anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Cîţu: Nu trebuie să minimizăm ceea ce se întâmplă pe piaţa poliţelor de asigurare

GALERIE
Florin_Cîţu
 • Florin_Cîţu
- +

Fostul prim-ministru Florin Cîţu este de părere că în piaţa asigurărilor din România „ceva este sistemic greşit”, având în vedere situaţia companiei Euroins, al patrulea mare asigurător care intră în insolvenţă în ultimii şapte ani. Cîţu spune că nu trebuie minimizat ceea ce se întâmplă pe piaţa poliţelor de asigurare, având în vedere că, după ieşirea de pe piaţă, a unor mari jucători în domeniu nu vin alţi investitori.

„Nu trebuie să minimizăm ceea ce se întâmplă pe piaţa poliţelor de asigurare. Este al doilea faliment major în doar doi ani de zile şi este o piaţă care atrage greu investitori, pentru că aici este vorba de capital care costă. Şi poate că în trecut veneau investitori, că erau banii ieftini peste tot în lume şi aduceai investitori, aici, acum, când costul banilor a crescut peste tot în lume, va fi complicat să găsim înlocuitori. De aceea spun că este important să nu minimizăm efectele acestui faliment pentru că piaţa pierde un jucător foarte mare şi într-o piaţă cu cât mai puţini jucători preţul nu are decât să crească. Aici vom vedea care sunt soluţiile cu care va veni ASF, cu care va veni Guvernul”, a declarat Florin Cîţu sâmbătă, la Prima Tv, în emisiunea Insider Politic.

În opinia fostului premier, plafonarea tarifelor pentru poliţele RCA nu este o soluţie.

„Din punctul meu de vedere, este o prostie (plafonarea tarifelor – n.r.). Vă spun că am gestionat cea mai mare criză din ultima sută de ani, în 2020, când toate pieţele au îngheţat şi peste tot primeam astfel de soluţii cu plafonarea preţurilor şi nu am plafonat preţurile. (...) Intervii cu instrumente care să menţină piaţa funcţională şi după ce trece criza. Noi trebuie să ne gândim că orice criză trece, de aici pornim. Dar vrei să menţii companiile care sunt sănătoase în viaţă, pentru perioada de după. (...) Va trebui să vină cu o soluţie care menţine piaţa, care duce la o dezvoltare a pieţei în viitor, creşterea competitivităţii şi, după aceea, bineînţeles, scăderea preţului”, adaugă fostul premier.

Acesta spune că doar competiţia în piaţă va reuşi să scad preţurile, iar soluţiile se regăsesc în principiile liberale.

Fostul premier susţine că în piaţa asigurărilor „ceva este sistemic greşit”, din moment ce cei mai mari jucători dau faliment şi nu mai vine nimeni în locul lor.

Cîţu reafirmă că nu este cazul ca politicienii să dea vina pe războiul de la graniţă pentru tot ceea ce se întâmplă în economia din România, el fiind de părere că „sunt mai multe domenii unde lipsa de responsabilitate a actorilor politici şi a celor care ar trebui să ia decizii este evidentă”.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei, anunţă vineri ASF. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii. Între februarie 2020 şi ianuarie 2023, ASF a amendat Euroins cu peste 16 milioane de lei în total, sancţiuni rezultate din 17 acţiuni de control.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.