Ciuhodaru și Tomașeschi, respinși. Înscrieri, punct final: doar nouă candidați la Primăria Iași. Trei candidaturi refuzate

joi, 02 mai 2024, 03:00
4 MIN
 Ciuhodaru și Tomașeschi, respinși. Înscrieri, punct final: doar nouă candidați la Primăria Iași. Trei candidaturi refuzate

Nouă candidaturi pentru funcția de primar al Iașului au fost admise de biroul electoral. Dosarele altor trei candidați au fost respinse din cauza problemelor legate de listele de semnături de susținere. La Consiliul Local (CL) candidează reprezentanți din partea a 11 partide.

Cei cărora le-a fost respinsă candidatura se pot adresa instanței, dar judecata se face pe dosarul existent la biroul electoral, fără posibilitatea de a fi aduse completări. Ultima candidatura la alegerile pentru Primărie a fost depusă cu doar o oră înainte de expirarea termenului.

Cine sunt cei nouă candidați admiși și cine sunt respinșii

Prima candidatura admisă a Biroului Electoral Municipal (BEM) a fost cea depusă de Mihail Pintilei. Fost consilier local din partea PSD, Pintilei candidează cu sprijinul PUSL, partidul lui Dan Voiculescu. Ceilalți opt candidați admiși, în ordinea în care au fost emise hotărârile BEM, sunt: Bogdan Balanișcu (PSD), Mihai Chirica (PNL), Viorel Blăjuț (Partidul Societății Ieșene – PSI), Marius Bodea (Alianța Dreapta Unită – ADU), Cosette Chichirău (România ECO), Ioan Sebastian Buduroi (LEU – Lege Educație Unitate), Tudor Ciuhodaru (AUR) și Cătălin Abălașei (Pro România).

Cele trei candidaturi respinse au fost: Andrei Ciuhodaru (REPER) (FOTO STÂNGA), Dragomir Tomașeschi (Partidul SOS) (FOTO DREAPTA) și Ovidiu Moldovanu (independent). Toți au avut probleme cu listele de semnături în susținerea candidaturii: biroul electoral a invalidat mai multe liste, iar cei trei candidați nu au mai îndeplinit pragul minim pentru acceptarea candidaturii (3.237 de semnături).

Potrivit biroului electoral, pe numeroase liste nu a fost trecută localitatea de domiciliu a semnatarului, astfel că BEM nu a putut verifica dacă este respectată o condiție legală: un susținător trebuie să aibă domiciliul sau reședința în localitatea în care candidează candidatul susținut. O altă problemă a fost că pe liste apăreau susținători cu domiciliul în altă localitate, fiind vorba în special de sate din imediata apropiere a orașului.

„Întrucât, după înlăturarea listelor considerate nevalide, numărul de susținători reținut ca fiind conform dispozițiilor legale este de 2.690, sub limita minimă de 3.237, propunerea nu mai întrunește condițiile legii”, se arată în decizia BEM în privința candidatului REPER Andrei Ciuhodaru.

În cazul lui Tomașeschi (SOS), BEM a validat 2.960 de semnături. Candidații pentru Consiliul Local ai REPER și SOS au fost respinși din aceleași considerente. Candidatura lui Moldovanu a fost invalidată tot din cauza listelor de susținere, fără ca BEM să mai precizeze în decizie numărul de semnături cu probleme.

Noul primar își va prelua atribuțiile în toamnă

Chiar dacă alegerile locale se desfășoară pe 9 iunie, noul primar își va prelua atribuțiile după 27 septembrie, când expiră mandatul actual. Mihai Chirica se află la al doilea mandat în fruntea Iașului, în condițiile în care a ocupat și interimar această funcție pentru un an, respectiv în perioada mai 2015 – iunie 2016. Chirica lucrează în administrație din anul 2001, a fost director tehnic până în 2012, iar, trei ani, a îndeplinit funcția de viceprimar. În 2016, a câștigat Primăria cu 46.000 de voturi din partea PSD, iar, în 2020, și-a reconfirmat mandatul cu 36.000 de voturi, fiind susținut de PNL.

Principalul contracandidat al lui Chirica este, conform sondajelor făcute de partide, Marius Bodea (ADU). În 2016, Bodea era membru PNL și a pierdut alegerile pentru funcția de primar în fața lui Chirica, iar, în 2020, a candidat, fără succes, la șefia Consiliului Județean din partea USR. Bodea a fost șef la Protecția Consumatorului, prefect și director al Aeroportului Iași. Din 2016 este parlamentar: fostul mandat a fost de deputat, iar actualul este de senator.

Bogdan Balanișcu este secretar de stat la Ministerul Mediului și, de doi ani, ocupă funcția de președinte al organizației municipale a PSD Iași. Anterior, Balanișcu a fost consilier al ministrului Transporturilor și, respectiv, consilier local. În 2016, a colaborat îndeaproape cu Chirica: Balanișcu i-a fost șef de campanie, dar, în același an, post-alegeri, relația dintre cei doi s-a răcit.

Cosette Chichirău a candidat în 2020, din partea USR, la funcția de primar și a fost învinsă de Chirica, în ciuda valului de popularitate pentru USR de la acea vreme. Chichirău este deputat din anul 2016. La finalul anului trecut, ea a demisionat din USR, în condițiile în care filiala a decis să-l susțină pe Bodea pentru candidatura la Primărie. Inițial, ea a anunțat că va candida din partea unui partid numit CURAJ, dar nu au fost finalizate demersurile de înregistrare, astfel că candidatura ei este din partea partidului intitulat România – Echitate, Comunitate, Onestitate.

În ceea ce privește ceilalți candidați, Blăjuț (PSI) este fost deputat și cunoscut pentru afacerile private (sănătate și prevenirea și stingerea incendiilor), iar Tudor Ciuhodaru (AUR) este europarlamentar. Acesta din urmă a schimbat, în ultimii 10 ani, numeroase partide, iar, până de curând, era în PSD. Cătălin Abălașei (Pro România) este fost fotbalist la Politehnica Iași și actual lector universitar, Buduroi (LEU) este politolog, iar Pintilei (PUSL) a fost consilier local în mandatul trecut din partea PSD.

Aproape 300 de candidați la Consiliul Local

Pentru viitorul deliberativ local, BEM a validat candidaturile depuse de 11 organizații politice. Liste complete (27 candidați și 7 supleanți) au depus cinci partide: PNL, PSD, AUR, PSI și Pro România. Alianța Dreapta Unită care, la CL, înseamnă USR-PMP, a înaintat un dosar cu 31 de candidați, în timp ce România ECO a venit cu 24 de propuneri. Au mai depus liste următoarele partide: PUSL (23 de candidați), Partidul Verde (10), Forța Dreptei (8) și LEU (7) – un număr mai mic de candidați față de limita maximă nu este un motiv pentru excluderea unei candidaturi.

După eventuale contestații în instanță, candidaturile definitive vor fi publicate pe 8 mai, cu o zi înainte de începerea campaniei electorale.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii