Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cititi raspunsurile date de directorul DSP Iasi la intrebarile cititorilor "Ziarului de Iasi"

Diectorul Directiei de Sanatate Publica Iasi, Vasile Cepoi, a dialogat online cu cititorii "Ziarului de Iasi", pe 16 decembrie 2012

GALERIE
vasile cepoi
  • vasile cepoi
- +

Sorin: Am o compania se ocupa exclusiv cu comertul cu ridicata si cu amanuntul a berii. Alte produse alimentare nu comercializam. In conditiile aceastea am obligatia sa solicit vreo autorizatie la DSP sau trebuie sa raportez ceva anume?

Vasile Cepoi: In cazul dumneavoastra nu este necesar. Societatile care doresc sa aiba o autorizatie sanitara de functionare, pot sa o solicite prin declaratie pe propria raspundere depunand documentatia prevazuta de lege (a se vedea site-ul DSP).

 

Camelia: Sotul meu a cotizat la sanatate lunar ,din 90 si pama in 2010 cand a iesit la pensie fara sa aiba prea multa nevoie de acest sistem.A fost un om sanatos,dar...iata ca s/a imbolnavit si cumparam medicamente, internat fiind la pneumologie, am platit computer tomograf,600 lei si multe altele de ce nu se fac carduri de sanatate ca in occident m/am imbolnavit imi folosesc banii adunati in timp,daca mai trebuie mai pun,dar stiu ce platesc. Asa platesc, amcheltuit 30 milioane vechi, si plec mai bolnav din spital si mai deprimat pentru felul cum am fost tratat. SISTEMUL DE SANATATE ESTE O BATAIE DE JOC FARA GLUMA EU NU AS MAI PLATI CONTRIBUTII DE SANATATE SI AS PRIVATIZA TOT SISTEMUL DE SANATATE. TE PLATESDC DACA MA SERVESTI DACA NU...

Vasile Cepoi: Intrebarea dumneavoastra se refera la probleme care sunt de competenta Casei de Asigurari de Sanatate. Propunerile pe care le faceti privind implementarea cardulu ide sanatate si privatizarea sistemului de sanatate sunt in curs de implementare.

 

Andreea: Care este utilitatea vaccinarii anti-HPV? La ce varsta este recomandata sa se faca vaccinarea?

Vasile Cepoi: Vaccinarea anti HPV reduce probabilitatea de aparitie a unui cancer de col uterin. Varsta minima recomandata pentru inceperea vaccinarii este de 10 ani.

 

Marian: Cum pot verifica daca figurez in evidentele dumneavoastra ca asigurat cu contributia achitata la zi? De ce trebuie sa platesc din moment ce sunt pus sa-mi platesc orice analiza?

 Vasile Cepoi: Evidenta asiguratilor nu se afla la DSP, ci la CAsa de Asigurari de Sanatate. Pentru a verifica calitatea de asigurat, consultatti site-ul www.hih.ro si introducand CNP-ul veti afla daca aveti sau calitatea de asigurat. Contributia la asigurarile de sanatate este obligatorie pentru cei care obtin venituri. Asigurarea serviciilor se face in limita bugetului aprobat. In cazul in care capacitatea de plata a Casei de Asigurari este depasita, pacinetul, daca nu este urgenta, are doua posibilitati: 1. sa fie trecut pe lista de asteptare si programat la o data ulterioara; 2. sa plateasca direct serviciul medical solicitat. In cazul in care este urgenta, se adreseaza unui serviciu de urgenta (Ambulanta, UPU) si va fi rezolvat.

 

Iulian: Un medic de familie are dreptul sa ceara persoanelor cu handicap grad II taxa de 15 RON pt eliberarea unei adeverinte precum ca este apt de munca? Eu stiu ca potrivit legii 448, aceste persoane au gratuitate in sistemul medical.

Vasile Cepoi: Conform Legii 448, persoanele cu handicap beneficiaza de gratuitate in cazul sistemului de asigurari de sanatate, conform contractului cadru. In Legea 95 si in contractul cadru se prevede ca serviciile la cerere (care nu sunt consecinta unei boli) se platesc. Solicitarea unor documente medicale, care nu sunt necesare rezolvarii problemelor de sanatate, este considerata un serviciu la cerere.

 

Un medic de familie: Sunt medic de familie de 15 ani , in rural , si ma lovesc mereu de reticenta mamelor la vaccinarile obligatorii. Cred ca o campanie de informare in masa mai ampla, cu beneficiile si gratuitatea vaccinarilor ar fi in ajutorul nostru. Cati parinti stiu ce eforturi fac medicii de familie pentru a realiza ,in timp util , aceste vaccinari , incepand cu respectarea lantului de frig, in orice anotimp , apoi responsabilitatea actului propriu-zis, cu reactiile postvaccinale, si nu in ultimul rand documentatia stufoasa de raportari si introducerea in RENV. Inca avem parinti care refuza vaccinarile.

Vasile Cepoi: Campaniile de vaccinare sunt promovate prin mijloace media, pliante, care sunt distribuite prin intermediul unitatilor medicale si, in special, prin medicii de familie care au cele mai apropiate relatii cu pacientii. Propunerea dumneavoastra este salutara si va indemnam sa mobilizati si pe altii in acest proces de educatie sanitara.

 

Cornel: De cind sunteti in functii mari (local sau national) ati promovat personal sau ati sustinut promovarea vreunui program de educatie sanitara pentru imbunatatirea sanatatii orale? In ce a constat si ce fonduri s-au folosit?

Vasile Cepoi: Am sustinut programul de fluorizare pentru imbunatatirea sanatatii orale, derulat sub coordonarea domnului profesor Danila, in perioada cat am fost in Ministerul Sanatatii si la Casa Nationala de Asigurari. Din pacate, domnul profesor a fost singurul din tara care a sustinut si derulat acest program.

 

Maria: Orice tara are o strategie de prevenire si scadere a numarul imbolnavirilor grave si implcit a pensionarilor de boala. Ne puteti spune cateva cuvinte despre strategia nationala in acest sens, dar despre strategia institutiei pe care o reprezentati.

Vasile Cepoi: Strategia Ministerului Sanatatii privind imbunatatirea starii de sanatate a populatiei consta in promovarea si sustinerea finanaciara a programelor nationale de sanatate. Exista programe nationale cu caracter profilactic, care se desfasoara sub coordonarea Directiilor de Sanatate Publica (ex.: programul de imunizari, programul de combatere a infectiilor intraspitalicesti etc) si programe curative, ce se deruleaza prin intermediul Caselor de Asigurari de Sanatate, o parte dintre ele fiind finantate din bugetul Ministerului Sanatatii prin transfer la casa de Asigurari (ex.: programul de diabet zaharat), iar altele din fondul national de asigurari de sanatate.

 

Eu: De ce dureaza asa de mult o noua repartitie a apartamentelor ANL din Bucium? Stiu de la colegii mei ca sunt multi care deja au parasit apartamentele dar lista celor ce a ramas in asteptare nu a mai fost actualizata din prima jumatate a anului. Pe cand o noua repartitie?

Vasile Cepoi: Apartamentele ANL se repartizeaza pe masura ce se elibereaza, in ordinea clasificarii solicitantilor, conform criteriilor prevazute de lege. Daca ati depus dosar pentru a obtine un apartament, luati legatura cu doamna Oana Lupascu, de la camera 102, de la Directia Sanitara pentru a afla detalii.

 

Esculap: Domnule Director, aveti ide cat se sta in UPU pana catadicseste cineva sa se uite la tine? Sau stiti cumva cum sunt batjocoriti oamenii pana ajung din UPU la ATI? Am avut oroarea sa vad cum un batran era dus complet dezbracat, pe frigul asta de doua animale, ca aia nu-s oameni, pe o targa. Va rog faceti ceva.

Vasile Cepoi: Stiu ca exista mai multe disfunctionalitati in preluarea pacientilor in UPU, cele mai multe fiind generate de adresabilitatea foarte crescuta in aceste unitati. Situatia prezentata de dumneavoastra este inadmisibila si pentru a putea lua vreo masura as avea nevoie de mai multe detalii care sa-mi permita identificarea persoanelor in cauza. Pentru a ameliora situatia, UPU Sf. Spiridon se afla intr-un proces de extindere si reorganizare pentru a putea prelua in conditii optime toti pacientii care se prezinta, scurtand timpul de asteptare si de interventie.

 

Karin: Saptamanal stiu ca se fac controale la firmele din Iasi, dar amendati vad ca sunt doar amaratii care isi duc traiul de azi pe maine. De cand sunteti dumneavoastra director, eu nu am vazut/auzit sa fi amendat vreo firma mare de catering sau vreo firma din Mall. Va este frica de “cei mari” sau aveti partipriuri cu ei?

Vasile Cepoi: In 2011, serviciul de inspectie si control in sanatate din DSP Iasi a sanctionat cu amenzi peste 90 de unitati alimentare sau in care se desfasoara activitati cu risc pentru sanatate pentru nerespectarea conditiilor de igiena. Amnezile nu se acorda in functie de marimea unitatii ci in functie de nerespectarea prevederilor legale. Nu stiu daca in unitatilor de tipul celor mentionate de dumneavoastra s-au gasit deficiente si nu au fost sanctionate de catre inspectorii DSP. In cazul in care aveti astfel de informatii, va rog sa-mi comunicati la Directia de Sanatate Publica. Nu este necesar sa va semnati.

 

Clement: Am inteles ca Institutul Regional de Oncologie a primit 50 de posturi. Nu sunt putine? Cum ramine cu deblocarea posturilor pentru celelalte spitale unde este jale? Cit de corect va fi concursul la Oncologie cind se stie foarte bine ce bataie este acolo?

Vasile Cepoi: Numarul de locuri deblocat este suficient pentru pregatirea Institutului in vedrea inceperii activitatii. O parte din personalul necesar va veni prin transfer de la Spitalul Sf Spiridon in special si de la celelalte spitale care desfasoare activitate cu profil oncologic. Restul posturilor urmeaza sa fie deblocate. In cazul in care actul normativ privind deblocarea va intarzia, se va apela la detasarea personalului din alte unitati, in limita posibilitatilor. Referitor la corectitudinea concursului, mentionez ca Insitututul Regional de Oncologie Iasi este o unitate de varf a medicinii romanesti si ca nu vor exista compromisuri in selectarea personalului. Mai precizez in acest sens, decizia este de a angaja in special debutanti care sa se formeze de la inceput conform criteriilor de calitate pe care si le-a impus Institutul.

 

Nadia: Domnule director, va rog sa-mi spuneti cine trebuie sa raporteze vaccinarile si sa le inregistreze in Registrul Electronic National de Vaccinari. Care sunt datele de la care începe raportarea datelor în RENV?

Vasile Cepoi: Vaccinarile se raporteaza pentru categoria de varsta 0-1 an de catre medicii desemnati din maternitati si de catre medicii de familie, incepand cu nou-nascutii din septembrie 2011. In etapele ulterioare, raportarea se va extinde si la copii nascuti in anii anteriori, mergand pana in 2007.

 

Irina: Ce diferenta exista intre situatia actuala a cabinetelor scolare si situatia reglementata prin noua lege discutata in parlament?

Vasile Cepoi: Nu s-a publicat inca o varianta finala a noii legi a sanatatii, incat nu va pot raspunde la aceasta intrebare.

 

Iulian: Domnule Director, vreau sa va intreb daca va fi obligatoriu de anul viitor sau de cind va fi sa ne facem asigurare privata de sanatate. In ce conditii se va face si daca intra toata lumea sub incidenta legii? Va multumesc aniticipat.

Vasile Cepoi: Cred ca va referiti la modificarile propuse de noua lege a sanatatii. Propunerea este ca actualele case de Asigurari de Sanatate sa fie inlocuite de societati private de asigurari, la care se va contribui cu aceleasi sume ca si in prezent pentru asigurarile obligatorii. La aceleasi societati, o persoane poate sa se asigure si pentru servicii care nu sunt in pachetul de servicii medicale, precum si pentru acoperirea coplatilor. Aceasta a doua categorie de asigurari nu este obligatorie pentru toata lumea.

 

Mada: Se dau prime de Sarbatori la Directia de Sanatate Publica. Indiferent de raspuns, va rog argumentati.

Vasile Cepoi: La Directia de Sanatate Publica nu se dau prime de Sarbatori deoarece nu exista cadrul legal pentru acordarea acestora.

 

Nicu: Domnule Director, cum va fi sistemul de coplata anul viitor? Care sunt conditiile.

Vasile Cepoi: Coplata va reprezenta maximum a 12-a parte din venitul realizat intr-un an. Aceasta inseamna ca daca in decursul unui an, o persoana are nevoie de un volum de servicii medicale a carui coplata depaseste a 12-a parte din venitul realizat anual si, in continuare, necesita servicii medicale, nu va mai achita coplata. Nivelul coplatii pentru fiecare serviciu medical se va stabili prin contractul cadru si a normelor de aplicare a acestora.

 

Dr Traian Mihaescu: Cum rezolvam, desigur impreuna, problema desfiintarii Dispensarului TBC din Tg Frumos?
Vasile Cepoi:
Dupa cum stiti, refiintarea Dispensarulu iTBC din Targu Frumos este conditionata de aprobarea Consiliului Local, care in doua randuri a respins aceasta solicitare. Singura solutie este sa continuam sa explicam necesitatea refiintarii acestui dispensar si sa convingem membrii Consiliului Local sa o aprobe. DSP a informat Ministerul Sanatatii cu privire la aceasta problema si face demersuri in continuare pe langa primaria Targu Frumos.

 

Director: Domnule Director, ce ar trebui facut, ca intr-o scola cu peste 800 de elevi sa fie cabinet scolar. Situatia asta e in multe scoli din judetul Iasi. Chair nu se gasesc posibilitatii pentru a infiinta aceste cabinete scolar atat de utile?

Vasile Cepoi: Daca infiintarea cabinetulu iscolar presupune angajarea prin concurs a personalului medical, in acest moment acest lucru nu este posibil deoarece posturile sunt blocate. Nu cunosc situatia la care va referiti, dar avand in vedere numarul de elevi mentionat, va trebui sa gasim o solutie. Va rog sa veniti in orice dimineata la ora 8.00, la DSP, pentru a vedea ce posibilitati exista.

 

Any: Buna ziua, as vrea sa stiu daca se vor scoate posturi si pentru laboratorul din cadrul institutului de oncologie, sau se va externaliza? Va multumesc!

Vasile Cepoi: La aceasta data, decizia este de a se externaliza laboratorul de analize medicale, dar exista si opinii favorabile infiintarii unui laborator propriu. Am solicitat un studiu de fezabilitate, pe baza caruia sa luam decizia finala.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri