anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de Presă

Clasic sau Fantastic? Debut fabulos pe scena festivalului Classix

GALERIE
Classix-Day-4---Selini-Quar
  • Classix-Day-4---Selini-Quar
- +

Cea de-a patra zi a festivalului Classix a avut în program concertul „Clasic sau Fantastic?” susținut de Cvartetul Selini la Palatul Culturii din Iași, iar pe parcursul dimineții, studenții Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași au avut parte de o prelegere pe tema producției de concert și a antreprenoriatului creativ din partea lui Andreas Sønning, director al programului cultural Telenor și profesor al Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo.

Classix in Focus: Concert Production and Creative Entrepreneurship a adus în fața celor prezenți la discuție un set instrumente și principii care să poată ghida muzicienii, producătorii și organizatorii concertelor spre realizarea unor producții adaptate nevoilor actuale ale publicului. Au fost prezentate strategii și metode de organizare, s-a subliniat importanța interdisciplinarității și a valorilor atribuite culturii. Andreas Sønning este responsabil cu dezvoltarea mai multor rețele educaționale în UE în scopul înnoirii învățământului muzical superior și a implementării inovației și proiectelor antreprenoriale în acest domeniu. 

Seara de 19 februarie a plasat festivalul și publicul său în foaierul Palatului Culturii, unde Selini Quartet au susținut concertul „Clasic sau Fantastic?”. Compozițiile prezentate în cadrul serii au fost: Ludwig van Beethoven - Cvartetul nr. 11 în fa minor, op. 95, Viktor Ullmann - Cvartetul nr. 3 și Felix Mendelssohn - Cvartetul nr. 6 în fa minor, op. 80. Furie, anxietate, mistic, zbucium, fantastic - sunt doar câteva dintre stările experimentate în cadrul concertului susținut, iar acesta a marcat debutul concertistic al cvartetului în România. 

Ansamblu multinațional, Selini Quartet este compus din patru instrumentiste ce provin din zone ale Europei cu sensibilități muzicale diferite: Nadia Kalmykova (vioară - Rusia), Ljuba Kalmykova (vioară - Rusia), Loredana Apetrei (violă - România) și Loukia Loulaki (violoncel - Grecia). Din întâlnirea lor la Viena a rezultat un proiect muzical rafinat, pregnant și exact, selectat de către Ministerul austriac al Afacerilor Europene și Internaționale pentru cele cinci cele mai bune ansambluri clasice tinere, în programul #NASOM 2020-2021 (New Austrian Sound of Music). 

Prezența cvartetului pe scena festivalului Classix este susținută de Forumul Cultural Austriac București. Domnul Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac București, a declarat: „Prezenţa la Iaşi a Selini Quartet este o dublă oportunitate. În primul rând, avem ocazia de a arăta diversitatea şi excelenţa tinerilor muzicieni ce activează la Viena, spaţiu al reinventării şi experimentării sonorităţilor clasice, departe de orice cărări bătute. Înalta calitate a Selini Quartet este confirmată şi de selectarea sa pentru ediţia 2020-2021 a programului #NASOM (New Austrian Sound of Music), promovat de Ministerul federal austriac pentru Afaceri Europene şi Internaţionale, un program ce urmăreşte promovarea internaţională a personalităţilor artistice puternice de mâine, a vocilor tinere, a stilurilor inedite şi a noilor realităţi de pe scena muzicală austriacă. Apoi, este extraordinar să putem asculta în România un grup atât cu legături importante cu această ţară (graţie violistei Loredana Apetrei, originară din România), cât şi care a fost desemnat „ansamblul preferat al abonaţilor profilurilor de pe reţelele sociale ale Forumului Cultural Austriac Bucureşti”, în cadrul campaniei noastre Luna Muzicii clasice #NASOM. Mulţumim Classix Festival pentru un parteneriat pe care-l sperăm de durată, fiind încredinţaţi că acest eveniment remarcabil deja de la prima ediţie, va deveni un reper pe harta muzicală a Europei”. 

Organizatorii Classix Festival, Asociația Industrii Creative și Showberry au lansat invitația ieșenilor de a participa și la următoarele concerte desfășurate în cadrul festivalului, respectiv: Visul American la Două Piane, Concertul Evreiesc, Clasicul Transfigurat. 

                                                                                                                      * * *

Classix este un festival de muzică clasică, aflat la prima ediție, care aduce la Iași în perioada 16 - 22 februarie 2020 peste 20 de artiști internaționali în 7 concerte, 3 dialoguri educaționale dedicate industriilor creative și 2 panel-uri de antreprenoriat. 

Biletele pentru Classix Festival sunt puse în vânzare online.

Website: www.classixfestival.ro 
Facebook: https://www.facebook.com/classixFestival/
Instagram: https://www.instagram.com/classixfestival/ 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O epavă la primărie

Cătălin ONOFREI

O epavă la primărie

Cum vrea Băsescu să iasă din politica naţională.

Filmuletul zilei

opinii

Un lider, un afacerist, un oportunist

Briscan ZARA

Un lider, un afacerist, un oportunist

Aceasta este mai degrabă o parabolă, dar cu întâmplări şi personaje rupte din realitatea prin care am trecut eu în această vară.

Cum (nu) se consolidează o democraţie

Ciprian IFTIMOAEI

Cum (nu) se consolidează o democraţie

Democraţia se află într-un regres din ce în ce mai pronunţat în multe ţări ale lumii, chiar şi în cele considerate odinioară democraţii avansate: SUA, Marea Britanie, unele ţări membre UE. Doar 5,7% din populaţia lumii trăieşte astăzi în ţări cu democraţii consolidate. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină!

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

Ia-auzi una tare pe azi, stimabile cetitoriu, onorat auditoriu sau preţuit telespectatoriu, una venită aseară cu ultimul tramvai la redacţie! 

Caricatura zilei

Magie

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.