Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Classix Festival va avea loc la Iași în februarie 2022

GALERIE
Classix_2022_2
  • Classix_2022_2
- +

Cea de-a treia ediție a Classix Festival va avea loc în perioada 13 - 19 februarie 2022 și se va desfășura în format hibrid (fizic și online), reunind peste 40 de personalități internaționale ale muzicii clasice din 14 țări la Iași. 

Programul festivalului cuprinde 8 concerte de muzică clasică desfășurate în locații precum: Palatul Culturii, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Biblioteca Central Universitară „Mihai Eminescu”, precum și o serie de evenimente conexe: un vernisaj, o proiecție de film, dezbateri, prelegeri și masterclass-uri. 

Sub semnul instinctelor primordiale care ne ghidează atât simțurile, cât și percepțiile, descoperim o suită de concerte, ansambluri, artiști și lucrări care provoacă și invită la o reflecție asumată. Tematicile abordate în cadrul evenimentelor subliniază feminismul în muzica clasică, autenticitatea și visceralitatea, precum și celebrarea trăirilor umane. Pășind în lumea Classix 2022, vom descoperi frumusețea într-o formă feminină - mistică, plină de putere și gata să impresioneze prin detalii. Instinctul primordial ne va purta spre abandonul temporar al melodiei, îmbrățișând puterea ritmului. 

Programul va fi contrastat de prime audiții absolute sau premiere românești pe de o parte, și de excelența tradițiilor europene, pe de altă parte. Mozart vs. Gubaidulina, Boulanger vs. Beethoven, Ceaikovski vs. Bartok sunt doar câteva dintre „derby-urile” de la Classix 2022. Hăvard Gimse, Auner Quartet, Grzegorz Niemczuk, Dragoș Cantea, Gustav Rivinius, și alți peste 40 de muzicieni vor însuma un nou summit muzical sincretic la Iași.  

Patricia Butucel, director al festivalului, menționează: „Ne bucurăm și suntem onorați că, în ciuda contextului pandemic, susținerea din partea comunității, a partenerilor și a artiștilor a crescut constant, de la an la an. Acest lucru ne determină să găsim soluții creative pentru a oferi o experiență inedită publicului nostru și ne conferă încrederea totodată că aventura clasică contemporană din acest an a festivalului va atinge noi standarde artistice și organizatorice.”

Detaliile referitoare la program, artiști și locații, precum și la modalitatea de desfășurare vor fi publicate în curând, în tandem cu evoluția reglementărilor privind organizarea evenimentelor și a posibilității de a crea un spațiu sigur de desfășurare al concertelor. Imagini de la cea de-a doua ediție Classix Festival, desfășurată în luna martie 2021, pot fi vizionate aici

Biletele și abonamentele la festival pot fi achiziționate online, iar accesul la evenimente se face conform reglementărilor în vigoare. Înscrierile voluntarilor se desfășoară până pe 23 ianuarie.

Organizatori: Asociația Industrii Creative, Showberry

Partener principal: Kaufland România
Parteneri diplomatici: Ambasada Regatului Norvegiei în România, Ambasada Regală a Danemarcei la București 
Parteneri culturali: Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez, Centrul Cultural German Iași, Institutul Francez Iași, Centrul Ceh, DAC Music Performance
Parteneri instituționali: Opera Națională Română Iași, Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" Iaşi, Palatul Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național „Moldova", Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Universitatea Națională de Arte "George Enescu" Iasi, Episcopia Romano-Catolică Iași
Parteneri strategici: Snyk Denmark, The Norwegian-Romanian Chamber of Commerce, Norwegian Academy of Music 

***

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

Showberry, membru AROC (Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale), este un startup câștigător al programului Investește în oameni! Din 2015 dezvoltă proiecte culturale și creative, fiind unul dintre principalii promotori de concerte publice și evenimente tematice din regiunea de nord-est a României. Din 2016 este co-organizator al festivalului Rocanotherworld iar din 2020 a Classix Festival, alături de Asociația Industrii Creative.

Website: www.classixfestival.ro 
Facebook: https://www.facebook.com/classixFestival/
Instagram: https://www.instagram.com/classixfestival/ 
Youtube: https://shorturl.at/louFW
 
***

Contact: media@classixfestival.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri