CJ vrea sa demoleze niste corpuri din Maternitatea „Cuza Voda”

Subtitlu

duminică, 24 februarie 2013, 22:31
4 MIN
 CJ vrea sa demoleze niste corpuri din Maternitatea „Cuza Voda”

Casa Marelui Vornic Grigore Ghica se afla pe lista monumentelor istorice. Argumentul CJ este ca o consolidare ca si monument istoric este mai scumpa decat ridicarea altei cladiri in loc. 

Casa Patrata a devenit in ultimele luni campul de lupta al unui razboi surd purtat intre Consiliul Judetean si Directia Judeteana de Cultura. Miza acestuia este reprezentata de ansamblul Casei Marelui Vornic Grigore Ghica, respectiv cateva dintre ultimele cladiri cu statut de monument istoric din centrul orasului. Aflate in administrarea Maternitatii "Cuza Voda", acestea ar urma sa faca loc altor cladiri, in vederea modernizarii unitatii sanitare.

Scandalul a inceput in luna octombrie a anului trecut, cand CJ a cerut DJC sprijinul in vederea declasarii ansamblului de cladiri vechi de peste drum de Teatrul National. Ansamblul, format din 8 corpuri de cladire este incadrat in lista B, a monumentelor istorice de interes local, unde ocupa trei pozitii. Declasarea inseamna practic scoaterea cladirilor de pe lista monumentelor, ele putand fi ulterior demolate. Procedura implica intocmirea de catre proprietarul monumentului, respectiv CJ, a unui dosar prin care se solicita declasarea. La dosar se anexeaza un aviz consultativ din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Decizia finala este luata la nivelul Comisiei Nationale, care aproba sau respinge declasarea. La Iasi, rezultatul discutiilor din Comisia Zonala a Monumentelor Istorice a fost clar: DJC nu va acorda avizul favorabil pentru declasarea cladirilor. "Rolul nostru, ca institutie, este de a proteja monumentele istorice, de a identifica cladirile importante pentru istoria orasului si a le clasa ca monumente, nu de a le declasa. Cea mai importanta atributie a noastra este protejarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural national, implicit a monumentelor istorice si integrarea lor social-economica si culturala in viata colectivitatilor locale", a spus directorul interimar al DJC, Virgil Babii.

In ianuarie, CJ a revenit la solicitarea din octombrie, cerand fisele monumentelor istorice de pe strada Cuza Voda nr. 34, pentru a continua procedurile de declasare. "Deocamdata este doar un demers, nu un proiect. Incercam declasarea unor cladiri monument istoric pentru a nu mai plati sume cu proiectul de consolidare. Am inaintat o adresa catre Directia Judeteana de Cultura, la care asteptam raspuns. Pana acum, la maternitate nu s-au cheltuit bani pentru reabilitare, ci doar pentru igienizari si optimizari", a declarat purtatorul de cuvant al CJ, Marius Parciu. Conform oficialilor CJ, declasarea constructiilor ar fi prima etapa dintr-un viitor proiect de modernizare a maternitatii "Cuza Voda". Declasarea ar fi impusa de costurile implicate de o eventuala consolidare si reabilitare a cladirilor. "Ne-ar costa de doua ori mai mult sa le refacem. Chiar daca sunt trecute pe lista monumentelor istorice, nu le viziteaza nimeni, nu sunt amenajate ca muzeu sau altceva, ci au functiune de spital", a precizat presedintele CJ, Cristian Adomnitei.

Si la adresa din ianuarie, raspunsul DJC a fost negativ. DJC a trimis joi catre CJ o lista a specialistilor atestati pentru intocmirea documentatiei de declasare, dar a reamintit avizul negativ dat de Comisia Zonala a Monumentelor Istorice. De altfel, in ultimii cinci ani, CZMI nu a dat niciun aviz favorabil pentru declasarea vreunei cladiri monument istoric. "Comisia si-a spus parerea, ca imobilele trebuie pastrate. Sunt o parte a istoriei Iasului si consideram ca se pot gasi solutii pentru ca un proiect sa mearga mai departe fara a fi nevoie de demolari. Mai departe, decizia este la Bucuresti", a incheiat Babii.

Istoricul cladirilor

Cladirea centrala a ansamblului din curtea maternitatii a fost construita in 1807, de catre Alecu Ghica, tatal domnitorului Grigore Alexandru Ghica. Domn al Moldovei in doua randuri, intre 1894 si 1856, Grigore Ghica a donat casa statului, ca sediu pentru "maternitate" si "scoala de moase". La inceputul secolului XX au fost construite inca cinci pavilioane legate de vechiul corp de cladire, iar in perioada interbelica, alte doua cladiri, independente de celelalte. Porticul pe sub care trece acum trotuarul de pe Cuza Voda a fost construit in anii ’70, pe seama unei parti a parterului vechii case. Casa Marelui Vornic este considerata ca apartinand epocii medievale tarzii, facand parte din zona delimitata ca centrul vechi al Iasului. Cladirea a fost construita in stil neoclasic, stil arhitectural regasit si la alte 30 de case boieresti construite in Iasul inceputului de secol XIX. "Corpurile de cladiri, ce apartin in prezent de maternitatea «Cuza Voda» se afla intr-o zona de o deosebita importanta culturala si istorica pentru municipiul Iasi, zona in care se gasesc numeroase monumente istorice, multe dintre acestea situate in imediata apropiere", se mentioneaza in fisa monumentului, redactata de arhitectul Ioan Sasu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii