Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Clarificări politice la miazăzi

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Pe măsură ce competiția pentru funcția supremă în Turcia intră în faza finală dinaintea celui de-al doilea tur, atenția observatorilor politici s-a concentrat și asupra altor două state balcanice: Grecia și Bulgaria. În ambele țări, ultimele zile au generat așteptări privind o mai bună stabilitate politică, prin formarea unor guverne funcționale. Dar prevederile constituționale – care, în treacăt fie spus, sunt aproape identice în privința învestirii unor noi guverne, Bulgaria postcomunistă importând modelul grec – fixează o serie de jaloane care trebuie depășite.

În cazul Greciei, alegerile legislative din 21 mai s-au încheiat cu o victorie neașteptat de clară a partidului de guvernământ, Noua Democrație (ND – conservator, afiliat popularilor europeni). Aceștia au fost premiați pentru situația economică în curs de ameliorare, cetățenii trecând cu vederea responsabilitățile guvernamentale pentru recenta catastrofă feroviară sau pentru scandalul spionării ilegale a unor politicieni din opoziție, cu ajutorul sistemului Pegasus. Totuși, premierul în exercițiu Kyriakos Mitsotakis nu a obținut majoritatea absolută, întrucât acest scrutin s-a desfășurat după un sistem adoptat în timpul guvernării precedente a SYRIZA (stânga radicală), care a eliminat tradiționala primă electorală acordată învingătorului. Imediat după venirea la putere, ND a restaurat vechiul sistem, dar această ultimă modificare nu se putea aplica scrutinului imediat următor (cel de acum trei zile).

Acesta este motivul pentru care, foarte probabil, Grecia se îndreaptă spre o nouă consultare electorală: din câte se pare, domnul Mitsotakis nici nu va încerca să formeze o coaliție, iar președintele Republicii va fi nevoit ca, după parcurgerea pașilor prescriși de constituție (desemnarea unor candidați din partea celui de-al doilea și a celui de-al treilea clasat, care nu au nicio șansă să formeze majorități), să dizolve parlamentul și să convoace noi alegeri, probabil în iunie. În condițiile în care de această dată se va aplica mecanismul primei electorale, liderul ND poate spera că va obține majoritatea absolută și va crea un cabinet monocolor.

Așa cum menționam, Bulgaria a preluat un aspect important al modelului elen, în privința desemnării primului ministru. Este vorba de obligația președintelui de a respecta ierarhia parlamentară în privința desemnării primului-ministru: desemnează candidatul partidului clasat pe primul loc, apoi – dacă acesta eșuează – pe cel al formațiunii de pe locul secund, și așa mai departe. Această constrângere a condus la situația bizară în care se află doamna Mariya Gabriel, desemnată din partea  alianței de centru-dreapta GERB-SDS („Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei – Uniunea Forțelor Democratice”), prima clasată în alegerile din aprilie. Doamna Gabriel, care a abandonat funcția de comisar european tocmai pentru a contribui la deblocarea situației politice interne, îl informează pe președinte că renunță la încercarea de a forma un cabinet, deși lucrurile au fost, în esență, clarificate.

Astfel, între GERB-SDS și cel de-al doilea clasat, alianța centristă PP-DB („Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democratică”) se va forma o mare coaliție după modelul românesc – în fapt, modelul israelian – cu o durată de 18 luni și în care cele două grupări vor deține succesiv funcția de premier. Dar, potrivit acordului, în primele nouă luni ea va fi exercitată de reprezentantul PP-DB, profesorul universitar Nikolai Denkov, și abia apoi va veni rândul doamnei Gabriel, ceea ce înseamnă că aceasta din urmă trebuie să-l informeze pe președinte că renunță la încercarea de a forma guvernul și, astfel, să-i permită acestuia să se îndrepte către al doilea clasat, PP-DB, desemnându-l pe domnul Denkov. Dacă înțelegerea va funcționa, Bulgaria are mai multe șanse să recupereze restanțele din PNRR și să se apropie cât de cât de obiectivele sale europene: aderarea la spațiul Schengen și la zona euro. Desigur, revenirea doamnei Gabriel la Sofia ar putea să marcheze și o desprindere treptată a GERB de fondatorul și patronul său, Boiko Borisov, țintă a numeroase acuzații de corupție și principal motiv pentru care partidul nu a reușit să încheie alianțe de guvernare, în ultimii doi ani. Ca și în România, îndepărtarea de șefia executivului și incapacitatea de a mai aloca rente și feude ar putea duce la o scădere dramatică a loialității membrilor și sponsorilor față de lider, fie el și unul de calibrul lui Boiko Borisov.           

Lucian DÎRDALĂ

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri