Clasificarea adunărilor generale se face în funcție de rolul pe care-l joacă în viața asociației și anume: adunarea generală pentru constituirea asociației, adunare generală ordinară și adunare generală extraordinară. În prezent, ne aflăm în perioada, stabilită prin lege, având ca termen limită 31 martie, în care trebuie să aibă loc adunările generale anuale în care se face bilanțul anului precedent și proiecția anului care a început. Încălcarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 200-1000, în sarcina celor, din vina cărora, nu s-a convocat și ținut adunarea generală.
Limitele de competență a adunării generale
Adunarea generală are competența de a lua hotărâri în toate problemele de asociație cât și de a cenzura deciziile comitetului executiv, dispozițiile președintelui și orice alte măsuri dispuse sau luate de salariații din cadrul acesteia.
Competențele adunării generale sunt numeroase dar, într-o formulare sintetică, putem afirma că acest organism poate lua orice decizie care privește condominiul și viața de asociație cu condiția, de la sine înțeles, ca să se respecte legea și reglementările interne ale asociației (statut, regulamentul condominiului, acordul de asociere, hotărârile și deciziile proprii.
Actele emise de adunarea generală
Adunarea generală emite hotărâri, pentru a căror adoptare este necesar votul, după caz, al majorității (jumătate plus unu) sau a două treimi din numărul celor prezenți. Sunt cazuri când legea cere acordul tuturor sau cel puțin al majorității membrilor înscriși în asociație sau chiar al tuturor proprietarilor, indiferent dacă sunt sau nu membri.
Răspunderea juridică a adunării generale
Răspunderea juridică a adunării generale a asociației de proprietari se invocă în cazul neexecutării sau executării necorespunzătoare a procedurilor legale privind organizarea și ținerea adunării generale precum și cu privire la legalitatea și temeinicia hotărârilor adoptate. Aceste împrejurări pot conduce la anularea ședinței adunării generale și/sau a hotărârilor ilegale. Declararea nulității se face de către instanța de judecată.
Pentru toate hotărârile luate și întreaga sa activitate adunarea generală este responsabilă, în fața legii, privind legalitatea și oportunitatea măsurilor luate. Răspunderea care le revine proprietarilor participanți la adunare poate fi de natură contravențională, civilă sau penală, după caz.
Recomandare
Pentru detalii vă recomandăm să consultați Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Codul Civil și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.
Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face
Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași
E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro
Rubrică sponsorizată de SC Conex Distribution SA
Publicitate și alte recomandări video