Clădiri-simbol din Iași, vizitate gratuit în această seară pe „Traseul Memoriei”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Clădiri-simbol din Iași, vizitate gratuit în această seară pe „Traseul Memoriei”

GALERIE
traseul memoriei
  • traseul memoriei
- +

Sâmbătă, 17 iunie, între orele 18.00 și 22.00, cei interesaţi au posibilitatea să viziteze gratuit, mai multe clădiri-simbol din Municipiul Iași.

În cadrul evenimentului intitulat „Traseul Memoriei”, mai multe muzee și instituții din Iași îşi vor deschide porţile pentru cei care doresc să afle mai multe despre perioada Primului Război Mondial, când Iaşul a fost capitala României. Pot fi vizitate astfel 11 clădiri monument, clădiri care acum 100 de ani găzduiau instituţii esenţiale ale Statului Român, dar şi clădiri care au acum deschise expoziţii dedicate Marelui Război.

Vor aştepta vizitatori:

Garnizoana din Copou – Acum 100 de ani, sediul regimentelor ieşene şi principalul centru de coordonare a trupelor aflate în oraş.

Institutul Francez

Istoric: Clădirea a fost construită în secolul al XIX-lea, într-un stil clasic pronunțat, dar eclectic, care îi va aduce rapid denumirea de „Micul Trianon”. Centrul Cultural Francez din Iași își are sediul în această clădire din anul 1992.

Program: Proiecție de film.

Universitatea – Aula „Carmen Sylva”

Istoric: În anul 1897 se inaugurează Palatul Universitar, construit timp de patru ani. Clădirea, impresionantă prin monumentalitate, se înscrie în canoanele stilului eclectic francez şi capătă o valoare de simbol atât pentru comunitatea locală, cât şi pentru întreaga spiritualitate românească. Universitatea a găzduit mai multe ministere, iar în Aula Universității au avut loc în timpul primului război mondial ședințele Senatului României.

Program: Vizitarea gratuită, cu ghid al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, a Aulei „Carmen Sylva” și Sălii Pașilor Pierduți.

Palatul Copiilor

Istoric: Casa a fost construită pe la 1840 de marele logofăt Dumitrache Cantacuzino-Pașcanu. În timpul Primului Război Mondial, din cauza ofensivei armatelor Puterilor Centrale soldată cu ocuparea Bucureștiului, conducerea României se refugiază la Iași, care devine astfel capitala de război a țării. Regina Maria împreună cu copiii vor locui în această casă în perioada 1916-1918. Deoarece familia regală primea aici delegații, miniștrii și numeroși reprezentanți ai puterilor europene (Ambasadorul Franței, Excelența Sa Saint Aulaire, colonelul Thompson, atașatul Angliei, scriitorii francezi Robert de Fleurs, Claude Anet etc.), clădirea era cunoscută în epocă și sub numele de Palatul Micii Europe. Astăzi clădirea este sediu pentru Palatul Copiilor, aici au loc diferite activități educative, culturale, artistice, împreună cu elevi din învățământul preuniversitar.

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”

Palatul Fundațiunii Universitare „Regele Ferdinand I” este cunoscut azi ca Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”. Clădirea a fost construită în stil neoclasic între anii 1930 și 1934 pentru a adăposti sediul Fundațiunii Universitare „Regele Ferdinand I” și biblioteca acesteia. Edificiul este ctitoria Regelui Ferdinand I, care a dorit să ofere capitalei sale de război o Fundaţie Universitară după modelul celei întemeiate de Carol I la Bucureşti, în amintirea vremurilor de cumpănă ale războiului pentru unitatea naţională, când familia regală s-a adăpostit la Iaşi.

Program: Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, partener al Primăriei Municipiului Iaşi la organizarea celei de-a V-a ediţii a Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE 2017), găzduieşte o serie de evenimente şi manifestări menite să celebreze Centenarul Marii Uniri. Printre acestea se numără expoziţia de documente din colecţiile bibliotecii, intitulată „Fundaţiunea Regele Ferdinand I şi crearea României Mari”.

Muzeul Unirii

Construit, în stil neoclasic, în primii ani ai secolului al XIX-lea, edificiul constituie unul dintre monumentele simbol ale orașului. El apare în planul orașului Iași al inginerului Bayardi. Din păcate, nu i se cunosc nici arhitectul și nici primul proprietar. Aceștia sunt cunoscuți, începând cu anul 1827; ei au fost logofătul Ștefan Catargiu, hatmanul Constantinică Paladi și spătarul Mihalache Cantacuzino-Pașcanu.

Între 1859 și 1865, casa va fi închiriată de Ocârmuirea Moldovei, pentru a servi de reședință domnească lui Alexandru Ioan Cuza, până când acesta se va muta la București.

Teatrul Național „Vasile Alecsandri”

În timpul Primului Război Mondial (1916-1918) aici s-au desfășurat lucrările Camerei Deputaților şi şedinţele camerelor reunite. Discursurile rostite aici le-au redat românilor speranța și încrederea în victorie. De asemenea, în aceiaşi perioadă teatrul şi-a păstrat menirea fiind o tribună artistică esenţială pentru moralul populaţiei. Fondurile obţinute din spectacolele susţinute de cei mai mari artişti ai României au fost distribuite către orfanii de război, dotarea Crucii Roşii, sprijinirea răniţilor şi invalizilor de război.

Palatul Roznovanu, sediul Primăriei Municipiului Iași

În timpul Primului Război Mondial, palatul a funcţionat ca sediu pentru instanţele judecătoreşti pentru ca, mai apoi, să devină spital şi sediul misiunii Crucii Roşii Americane.

Program: Vizitarea gratuită, cu ghid, a Palatului Roznovanu.

Banca Națională a României

În acest loc s-a aflat primul sediu al sucursalei BNR Iași, unde s-a strămutat reședința Băncii Naționale a României în perioada 14 noiembrie 1916 – 30 noiembrie 1918, ca urmare a ingerințelor războiului.

Program: Vizitarea gratuită a expoziției „Banca Națională a României în timpul Primul Război Mondial”, din holul central al BNR Iași.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei

În „Sala Împroprietăririi” de la etajul Palatului Mitropolitan, la 6 aprilie 1917, în cadrul ședinței prezidate de arhiepiscopului Pimen Georgescu, reprezentanții partidelor au căzut de acord să sprijine inițiativa Regelui Ferdinand de a se da pământ țăranilor care au luptat pe front în războiul de reîntregire. În clădirea Palatului Mitropolitan au locuit miniștrii I. G. Duca, Vintilă Brătianu, Vasile Morțun. În casele din curtea Mitropoliei au funcționat Casa Bisericii și Casa Școalelor.

Program: Vizitarea gratuită a Muzeului Catedralei Mitropolitane Iași.

Muzeul Municipal

Program: Muzeul Municipal Iaşi găzduieşte expoziţia de artă „Iaşi – capitală regală”, care poate fi vizitată gratuit, zilnic, în intervalul orar 11.00 – 17.00. În spaţiul muzeului sunt prezentate cele mai importante lucrări de pictură şi sculptură realizate de artiştii ieşeni în cadrul programului Piaţa Unirii – Piaţa Artelor desfăşurat în Festivalul Internaţional al Educaţiei 2017. Această expoziție marchează împlinirea a 100 de ani de când Iașul a fost Capitală a României (1916-1918), însumând o trecere în revistă a unor semne și simboluri specifice acestui oraș, dar și Europei în acel moment istoric. Expoziția reunește o serie din cei mai prestigioși artiști plastici ieșeni care prin lucrările expuse aduc un omagiu orașului Iași, capitală regală și capitală a culturii.

curierul-iasi.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.