care trebuie sa o avem fata de avocati", a precizat Adrian Mogos.

Reprezentantii Curtii de Apel au fost in asentimentul decanului, specificind ca sefii institutiei nu pot prin lege sa aiba vreo reactie acum. "Ce reactie poate avea conducerea institutiei? Presedintele Curtii de Apel nu poate comenta oricum un caz care se afla in cursul judecatii sau in cercetari, pentru ca ar insemna sa incalce Statutul Magistratului. Ii recomand domnului ministru sa citeasca ultima recomandare a Consiliului de Ministri al Europei, in care se specifica exact acest lucru", a declarat judecatorul Aurel Dublea, purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Iasi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii