anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

ÎNCONDEIERI

Sir David Crystal, omul şi legenda

GALERIE
Ioan Milica200
 • Ioan Milica200
- +

Ceea ce sir David Crystal a făcut cu naturaleţe şi uşurinţă e, de fapt, foarte, foarte greu de realizat. Transfigurarea unei ştiinţe reci, calculate şi pretenţioase într-un spectacol electrizant nu e un produs uşor de conceput şi de realizat.

 

Profesorul David Crystal este unul din cei mai cunoscuţi lingvişti ai vremurilor noastre. Autor şi editor a peste 700 de publicaţii ştiinţifice, din care mai bine de o sută sunt cărţi (monografii, ediţii critice, dicţionare, enciclopedii, antologii), eminentul profesor de limba engleză se dovedeşte unul din cei mai prolifici autori din istoria lingvisticii. Adăugând că cercetarea ştiinţifică este dublată de o statornică activitate publicistică, materializată în realizarea multor emisiuni privind întrebuinţarea limbii ca mijloc de comunicare socială şi culturală, nu facem decât să trasăm în chip schematic contururile unui portret care nu se lasă uşor prins în cuvinte. Autoportretul este mai simplu şi mai sugestiv: lingvist, scriitor, editor, conferenţiar, publicist.
Dacă luăm în considerare diversitatea preocupărilor ştiinţifice ale profesorului Crystal, intuim că o asemenea personalitate face parte dintr-o categorie ameninţată astăzi cu dispariţia: lingvistul complet, cărturarul format la şcoala de modă veche a istoriei limbii, cercetătorul căruia nici un fapt de limbă, de la sunet la text, nu îi este indiferent. Este inutil să enumerăm domeniile de competenţă şi de interes ale marelui lingvist. Mai de folos ne pare punerea în evidenţă a câtorva trăsături ale tipului de om de ştiinţă pe care îl întruchipează David Crystal.
Marii lingvişti sunt, prin firea lor, oameni foarte curioşi. În cazul lui David Crystal, curiozitatea s-a tradus în nevoia de a înţelege care este dinamica faptelor de limbă, atât cele adunate din vechile manuscrise şi tipărituri cât şi cele culese din viaţa de zi cu zi a oamenilor. Din acest punct de vedere, lingvistul britanic s-a aflat mai mereu, aidoma unui explorator al unor ţinuturi necunoscute, la frontiera dintre cunoscut şi necunoscut. În consecinţă, multe din lucrările sale sunt cercetări de pionierat. Amintesc doar monografia asupra patologiilor de limbaj (Clinical Linguistics, 1981), ghidul despre vorbirea copiilor (Listen to Your Child, 1986), cartea despre comunicarea verbală prin intermediul internetului (Language and the Internet, 2001), lucrarea despre limbajul SMS-urilor (Txting. The gr8 db8, 2008), scrieri care trădează fascinaţia faţă de ceea ce este nou sau mai puţin cunoscut despre limbajul verbal.
Formaţia enciclopedică este o altă trăsătură notabilă a marilor lingvişti. Un lingvist de formaţie enciclopedică nu e un sclipitor sărăntoc al spiritului, un individ care ştie câte puţin despre orice, ci este un căutător solitar şi încăpăţânat care ţine cu tot dinadinsul să descuie lacătele ferecate ale limbajului natural uman şi ale limbilor omeneşti. Cine are curiozitatea de a cerceta câteva din lucrările de sinteză şi de popularizare ale lui David Crystal (The Cambridge Encyclopedia of Language, 1997; English as a Global Language, 1997; Language Death, 2000) va observa, poate, că, deşi unghiurile explicative sunt multiple (sociologie, psihologie, culturologie etc.), obiectul căutărilor este mereu acelaşi: mijlocul de comunicare numit limbă. O foarte bună cunoaştere a unei limbi - şi contribuţiile ştiinţifice ale profesorului Crystal probează acest fapt - înseamnă stăpânirea istoriei acelei limbi.
Nonconformismul nu poate fi exclus din lista minimală a trăsăturilor specifice tipului prezentat în textul de faţă. La vârsta de 60 de ani, pe când alţii gândesc că s-a apropiat vremea să iasă din scenă, David Crystal cercetase deja cu mult folos forumurile, chat-urile, serviciile de mesagerie electronică şi alte tipuri de varietăţi prezente în comunicarea prin intermediul internetului. Noţiunea de „netspeak” este, astăzi, element de reper în cercetările actuale din domeniul denumit „lingvistica internetului”. Prin anii ’80, acelaşi lingvist umblase cu magnetofonul prin spitale şi maternităţi („- Dumneavoastră sunteţi tatăl copilului ? - Nu, eu sunt lingvistul !”) şi înregistrase sute de conversaţii care au format, mai apoi, materia unor lucrări despre deficienţele de comunicare verbală şi despre vorbirea copiilor. Savantul care i-a învăţat pe actorii teatrului „Globe” pronunţia din epoca nemuritorului Shakespeare, cărturarul care a scris o mulţime de studii despre rostirea, gramatica şi lexicul limbii engleze nu s-a sfiit să iasă din turnul de fildeş al bibliotecilor şi să studieze, cu egal interes, ziarele, reclamele şi vorba străzii. Înţelegând că viaţa limbii există, deopotrivă, în tăcerea cărţilor şi în zgomotul realităţilor cotidiene, David Crystal a înnobilat ramuri de cercetare considerate inferioare sau mărunte în raport cu lingvistica „aristocratică”: etnografia vorbirii, pragmatica, comunicarea prin intermediul mijloacelor de informare în masă, studiul efemeridelor lingvistice etc. Activitatea sa dovedeşte că, pentru un mare lingvist, nici cel mai mărunt fapt de limbă nu este lipsit de însemnătate.
În urmă cu două zile, cele câteva sute de persoane care s-au adunat în Aula „Mihai Eminescu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” pentru a asculta conferinţa ţinută de David Crystal au avut ocazia de a asista la un spectacol fascinant. Un one-man-show creat, regizat şi jucat de legendarul David Crystal, o personalitate care a încântat auditoriul, fără a lăsa vreo clipă impresia că e stăpânit de deformările profesionale ale meseriei de lingvist: tehnicism sec, descripţie fiziologică vecină cu plictisul, argumentare lipsită de suflu şi de suflet, morgă doctă, de amfiteatru somnolent şi cu multe bănci goale.
Ceea ce a văzut toată lumea e uşor de ţinut minte: un academician deghizat în actor, un lingvist de marcă devenit, ca prin farmec, un prezentator de talia lui sir David Attenborough, un umorist rafinat, şi, mai presus de toate, un cavaler al istoriei cuvintelor în stare să se facă înţeles de toţi cei ce îl ascultă.
Ceea ce sir David Crystal a făcut cu naturaleţe şi uşurinţă e, de fapt, foarte, foarte greu de realizat. Transfigurarea unei ştiinţe reci, calculate şi pretenţioase într-un spectacol electrizant nu e un produs uşor de conceput şi de realizat. Tocmai de aceea, se cuvin mulţumiri Consiliului Britanic, instituţia care a avut inspiraţia de a-l aduce pe David Crystal în România.
 
 
Ioan Milică este lector universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.