anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 28.01.2023

Clamparea întârziată a cordonului ombilical (P)

GALERIE
matei-elena_zdi
 • matei-elena_zdi
- +

Clamparea întârziată a cordonului ombilical constă în prelungirea timpului dintre nașterea copilului și pensarea cordonului ombilical.

Deși există multe dezbateri cu privire la momentul optim pentru efectuarea clampării, Organizația Mondială a Sănătății recomandă pentru toate nașterile clamparea tardivă a cordonului ombilical (1 până la 3 minute). Excepțiile sunt: nou-născutul este asfixiat și este necesară resuscitarea imediată, are nevoie de reanimare neonatală sau există o problemă cu placenta.

Unele studii susțin că întârzierea clampării cordonului ombilical poate avea efecte pozitive atât asupra prematurilor, cât și asupra bebelușilor născuți la termen: creșterea transfuziei placentare, o creștere cu 60% a celulelor roșii și o creștere cu 30% a volumului sanguin neonatal. Nou-născutul primește astfel o porție suplimentară de hemoglobină și celule stem.

Un alt beneficiu este scăderea riscului de anemie prin deficit de fier și a efectelor secundare severe asociate deficitului de fier - tulburări cognitive și probleme ale sistemului nervos central. Sângele primit îl ajută pe copil să facă față mai bine trecerii de la viața din uter către lumea exterioară. Plămânii primesc mai mult sânge, schimbul de oxigen având loc fără probleme.

Beneficiile clampării întârziate a cordonului ombilical la un copil prematur sau cu greutate mică la naștere sunt: tensiune arterială mai mare, cantitate mai mare de celule roșii în sânge și mai puține transfuzii de sânge. Totodată, se minimizează riscurile de infecție, hemoragie intraventriculară și enterocolită ulceronecrotică.

Se presupune că la bebelușii la care s-a realizat clamparea întârziată a cordonului ombilical ar putea exista o incidență mai mare a hiperbilirubinemiei din cauza creșterii rezervelor de fier și, în consecință, un risc crescut de icter. Unele studii au relevat că nu există o diferență semnificativă între nivelurile medii ale bilirubinei serice între cele două categorii de nou-născuți.

Policitemia apare atunci când există un exces de globule roșii în circulație, însă există studii care susțin că nou-născuții la care s-a întârziat clamparea cordonului ombilical nu ar fi fost expuși la un risc crescut de a dezvolta policitemie.

Absorbția întârziată a lichidului pulmonar din cauza creșterii volumului sanguin ar putea provoca tahipnee tranzitorie (adaptare respiratorie dificilă la viața extrauterină), însă studiile derulate au ajuns la concluzia că nu există diferențe cu privire la riscul de detresă respiratorie la nou-născuții la care s-a efectuat clamparea tardivă a cordonului ombilical la naștere.

Nu există dovezi statistice care să demonstreze că întârziarea clampării cordonului ombilical poate duce la creșterea riscului de hemoragie postpartum.

În concluzie, beneficiile clampării întârziate a cordonului ombilical depășesc riscurile ipotetice.

Clamparea tardivă a cordonului ombilical se realizează în siguranță la Maternitatea Arcadia. Pentru informații și programări, pacientele au la dispoziție numărul de telefon 0232 920 – Call Center Arcadia.

Dr. Elena Matei, medic primar Neonatologie și specialist Pediatrie, Arcadia

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.