anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Citiţi cu atenţie ce scrie în asigurare! Avea RCA, dar va plăti din buzunar despăgubirile uriaşe, de peste 200.000 lei

GALERIE
calculator-asigurare-rca
 • calculator-asigurare-rca
- +

Şoferul ieşean în cauză a provocat un accident mortal. În cazul plăţii despăgubirilor pentru familia victimei, deşi acestea sunt în mod normal suportate de asiguratorul RCA, s-a ajuns în instanţă. Judecătorii au considerat că nu e vorba de culpă, ca să plătească asiguratorul, ci de „intenţie”. O intenţie însă indirectă, interpretată prin faptul că şoferul s-a urcat beat la volan. Iată argumentele judecătorilor!

 

Un ieşean va trebui să plătească din propriul buzunar despăgubirile civile datorate familiei victimei unui accident pe care l-a provocat. Conform legii, asigurarea de răspundere civilă acoperă situaţiile în care evenimentul rutier s-a produs din culpa şoferului. Magistraţii Tribunalului au ajuns însă la concluzia că în cazul lui Octavian David lucrurile stau altfel: nu e culpă, ci intenţie. Una indirectă, e drept.

Iată faptele!

Pe 11 decembrie 2015, David se îndrepta dinspre Iaşi spre satul Păun. Se urcase la volan, deşi avea o alcoolemie de 1,7‰. Dacia sa se afla pe prima bandă a drumului. După ce a devansat o ambulanţă care se deplasa pe banda a doua, a abordat o curbă deosebit de periculoasă la stânga cu o viteză de 99 km/h. La ieşirea din viraj, s-a trezit în faţă cu I.C., care se angajase în traversarea neregulamentară a străzii, prin loc nepermis şi fără să se asigure. David a frânat şi a virat dreapta pentru a ocoli pietonul, dar automobilul a derapat, lovind pietonul cu portiera stânga faţă. În urma impactului, victima a fost proiectată prin aer, fiind aruncată pe marginea drumului. Pietonul, el însuşi băut, a decedat în aceeaşi zi la spital. În 2017, David a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, iar societatea de asigurări Astra SA, la plata a 205.800 lei ca despăgubiri. La data accidentului, Astra SA intrase de o săptămână în procedură de faliment.

Plata propriu-zisă a fost făcută de Fondul de Garantare a Asiguraţilor, care s-a înscris ulterior la masa credală a societăţii. La rându-i, lichidatorul s-a îndreptat împotriva şoferului, printr-o acţiune în răspundere delictuală. În apărarea sa, David a invocat faptul că raportul juridic dintre el şi Astra SA era unul de natură contractuală, nu delictuală. În sentinţa penală prin care fusese condamnat nu se menţiona că ar avea ceva de plătit. În plus, fusese condamnat pentru ucidere din culpă. Or, legea privind asigurările şi reasigurările prevede că asiguratorul recuperează sumele plătite drept despăgubiri de la persoana răspunzătoare de producerea pagubei în cazul în care accidentul a fost produs „cu intenţie”. Culpa l-ar exonera deci de răspundere din punct de vedere financiar.

În analiza cazului, magistraţii Tribunalului au constatat în primul rând că raportul juridic dintre şofer şi firma de asigurări nu are relevanţă, întrucât răspunderea lui David fusese stabilită definitiv printr-o sentinţă penală. Aceasta stabilise în sarcina şoferului o culpă de 40% în producerea accidentului. David comisese însă două infracţiuni: uciderea pietonului, pentru care se reţinuse culpa, ca formă a vinovăţiei, şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

„Este de reţinut că accidentul care a condus la decesul victimei s-a produs în timpul comiterii de către pârât a infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, faptă ce reprezintă o infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi este incriminată drept infracţiune săvârşită cu intenţie. Nu poate fi reţinută apărarea pârâtului conform căreia instanţa ar fi stabilit că fapta ilicită în urma căreia s-a produs accidentul ar fi uciderea din culpă şi că această infracţiune este unicul fapt generator al producerii evenimentului”, au apreciat judecătorii.

Concluzia

Cu alte cuvinte, dacă şoferul nu ar fi fost băut în momentul producerii accidentului, fapta rămânea produsă din culpă, chiar în condiţiile vitezei excesive. Însă, urcându-se băut la volan, accidentul produs din culpă era urmarea unei alte infracţiuni, comisă cu intenţie: urcatul băut la volan. În aceste condiţii, judecătorii l-au condamnat pe David la plata a 205.800 lei către lichidatorul Astra SA. Şoferul a declarat apel luni împotriva sentinţei. Dosarul a intrat joi pe rolul Curţii de Apel, instanţa urmând să stabilească primul termen al procesului. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.