Ciudăţenii şi nu prea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

Ciudăţenii şi nu prea

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Digi anunţă, pentru această toamnă, un curs intensiv de jurnalism cu durata de trei luni. Prima obiecţie care îţi vine în minte este că trei luni înseamnă mult mai puţin decât trei ani de facultate (plus doi pentru un eventual master). Să admitem totuşi că e vorba de nişte cursuri intensive, cu rol de iniţiere în secretele meseriei. 

În publicitatea de la Digi 24, suntem asiguraţi că doritorii vor lucra în redacţie, în studiouri, dar şi „pe teren” (e bizar însă că „pe teren” e pus între ghilimele, ca şi cum „pe teren” ar însemna, de fapt, altceva). Pe site-ul scoalademedia.ro încă o precizare sibilinică: „vei avea ore de curs şi proiecte (?), dar şi ore de lucru în redacţie” (în noua limbă română, „dar şi” înlocuieşte întotdeauna – poate că aţi observat – pe „precum şi”). Site-ul ne mai oferă sfaturi preţioase: „la ştiri, viteza este esenţială”; „cursanţii se vor întâlni şi vor lucra cu trainerii şi cu alţi practicanţi ai jurnalismului, care vor fi invitaţi să se se întâlnească şi să ofere ponturile (?!) lor pentru intrarea în acest domeniu. Orice astfel de întâlnire este o deschidere de lumi(?!)”. Mă întreb ce ponturi va oferi una din viitoarele profesoare care mărturiseşte – tot într-un clip publicitar – că nu a făcut studii de specialitate. Probabil că tocmai acesta va fi pontul, deşi seamănă mai curând a poantă.

După ce ni-i prezintă pe principalii profesori (pardon: traineri), site-ul ne indică şi direcţiile majore ale cursurilor, scoţând în relief aspectele pe care se va pune accent. Cu regretul că nu pot cita mai mult, spicuiesc din aceste pagini de o rară densitate informaţională şi de o cuceritoare expresivitate: introducere generală în broadcast, targetarea audienţei, date mining, case studies, body language, bucla de feedback, landscapul media în România, story telling, tipologii de content, branding, lucrul cu message box-ul, tips and tricks pentru fiecare, optimizare de reach, content paid, live report, voice-over, public speaking. În mod deloc surprinzător, printre disciplinele predate lipseşte un curs de folosire corectă a limbii române. El ar fi trebuit să fie, dimpotrivă, prioritar.

Cu câteva excepţii, e jale mare – o ştie toată lumea – în mass-media din România. Presa scrisă agonizează, televiziunile ne propun filme stupide, emisiuni de divertisment de o vulgaritate crispantă, iar posturile zise „de ştiri” sunt previzibile, redundante şi confundă, cel mai adesea, informaţia cu propaganda. Digi 24 face întrucâtva figură mai onorabilă, chiar dacă s-a făcut vinovată, în mai multe rânduri, de partizanat. Peste tot frapează precaritatea discursului, incapacitatea de a elimina stereotipurile. A devenit o raritate fraza care să nu-l conţină pe „faptul că”: „el a declarat faptul că”, „X. a spus faptul că” etc. Se vorbeşte în clişee, se vorbeşte împleticit, impresia generală e de jalnic amatorism. Facultăţile de jurnalism scot pe bandă rulantă absolvenţi despre care presupun că fac tot felul de meserii, numai jurnalism nu. Aceste facultăţi sunt locuri unde se vând iluzii, aşa cum se pregăteşte să fie şi Şcoala de media de la Digi.

                                     ********

Dacă ai predispoziţie pentru depresie e bine să nu urmăreşti transmisiile de la Olimpiada de la Tokio: tribune goale, atmosferă stranie, de sfârşit de lume. Au japonezii, nu mă îndoiesc, raţiunile lor, dar o competiţie de o asemenea amploare fără public e o aberaţie. Prin contrast, doamna care a comentat festivitatea de deschidere a manifestat un entuziasm zgomotos şi a rostit un lung discurs în noua limbă de lemn, pronunţând de zeci de ori cuvântul „diversitate”. Dar parcă pentru a compensa absenţa spectatorilor, Olimpiada din acest an a introdus discipline noi, numite „discipline alternative”, despre care nimeni nu şi-ar fi închipuit, în urmă cu câteva decenii, că vor deveni sporturi olimpice: escalada şi proba de skateboard. Şi cum nimic nu opreşte progresul, s-a anunţat că viitoarele Jocuri Olimpice de la Paris vor include şi proba de … breakdance! Tinerii care concurează la „Românii au talent” ar trebui să înceapă, încă de pe acum, să se pregătească. Am mai văzut un sport care m-a surprins că a ajuns olimpic: baschetul în care se înfruntă două formaţii formate din câte trei jucătoare (a fost şi o competiţie masculină? nu ştiu) şi care se joacă la un singur coş. Mi-a amintit de vremea adoloscenţei, când – aidoma domnului Jourdain cu vorbirea lui în proză – practicam cu colegii de clasă un sport olimpic fără să ştim. Să remarcăm că, în continuarea unei tendinţe vizibile de o bună bucată de vreme, s-a mizat în continuare pe paritatea de gen: am văzut femei boxând şi femei ridicând haltere. Nici nu-mi trece prin gând să declar că spectacolul este dezagreabil, nu vreau să mi se ridice feministele în cap.

Şi nu voi spune nimic nici despre schimbul de amabilităţi dintre Ana Maria Popescu şi ministrului sportului, cu atât mai mult cu cât aflu că Ana Maria Popescu este colonel. În definitiv, ea are datoria să-l salute doar pe generalul Ilie Năstase.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.