anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Advertorial

Clasa de mijloc, o iluzie?

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

          Un proverb spune că "Minţile ilustre discută idei, inteligenţele medii discută evenimente, iar minţile reduse îi discută pe alţii". În politica şi în mass-media românească se discută despre persoane şi strategii de demolare a adeversarilor politici, nimeni nu se interesează de oferte, de programe, de măsuri, care să ducă la o relansare reală a vieţii economice şi de ce nu  politice. Iar dacă ne referim la viaţa economică actuală şi categorii de populaţie, în primul rând aş lua în discuţie clasa de mijloc. După două decenii şi ceva de trâmbiţată politică de sprijin a clasei de mijloc, iată că aceasta a ajuns astăzi poate cea mai puţin luată în seamă categorie de populaţie din România. Adică, oamenii care nu apar la proteste şi demonstraţii, oamenii care nu se plimbă sau nu au concediu pentru că nu au timp liber.
         

          Clasa de mijloc a unei ţări este baza societăţii, motorul economiei şi al bunăstării. Atunci când oamenii cu venituri medii o duc bine, economia o duce bine. Corporaţiile sunt importante, dar fără o clasă de mijloc puternică, nimeni, nici măcar marile companii nu o duc prea bine.
          Se spune că România nu a avut o clasă de mijloc înainte de 1990. Sistemul nu presupunea existenţa unei pături mijlocii, pentru că societatea românească nu era stratificată. Ulterior, mulţi au început să sărăcească, intrând în clasa săracă, ori s-au îmbogăţit(peste noapte), intrând în clasa bogată. Abia după 2000 începu-se să se contureze o clasă de mijloc adevărată.
         

          Iar acest proces de configurare a economiei de piaţă a continuat să fie pe trend ascendent până în 2008, când a venit criza şi a spulberat visele de dezvoltare a clasei de mijloc. A fost lovită mai rău decât pătura săracă a societăţii pentru că aceştia nu au mai putut să ia credite pentru continuarea activităţii economice.
          Aşa că s-a instalat şi continuă procesul de erodare a acestei categorii sociale din cauza lipsei de creditare şi a instabilităţii fiscale, pe de o parte, cumulate cu neputinţa guvernanţilor de a lua decizii pro clasa de mijloc, pe de altă parte. Astfel că cele două cauze cumulate au lovit şi continuă să lovească în economie, au condus la scăderea salariilor, la înmulţirea numărului de insolvenţe şi falimente, precum şi la diminuarea şi aşa puţinelor locuri de muncă.
          Membrii acestei clase, ca dealtfel întreaga societate românească, consumă astăzi tot mai puţin, şi-au redus semnificativ bugetele, iar unii au şi ieşit din această categorie. Ori, o economie de piaţă adevărată, competitivă nu poate exista fără IMM-uri. Exemplul edificator în acest sens este chiar cea mai puternică economie a Europei, Germania. Dar în Germania, pe lângă oamenii care muncesc cu adevărat, mai exista şi specialiştii cu viziune, care au încurajat consumul încă de la debutul crizei, nelasându-se influienţaţi de deciziile luate de alte state.
         Cum la noi nu se prea vede intervenţia specialiştilor, ne punem întrebarea, cum de am ajuns, noi românii, la această penurie de oameni cu viziune? Răspunsul este cât se poate de simplu! Oamenii valoroşi au plecat să lucreze “pe bani buni” în afara ţării, iar dacă privim la generaţiile tinere prin prisma educaţiei şi a nivelului de şcolarizare “record”, cel puţin în anul acesta, am putea trage concluzia că viitorul ni se înfăţişează sumbru. Şi totuşi ce trebuie făcut? Instituţiile credibile ale statului: biserica, armata, academia româna, etc au datoria(cel puţin morală) să-şi canalizeze efortul şi pentru eradicarea crizei morale prin care trece societatea românească. Plecând de la moralitate şi elementele ei fundamentale – credinţa, patriotismul, familia – vom reuşi într-un viitor, dorit cât mai apropiat, şi realizarea în plan material.
        

         Este foarte adevărat că la baza piramidei lui Maslow este satisfacerea instinctelor primare, dar dacă rămânem doar la acestea putem fi lesne confundaţi cu alte specii din regnul animal. Omul moral ţinteşte spre vârful piramidei, ceea ce presupune: cultură, artă, ştiinţă şi tot ce poate fi mai rafinat pentru spirit. Şi cum spiritul este veşnic, iar materialul doar trecător, trăim cu … speranţa. Şi înafară de speranţă în anii electorali trăim şi cu circul ... politic!
 

Ing.dr.ec Traian Dobre
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.