Clasa politică, un anti-model
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Clasa politică, un anti-model

GALERIE
mihai dorin200
  • mihai dorin200
- +
Dacă-ţi propui radiografia morală - presupunând că mai poţi avea o asemenea pornire -, constaţi cu tristeţe deşertul. Nu e zi fără scandaluri, fără dezvăluiri compromiţătoare, etalând copios incultură, grobianism şi iresponsabilitate cât cuprinde.
 

Ţara aceasta s-a mişcat în ultimul sfert de veac. Mai poticnit, mai ineficient decât altele din zona central-europeană, dar s-a mişcat. Oamenii s-au schimbat poate cel mai mult. Nu întotdeauna din vocaţie, câteodată à contre coeur, dar s-au schimbat pentru a face faţă provocărilor şi a fi competitivi, compensând adesea lipsa de eficienţă flagrantă a clasei politice. Dintre toţi, cel mai mult s-au schimbat tinerii. Lucrează în companii transnaţionale cu salarii decente, unii au învăţat la prestigioase universităţi străine, comunică excelent, se comportă european şi circulă în lumea largă. E o plăcere să constaţi, ca profesor, că nu mai sunt debusolaţi ca acum 10-20 de ani, că mulţi nu mai trişează, delimitându-se de marasmul din jur. România de mâine va fi ţara lor. Vor avea de lucru cât pentru o "glorioasă revoluţie". Dacă ţara nu se împotmoleşte în starea actuală, atunci schimbarea nu va mai fi sângeroasă şi măsluită, ca în 1989, ci la vedere, cu armele competiţiei şi ale responsabilităţii, întrucât între acestea există o legătură organică.

Până acum însă, aproape tot ce a avut mai bun ţara la nivelul tinerei generaţii a luat calea pribegiei. La fel şi forţa de muncă educată, ce nu şi-a mai găsit locul într-o ţară dezindustrializată, coruptă şi ineficientă. Cauzele economice, îngemănate cu cele politice au generat o adevărată hemoragie umană. Valuri uriaşe de români capabili să asigure dezvoltarea economică şi intelectuală a ţării au părăsit ţara. Astăzi e prematur să cuantificăm proporţiile dezastrului, deşi consecinţele se întrevăd. După marile nenorociri politice, gen mineriadele, victoriile repetate ale partidului lui Ion Iliescu, dezamăgirea provocată de eşecul Convenţiei Democratice şi al lui Emil Constantinescu, mari grupuri de români dezamăgiţi au părăsit ţara. Ratarea lui Bombonel, din anul 2004 - vă mai amintiţi? - ne-a salvat de plecarea în... Congo.

Mulţi dintre cei plecaţi şi-au făcut un rost în ţări nu obligatoriu mai bogate, dar mai bine rânduite. Au învăţat acolo şi o altă etică a muncii. Cei rămaşi au învăţat să se chivernisească mai bine şi au constatat că la originea răului stă chiar proasta tocmire a ţării. Iar aceasta este "realizarea profesională" a clasei politice, cea care se pretinde a fi elită. Pe la noi însă rămâne valabil adagiul eminescian, rostit acum 140 de ani: "Bună ţară, rea tocmeală".

Toate au crescut, mai mult sau mai puţin, în aceşti ani de libertate chinuită, nu şi politicienii. Au crescut tinerii, intelectualii şi muncitorii, antreprenorii, universităţile care-şi merită numele etc. Clasa politică, nu doar că nu a crescut, dar a involuat. Şi-a edificat propriul culoar, încercând să fie nu atât eficientă, cât populistă. Sub pavaza imunităţii, a înflorit o veritabilă faună sălbatică, care s-a înmulţit prin viviparitate, a prosperat prin hoţie şi înşelăciune, pregătindu-se să-şi încheie cariera prin implozie. Dramatică involuţie! Acum 20 de ani, mai aveam câteva repere în spaţiul public. Majoritatea proveneau dintre urmaşii vechii elite politice, antebelice, salvată în chip miraculos. Cuvântul lui Corneliu Coposu avea consistenţă şi impunea de la sine. Cuvântul Anei Blandiana mobiliza sute de mii de oameni sub flamurile Alianţei Civice. Cuvântul Doinei Cornea, deşi repudiată în ţară, avea un imens ecou în străinătate. România mai avea, aşadar, modele. Iar când ai modele, există şi speranţă. Oamenii aceştia fie au dispărut, fie au fost învinşi. Mărturiile cutremurătoare ale Anei Blandiana din Fals tratat de manipulare sunt o dovadă vie şi tragică: România politică, fără repere morale şi civice, e o turmă fără stăpân. Regele, care e oricum deasupra partidelor, e folosit de unii şi alţii pentru a se lustrui pe ei. Niciunul, cu excepţia lui Corneliu Coposu, nu a avut curajul să întreprindă ceva major pentru restaurarea monarhiei. O stare de blazare şi de paralizie neputincioasă pare să se fi înstăpânit peste ţara politică. Această Românie se cufundă în neant, dar nici o voce responsabilă nu e pregătită să coaguleze energiile pozitive şi să le pună la lucru. Aproape toţi se împotmolesc în pseudo judecăţi, iar răul se rostogoleşte nestingherit.

Între aspiranţii la preşedinţie, la guvern, parlament ori la guvernămintele locale mişună o faună compusă din mutanţi ai istoriei recente, personaje sinistre care au crescut pe seama nesăbuinţei majorităţii de a-i învesti cu putere. O putere pe care au demonetizat-o până la pragul critic al lehamitei. Dacă-ţi propui radiografia morală - presupunând că mai poţi avea o asemenea pornire -, constaţi cu tristeţe deşertul. Nu e zi fără scandaluri, fără dezvăluiri compromiţătoare, etalând copios incultură, grobianism şi iresponsabilitate cât cuprinde. Nu-mi pot reprima o întrebare chinuitoare: pentru ce păcate nemărturisite va fi fiind pedepsit neamul nostru?

Această clasă politică a investit toate resursele de inteligenţă şi imaginaţie de care dispune pentru a ne convinge că nu mai are nimic esenţial de spus şi merită să dispară. Doar o "ardere de tot" ne mai poate izbăvi, dacă vrem să mai avem viitor. Utopie! Da, dar toate marile speranţe au ceva utopic, la început. Idealurile care nu au fost mai întâi visate, nu au mişcat istoria.

 
Mihai Dorin este istoric şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Cosmin PAȘCA

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru.

Filmuletul zilei

opinii

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

Despre oraşele creative ale României (IV)

George ŢURCĂNAŞU

Despre oraşele creative ale României (IV)

Domeniile considerate creative au înregistrat o creştere importantă a numărului de angajaţi, de la 335,9 mii, în 2011, primul an de creştere economică semnificativă după criza de la finalul primului deceniu al secolului actual, la 506,2 mii angajaţi, în 2019, ultimul an pentru care avem date. Din perspectiva procentuală, creşterea e de aproape 50,7%.

Intermedierea financiară şi băncile străine

Alin ANDRIEȘ

Intermedierea financiară şi băncile străine

În România se înregistrează cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din Uniunea Europeană, nivelul creditelor acordate mediului privat fiind de doar 24,7% din Produsul Intern Brut, comparativ cu un nivel mediu în ţările UE de 85,8%. Acest nivel scăzut al intermedierii financiare are ca efect un acces dificil şi redus la finanţare a populaţiei şi a firmelor private, precum şi costuri mai mari de finanţare. 

pulspulspuls

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Am zis că, pe azi, să sărim faza cu jongleriile de bambilici ale băieţilor ăştia noi de la liberalii ieşeni unşi pe funcţii, căci, ne sugerează amicul Archibald Tănase, îi enervăm deja prea tare pe cei ce i-au votat şi văd acuma cât de tare s-au păcălit. 

Caricatura zilei

La un pahar cu extraterestru

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.