Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

CJ-ul, transformat în piaţă electorală. PNL şi PSD trag de PDL la Iaşi. Oferte "pe sub mână"

GALERIE
sedinta
  • sedinta
- +

Preşedintele CJ a convocat ieri o şedinţă extraordinară pentru o ches­tiune banală, dar urgentă: aprobarea transferului a 8.168 mp de teren către ROMATSA SA, în vederea instalării echipamentelor de navigaţie pentru viitoarea pistă a Aeroportului. Cu un sfert de oră înaintea şedinţei, surpriză maximă: consilierii PSD şi PPDD au solicitat înscrierea pe ordinea de zi a încă unui punct, vizând eliberarea din funcţie a vicepreşedintelui CJ Victor Chirilă. Acesta urma să fie înlocuit cu Alin Aivănoaei, liderul consilierilor judeţeni PPDD.

Atacul

„USL are la Iaşi mari proble­me de funcţionare. Ce ne-am propus noi a fost să configurăm o altă majoritate, una funcţională, şi tocmai de aceasta am iniţiat proiectul de eliberare din funcţie a vicepreşedintelui. Uşa ar fi rămas oricum deschisă pentru co­laborarea cu PNL“, a explicat li­derul consilierilor judeţeni PSD, Cristian Stanciu. Cele 18 semnă­turi ale consilierilor PSD şi PPDD erau suficiente pentru a forţa introducerea pe ordinea de zi a proiectului vizând înlocuirea lui Chirilă. În schimb, voturile acestora erau insuficiente. Conform legii, vice­preşedinţii CJ sunt aleşi sau eli­beraţi din funcţie cu votul secret al majorităţii consilierilor judeţeni în funcţie. În cazul Iaşului, erau necesare 19 voturi, votul suplimentar putând proveni de la un membru PDL. Liderul filialei judeţene a PDL, Gabriel Surdu, le-a cerut con­silierilor partidului să se re­tragă de la şedinţă. „Poziţia noastră de azi a fost cea mai corectă. Am considerat că împiedicarea schimbării în acest moment este cea mai bună decizie pentru partid“, a spus Surdu. Totuşi, din cei şase consilieri PDL prezenţi la ora 10 în CJ, doar 5 s-au retras: Cătă­lin Moroşanu a rămas în sală. Ulte­rior, a venit şi Liliana Ro­maniuc, care întârziase. Cu votul unuia dintre cei doi, vicepreşedintele Chirilă putea fi schimbat. Preşedintele CJ l-a acuzat ulterior pe Moroşanu că ar fi fost „cum­părat“ de PSD cu promisiunea de a fi desemnat şef al Direcţiei Ju­deţene pentru Tineret şi Sport. „Nu cred că este aşa de uşor influen­ţabil Cătălin încât să cedeze pentru promisiunea unei funcţii. Cred că a fost o neconcordanţă, o greşeală de comunicare a mesa­jelor partidului. Nu se va repeta“, a comentat Surdu.

Contraatacul

Contraatacul PNL nu a întâr­ziat. Preşedintele CJ nu s-a prezentat la şedinţă, iar consilierii liberali au părăsit sala. Conform legii, şedinţele în plen pot fi conduse şi de un vicepreşedinte, desemnat însă prin dispoziţie de preşedintele CJ. Or, o astfel de dispoziţie nu a mai fost dată de Adomniţei. Prac­tic, deşi cei 20 de consilieri care semnaseră de prezenţă erau suficienţi şi pentru a exista cvorum, şi pentru a-l schimba pe Chirilă, nu exista o persoană care să conducă şedinţa. „Este o situaţie atipică. Preşedintele nu este prezent şi nici vreun vicepreşedinte delegat să conducă şedinţa. În aceste condiţii, declar lucrările acestei şedinţe închise“, le-a spus consilierilor secretarul CJ, Lăcră­mioara Vernică. Decizia preşedintelui CJ de a boicota şedinţa extraordinară pe care el însuşi o convocase i-a luat prin surprindere pe consilierii PSD şi PPDD, care spuneau că nu se aşteptau ca libe­ralii să renunţe la discutarea su­biectului Aeroportului. „Suntem indignaţi de modul în care colegii liberali au procedat pe acest su­biect deosebit de important pentru comunitatea locală şi judeţeană. PNL a arătat că este interesat mai degrabă de jocuri de culise decât de proiectele pe baza cărora au ajuns în CJ. Este o palmă la adresa ieşenilor din parea lui Cristian Adomniţei“, a declarat Stan­ciu.

Deşi „lovitura de palat“ a fost împiedicată de preşedintele CJ, amânarea transferului de teren către ROMATSA a pus Aeroportul într-o situaţie delicată. „Proiectul era foarte urgent. De asta am şi solicitat convocarea unei şedinţe extraordinare. Acum va trebui să aşteptăm şedinţa ordinară, ceea ce ne poate da peste cap. Aero­portul va fi închis în perioada 15-19 august. Companiile au vândut deja bilete pentru 20, 21 august şi mai departe. Joi aveam programată o întâlnire cu ROMATSA, la care trebuia să prezint şi ho­tărârea CJ, ca ei să poată da drumul la procedurile lor pentru instalarea echipamentelor de navigaţie. Fără ele, pista va fi la fel de bine dotată ca un aerodrom înierbat. Adică, se va putea ateriza pe lumină şi în condiţii bune. Nu vreau să mă gândesc la acest scenariu“, a precizat directorul Aeroportului, Marius Bodea.

Armistiţiu teoretic

Adomniţei s-a declarat ieri pregătit pentru negocierea unei majorităţi în CJ şi în CL cu celelalte partide, respectiv PDL şi PPDD. „Dacă toată lumea ar fi etică în partidele lor, s-ar putea crea o majoritate PNL-PDL-PPDD la nivelul CJ şi CL. Acest lucru ar însemna înfrângerea aroganţei şi a sentimentului că îţi permiţi să faci orice. Dacă nu, atunci ieşenii trebuie să ştie clar că avem PSD şi, eventual, asociaţii, dar îi avem şi pe cei care se opun acelor metode demne de perioada 2000-2004, de ameninţare a consilierilor şi a oamenilor doar pentru a satisface proiectele politice. Această perioadă a trecut. România s-a modernizat de atunci. PSD nu. Aştept PPDD, şi pe domnul Aivănoaei, să aleagă dacă vor merge cu PSD sau dacă vin de partea poporului. PDL de la Iaşi, cu domnul Surdu, cu doamna Dobre, cu domnul Oprea şi domnul Blaga cred că va rezista în faţa tentaţiilor PSD“, a spus Adomniţei. Liderii ieşeni ai PDL şi PPDD s-au arătat dispuşi la nego­cieri cu liberalii. „PDL rămâne acelaşi partid serios de dreapta. La nivelul judeţului, toate dorin­ţe­le pe care le au celelalte partide de a ne uni rămân la nivel de discuţii. Vrem să vedem care este cea mai bună cale de urmat pentru ca partidul nostru să obţină un scor cât mai bun la viitoarele alegeri pentru Parlamentul Euro­pean“, a spus Surdu. O poziţie si­milară a fost adoptată şi de Aivă­noaei, care a precizat că urmă­toarele două zile vor fi dedicate negocierilor. „Să fim serioşi. Funcţia de vicepreşedinte CJ va fi o funcţie de ascuţit creioane. Pe noi ne interesează şi ce se în­tâmplă în judeţ. Avem 112 consilieri şi viceprimari. Vrem să ve­dem unde pot fi schimbate majo­rităţi prin votul nostru, unde putem obţine o funcţie de viceprimar“, a spus liderul PPDD.

Ce spun calculele

Dacă liderul liberal ar reuşi constituirea unei alianţe PNL-PPDD-PDL, aceasta ar însemna ca PSD să rămână în minoritate atât în CJ, cât şi în CL. În CJ, raportul de forţe ar fi de 23 la 14, iar în CL de 14 la 13 în defavoarea PSD. Această distribuţie a voturilor ar permite înlocuirea din funcţii atât a vicepreşedintelui CJ Victorel Lu­pu, cât şi a viceprimarului Mihai Chirica, ambii membri ai PSD. În schimb, ea ar fi insuficientă pentru a se obţine majoritatea de două treimi din voturi necesară adoptării hotărârilor legate de patrimoniu. PSD ar putea astfel bloca singur aproape orice iniţiativă liberală. „Nu ştiu ce calcule îşi face Adom­niţei. Ce ştiu este însă că în ulti­mele zile a fost preocupat de cum să-l schimbe pe Chirica. Au venit la mine consilieri de la celelalte partide şi mi-au spus că li se promit funcţii în CJ şi CL. Acţiunea noastră de azi a fost o reacţie la jocurile subterane făcute de PNL. Nu eu am fost ieri în Modrogan (strada pe care se află sediul central al PDL la Bucureşti, n.r.) să mă văd cu Blaga, Adomniţei a fost. Nu eu m-am apucat să fac schimbări. Cu viceprimarul Dangă chiar am colaborat foarte bine, şi nu am ce să-i reproşez“, a spus primarul Gheorghe Nichita. Acesta şi-a arătat disponibilitatea negocierii unor noi majorităţi în CL şi CJ. „La mine au venit ceilalţi să-mi spună să discutăm. Să lărgim ali­anţele. Sper să putem crea majo­rităţi confortabile. Foarte confortabile. Poziţia prezentată azi de PNL este poziţia lui Adomniţei, nu a liberalilor. Mulţi tac acum, că nu au de ales, dar lucrurile se pot schimba. Eu sunt liniştit. În CL am cel puţin 14 voturi asigurate, dar nu-mi cereţi să spun acum şi cine ne-ar sprijini. Azi însă, Aeroportul trebuia să treacă. Îmi pare rău că Adomniţei se grăbeşte. Îl înţeleg că este tânăr şi vrea să-şi câştige repede capital electoral, dar este o greşeală să-şi facă altă agendă decât cea a ieşenilor. Ieşenii au votat USL. Au votat programul USL. Adom­niţei a fost un susţinător vehement al ruperii USL la nivel central şi acum face acelaşi lucru şi la Iaşi“, a încheiat Nichita.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri