anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 04.07.2020

Clasament pentru Regiunea Nord-Est: Iaşul, primul loc la fonduri europene

GALERIE
fonduri
  • fonduri
- +

Judeţul nostru are proiecte aprobate pentru suma totală de 570 de milioane de lei, din care 497 de milioane fonduri nerambursabile, adică 35% din suma destinată întregii regiuni. Pe locul al doilea este judeţul Botoşani  (313,4 milioane), iar pe al treilea, Neamţ (225 milioane).

Peste o treime din fondurile europene accesate până acum la nivelul Regiunii de Nord-Est vor lua calea Iaşului. Beneficiarii din judeţ au atras cea mai mare sumă din regiune în cadrul Programului Operaţional Regional, 38 de proiecte fiind în implementare. Conform unor date ale Agenţiei de Dezvoltare Nord-Est (ARDNE), prelucrate de „Ziarul de Iaşi“, autorităţi publice, firme şi biserici au reuşit să atragă o asistenţă nerambursabilă de 497,4 milioane lei pentru proiecte în valoare totală de aproape 570 milioane lei. Banii reprezintă 35% din suma totală atrasă de beneficiari din re­giune.

Pe locul doi se află Botoşaniul cu 313,4 milioane lei, iar pe trei, Neamţul cu 225,6 milioane lei. În partea a doua a clasamentului se află Bacăul (204 milioane lei), Suceava (167 milioane lei) şi Vaslui (2,3 milioane lei). În total, sunt în implementare 154 de proiecte în valoare de 1,56 miliarde lei, asistenţa financiară nerambursabilă fiind de 1,41 miliarde lei.

Ce proiecte au fost câştigate la Iaşi

Principalul beneficiar al fondurilor de pe POR este, până în prezent, Consiliul Judeţean Iaşi. Astfel, aproape 80% din valoarea fondurilor nerambursabile ajunse la Iaşi a fost accesată de administraţia judeţeană prin patru proiecte (cca 400 mi­lioane lei): axa rutieră Iaşi - Suceava, Spitalul „Sf. Maria“ şi restaurarea a două muzee („Vasile Pogor“ şi Casa Dosoftei). Municipiul Iaşi a semnat un singur contract pe POR - reabilitarea ansamblului Mănăstirea Frumoasa (20,5 milioane lei - fonduri nerambursabile), dar Primăria aşteaptă lansarea axei de finanţare care îi este „dedicată“ şi unde va accesa circa 270 milioapne lei, proiectele iniţiate de municipalitate fiind prezentate ieri de „Ziarul de Iaşi“.

În ceea ce priveşte lăcaşurile de cult, până acum au fost semnate patru proiecte: consolidarea Catedralei Veche Romano-Ca­tolică „Adormirea Maicii Domnului“ (20,4 milioane lei - fonduri nerambur­sabile), reabilitarea Mănăstirii Bârnova (19 milioane lei), ansamblul Bărboi (15,6 milioane lei) şi reabilitarea Bisericii Vovidenia (4,5 milioane lei).

De asemenea, potrivit situaţiei ARDNE, 29 de firme din Iaşi au semnat contracte în cadrul POR în valoare totală de aproape 30 milioane lei, asistenţa financiară nerambursabilă fiind de 19,7 milioane lei. Printre proiecte se numără centre de afaceri, spălătorii auto, achiziţia de utilaje şi diverse dotări şi echipamente. Până acum au fost lansate apeluri de proiecte în cadrul a şase din cele 12 axe de finanţare ale POR.

Beneficiarii de fonduri mai au la dispoziţie şi alte programe europene în actualul exerciţiu bugetar, dintre care amintim Programul Operaţional Capital Uman (POCU), Programul Operaţional Competi­tivitate (POC), Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi Programul Operaţional Capacitate Administrativă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Paparazzi

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.