Ciuguleala liberală - Cum poate influenţa un oficial din Prefectură activitatea primarilor?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Ciuguleala liberală - Cum poate influenţa un oficial din Prefectură activitatea primarilor?

GALERIE
girjan
  • girjan
- +

PSD acuză: „Mult trâmbiţatul spirit reformator al PNL nu depăşeşte vechile obiceiuri”.

Seria afacerilor derulate de firme apropiate actualului partid de guvernământ cu primării conduse de aleşi de aceeaşi culoare politică, este arătată cu degetul şi de opoziţie. „Din păcate, mult trâmbiţatul spirit reformator al PNL nu depăşeşte vechile obiceiuri, care ţin de legături politice şi de afaceri între membrii de partid şi apropiaţi ai acestora”, ne-a declarat Cristian Stanciu, preşedintele executiv al PSD Iaşi, întrebat despre contractele firmelor familiei subprefectului cu primării liberale din judeţ. „Sunt o serie de coincidenţe destul de greu de explicat de către reprezentanţii PNL”, a adăugat liderul social-democrat.

Aşa cum am mai relatat, firmele în care soţul Adinei Gîrjan, subprefectul impus anul trecut de liberali la Iaşi, deţine funcţii de conducere şi chiar acţiuni au repurtat mai multe succese pe platforma electronică de achiziţii publice în procedurile lansate de administraţii cu primari PNL. Este vorba de contracte în valoare de zeci de mii de lei fiecare, constând în achiziţii de produse şi servicii.

Am încercat şi ieri să luăm legătura cu Cătălin Gîrjan, director economic la una dintre firmele „norocoase”, dar nu am primit niciun răspuns până aseară, la închiderea ediţiei. Am fi vrut să ştim dacă, după ce Edil Industry SRL a prins un contract de 159 de milioane de lei pentru administrarea centrului de sortare a deşeurilor de la Ţuţora, cine pe cine a ajutat mai mult cu micile afaceri: societatea comercială pe primării sau invers?

Liderul PNL Iaşi ne-a declarat, la rândul lui, că subprefectul nu este membru PNL şi că între conducerea Prefecturii şi primari nu există relaţii de subordonare. De asemenea, Alexandru Muraru a subliniat că afacerile despre care am relatat nu sunt ilegale – lucru pe care, de altfel, nici nu l-am pus în discuţie.

„În realitate, de foarte mulţi ani, indiferent de guvernare, avem în funcţiile de prefect şi subprefect oameni politici. Terminăm cu această ipocrizie”, spunea ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în ianuarie, când a fost modificat Codul administrativ pentru ca persoanele desemnate la conducerea prefecturilor să nu mai demisioneze formal din partidele din care vin.

Faptul că între prefecţi, pe de o parte, şi consiliile locale şi primari, precum şi consiliile judeţene şi preşedinţii acestora, pe de altă parte, nu există raporturi de subordonare este consfinţit de Constituţie. Dar legea universală menţionează că prefectul poate ataca, în faţa instanţei de contencios administrativ, un act al consiliului judeţean, al celui local sau al primarului, în cazul în care consideră actul ilegal, iar actul atacat este suspendat de drept până la pronunţarea instanţei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.