anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ciuma lui Pandele

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

Dar chiar sunt useriştii altfel decât ceilalţi? Au patru ani să ne convingă!

Ar fi fost prea frumos ca votul cumva anti-PSD, la nivel naţional, să reprezinte un moment de deşteptare a electoratului, prin care să se fi dorit sancţionarea politicii deviante, de subminare a economiei naţionale, duse de acest partid. Însă nu prea cred aşa ceva. Mai curând, opţiunea alegătorilor trebuie citită în cheia schimbării şi a alternanţei la putere (aici, puterea locală), strategie pe care românii o întrebuinţează periodic, mai ales când nu prea ştiu ce să facă.

E adevărat, schimbarea s-a dovedit mai dureroasă decât se aşteptau chiar liberalii, ei înşişi fiind învinşi - de către USR - în unele dintre fiefurile lor tradiţionale. Cazurile burgurilor Timişoara şi Braşov sunt cele mai grăitoare. Dacă reşedinţa de scaun a Banatului devenise, în ultimii 30 de ani, din pricina ţărănistului Ciuhandu şi a liberalului Robu, un oraş mizerabil, degradat şi jefuit de multe clădiri de patrimoniu, oraşul din inima ţării începea să arate tot mai bine. Totuşi, faptul că ambii ex-primari au capotat în faţa unor iluştri necunoscuţi userişti, susţine ideea că, în unele locuri, alegătorii s-au săturat nu numai de PSD, ci şi de PNL. Dacă mai adăugăm victoria lui Nicuşor Dan de la Bucureşti, unde s-a văzut că nu toţi liberalii l-au susţinut pe fondatorul USR, ba unii i-au şi dat la scăfârlie după „dezvăluirile” mizerabile însăilate de gaşca lui Firea, intuiesc prezenţa unei oarece dihonii între cele două partide „vecine şi prietene”.

N-aş merge până la a declara că USR este câştigătorul alegerilor locale (la fel cum nici PSD nu pare a fi marele perdant!), dar valul popular generat de simpatia pentru formaţiunea lui Barna nu poate fi contestat. Se va sparge până la parlamentare? N-aş zice, aşa că aviz mai ales liberalilor! Dacă vor continua să propună alegătorilor candidaţi condamnaţi penal, cu origini ori preferinţe comuniste, pedofili, proxeneţi, tirani locali bănuiţi de şmenuri de tot felul etc. vor pierde şi ce au câştigat azi. Fiindcă nu va mai exista nicio diferenţă între PNL şi PSD - aspect ce-i va avantaja din nou pe userişti, consideraţi adevărata alternativă.

„Cestiunea” a fost sesizată imediat şi de Florentin Pandele, soţul viitoarei foste primăriţe de Bucureşti. Atacul mârlănesc al lui Pandele la adresa USR - în care profeţea nimicirea României, delaţiuni şi arestări în masă - a dezvăluit cumplita spaimă ce-i încearcă azi pe pesedişti: eventuala reintrare în pâine a DNA (sau nimicirea României murdare, devoalarea marilor tunuri din ultimii zece ani, arestarea în masă a hoţilor)! Cu liberalii se putea negocia orice, deoarece au fost întotdeauna băieţi înţelegători. Nu observaţi că, deja, sub Orban şi Iohannis, corupţii şi clanurile de interlopi scapă fără probleme de blânda, dar putreda justiţie? Şi pe urmă ne râd în nas? Dar se va putea negocia la fel, mutual avantajos, şi cu USR?

Până la urmă - şi consider asta concluzia scrutinului de duminică, 27 septembrie -românii ce au ales USR au crezut că votează altceva decât formaţiunile politice de până acum. Anume: un partid tânăr, dinamic, justiţiar. Dar chiar sunt useriştii altfel decât ceilalţi? Nu trăim oare o nouă iluzie? Au patru ani să ne contrazică!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.