anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Comunicat de presă (P)

Classix Festival a deschis seria aventurilor clasice contemporane

GALERIE
IMG_9295IMG_9293
 • IMG_9295
 • IMG_9293
- +

Șapte zile, de atâtea a fost nevoie pentru a dovedi că Iașul are forța de a susține un festival de muzică clasică prin muzicieni tineri și de calibru, dar și cu parteneri puternici atât din mediul de business, cât și diplomatic. Cortina s-a ridicat într-un spațiu sacru, unde muzica a reușit încă o dată să deschidă sufletele oamenilor, la Catedrala Romano-Catolică, și a coborât într-una din cele mai frumoase clădiri ale României – Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, unde publicul a aplaudat îndelung concertul „Clasicul Transfigurat”, oferit de Selini Quartet și de ansamblul Trondheim Solistene (Norvegia), care își dezvăluiseră măiestria și în alte două seri.

În esență, Classix Festival, inițiat de pianistul ieșean Dragoș Andrei Cantea, a vorbit despre forța relațiilor interumane și a dovedit încă o dată că arta este cel mai bun vehicul în a stabili punți între oameni, între națiuni, de a deschide noi căi de dialog. Classix Festival a vorbit despre puterea muzicii în uniunea umanului cu divinul, în împlinirea viselor și crearea de legături acolo unde poate nimeni nu s-ar fi gândit vreodată - în domeniul afacerilor.

De la Iași, la Oslo

La început a fost dorința de a cânta în orașul natal împreună cu un grup de prieteni, după cum ne-a mărturisit Dragoș Andrei Cantea. Tot pasiunea lui pentru muzică l-a determinat să aleagă Norvegia ca următoare destinație pentru perfecționarea studiilor - un masterat avansat la Academia de Muzică din Oslo, la clasa profesorilor Håvard Gimse și Kathryn Stott. „L-am ascultat pe maestrul Gimse la București, într-un recital, și mi-am dorit să studiez cu el. Mi-a spus: Vino în Norvegia să-mi cânți ceva și vom vedea ce va urma, am aflat de la Dragoș Cantea povestea primei sale călătorii muzicale în Norvegia. După ce a fost admis la Academia Regală de Muzică a reușit să deschidă o cale de dialog cu Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, fiind inițiatorul primului parteneriat Erasmus. „Cu Norvegia nu era încă un astfel de program și mă bucur că am reușit să intermediez dialogurile pentru deschiderea lui”. Călătoriile nordice i-au adus lui Dragoș Cantea și primele experiențe ca director artistic în Scandinavia, ca administrator al programului European Creative Futures, ce a culminat cu un succes răsunător odată cu celebrarea Centenarului României în Norvegia, având invitați artiști români și norvegieni deopotrivă. A susținut multe concerte private în Scandinavia sub egida Telenor, ocazii cu care promovează patrimoniul muzical al României în fața delegațiilor din întreaga lume și a pus totodată bazele unui program cultural bilateral între cele două state.

De aici a venit și dorința de a cânta la Iași într-un festival de care Capitala Culturală a Moldovei avea nevoie și care e reunit nu doar șapte concerte fabuloase – „Uman sau Divin”, „Concertul Romantic”, „Armonii nordice”, „Clasic sau fantastic”, „Visul american la două piane”, „Concertul evreiesc” și „Clasicul Transfigurat” – ci dialoguri deschise de experți internaționali pe teme muzicale, legate de turism, management cultural, diplomație ori administrație.

Rețeta unui succes garantat: administrație-cultură-mediul de afaceri

Classix Festival a fost nu doar despre excelența în muzică, ci și de ceea ce se poate face folosind arta ca vehicul pentru a îmbunățăți imaginea Iașului, pentru a deschide noi afaceri, pentru a crea parteneriate durabile în domenii economice de larg interes cum ar fi, spre exemplu, infrastructura de care orice țară civilizată are nevoie.

Ideii lansate de Dragoș Andrei Cantea i s-au alăturat specialiști de la Camera de Comerț a Norvegiei, de la ambasade, de la forumuri culturale internaționale, de la firme importante în Scandinavia și din Iași, Volvo fiind unul dintre partenerii de încredere care i-au ajutat pe oaspeți să cunoască un oraș despre care ei și-l imaginau altfel și nu în sensul foarte onorant. Delegațiile sosite la Iași au descoperit un oraș cu o istorie veche, un oraș plin de spiritualitate, în care poveștile trecutului sunt potențate de ideile viitorului și în care există nu doar trecut, ci și prezent care, cu sprijin financiar oferit de parteneri de afaceri ar putea avea șanse foarte mari la dezvoltare. Experții sosiți la Iași au vorbit nu doar despre potențialul turistic uriaș, ci și despre importanța managamentului cultural. Andreas Sønning, director al Programului Cultural Telenor, a oferit o prelegere pe tema lanțurilor valorice dintre cultură - autorități - antreprize. S-a vorbit despre comunicarea prin muzică și rolurile muzicienilor creativi, despre puterea muzicii în transmiterea unui mesaj în lume, dar și despre beneficiile companiilor în susținerea unui program cultural și despre seturile de valori ale companiilor care susțin cultura. Ne place să credem că muzica clasică este o specie pe cale de dispariție ca un elefant care moare. Dar nu este”, a punctat, în prelegerea susținută la Palatul Culturii, compozitorul Peter Tornquist, rector al Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo. Carismatic, cu adevărat fascinat de muzică și multe alte subiecte, Peter Tornquist a făcut publicul să se simtă mai bogat în trăiri și chiar proiecte personale de viitor.

Marea muzică a lumii și-a deschis aripile la Classix Festival”, au spus organizatorii și partenerii lor economici în deschiderea acestei „aventuri clasice contemporane” pe care au început-o într-un oraș care oferă o bază profesională tuturor celor care doresc să facă o carieră inclusiv în artă, dar mai puțin o deschidere internațională de care este nevoie pentru a dezvolta comunitatea universitară, academică, științifică, dar și pe cea de business căreia prin muzică i s-a întins o mână de ajutor. Modelul de afaceri norvegian, în care arta este un vehicul inclusiv pentru dezvoltarea afacerilor, poate fi replicat cu succes și la Iași de toți cei care au îmbrățișat triada adusă de Classic Festival – administrație-cultură-mediul de afaceri. Șapte zile, tot atâtea de câte a fost nevoie și la facerea lumii, au fost de ajuns pentru a înțelege forța artei în lumea afacerilor.

Chiar dacă festivalul s-a încheiat, muzica nu se va opri niciodată. Volvo te invită să te înscrii la linkul de mai jos pentru o sesiune de test drive, la care ai posibilitatea să îți conectezi telefonul la sistemul de infotainment al mașinii,  moment în care te lași condus în siguranță de muzica sufletului tău.

https://iasi.volvocarsdealer.ro/test-drive

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.