anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cîţu: Inaugurarea de astăzi a Muzeului de istorie a Pogromului de la Iaşi reprezintă un gest cuvenit împotriva uitării miilor de oameni victime ale evenimentelor din iunie 1941

GALERIE
pogrom
 • pogrom
- +

Premierul Florin Cîţu a precizat, cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la Pogromul de la Iaşi, că „inaugurarea de astăzi a Muzeului de istorie a Pogromului de la Iaşi reprezintă un gest cuvenit împotriva uitării miilor de oameni victime ale evenimentelor din iunie 1941”.

„Ultimele zile din iunie ne amintesc în fiecare an de o perioadă dureroasă prin care România a trecut cu exact opt decenii în urmă, când ura şi antisemitismul au întunecat minţi şi au împins decidenţi şi reprezentanţi ai structurilor de forţă de atunci la acte de violenţă şi crime împotriva evreilor din Iaşi. Nimic nu poate justifica ceea ce s-a petrecut atunci şi nimic nu poate şterge suferinţa miilor de evrei ieşeni scoşi atunci din propriile case, despărţiţi de familii, înghesuiţi în trenurile morţii şi în camioane în condiţii cărora cei mai mulţi dintre ei nu le-au supravieţuit. Privind în urmă la acel asasinat de proporţii împotriva populaţiei de origine evreiască, comis sub comanda regimului legionar din acea perioadă, nu putem să nu ne cutremurăm la gândul că oameni simpli, fără vină, au devenit victime ale unor ideologii care au împărţit lumea, au persecutat şi au ucis oameni pe criterii de rasă. Rememorăm acum cu compasiune, durere şi revoltă suferinţele lor şi nu trebuie să lăsăm niciodată ca istoria însângerată să se repete”, a afirmat Florin Cîţu, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

„Inaugurarea de astăzi a Muzeului de istorie a Pogromului de la Iaşi reprezintă un gest cuvenit împotriva uitării miilor de oameni victime ale evenimentelor din iunie 1941. Le suntem datori să conştientizăm că suntem toţi egali în faţa pericolelor globale şi doar fiind solidari putem depăşi orice provocare. De mai bine de un an, pandemia ne afectează indiferent de rasă, convingeri religioase sau orice alte criterii. Efectele poluării planetei, pentru care suntem toţi responsabili, ne afectează în mod egal pe toţi. Putem trece cu bine peste astfel de încercări unindu-ne eforturile, nu prin dezbinare. Asistăm, din păcate, şi acum la încercări ale anumitor cercuri de a acredita discursul antisemit, naţionalist, populismul, discriminarea pe orice criteriu şi, prin manipulare, incită la ură şi violenţă. Românii îşi doresc altceva şi au luptat pentru valorile democraţiei şi convingerea mea este că trebuie să le respectăm dorinţa, inclusiv prin combaterea oricăror încercări de a învrăjbi oameni împotriva altor oameni. Fie veşnică memoria victimelor Pogromului de la Iaşi şi a Holocaustului din România!”, a mai spus premierul.

Birourile permanente reunite al Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis că o şedinţă solemnă pentru comemorarea victimelor Progromului de la Iaşi va avea loc miercuri, de la ora 14.00. La plenul reunit vor susţine alocuţiuni preşedintele Klaus Iohannis, preşedinţii Camerei şi Senatului şi Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban şi Anca Dragu, prim-ministrul Florin Cîţu şi reprezentanţi ai grupurilor parlamentare şi ai parlamentarilor neafiliaţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.