Clinica „Marele Ars“ e gata, dar e pustie. Dotarea cu aparatură depinde de noul guvern
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Clinica „Marele Ars“ e gata, dar e pustie. Dotarea cu aparatură depinde de noul guvern

GALERIE
pacient
  • pacient
- +

Lucrările la sediul de la Spitalul „Sf. Spiridon“ vor fi finalizate în această lună. Dotarea cu aparatură medicală este la mâna noului guvern. Este nevoie de 15 milioane de lei 

Spitalul „Sfântul Spiridon“ are o nouă clinică de chirurgie plastică şi reparatorie, construită după standarde moderne, dar pe care nu o poate folosi din lipsa aparaturii corespunzătoare. Clinica va deveni funcţională în noul spaţiu amenajat după ce va fi dotată cu aparatură modernă, cel mai devreme la finalul primului semestru, în mai-iunie 2017. Până atunci, chirurgia plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ va primi pacienţii în acelaşi spaţiu „neprietenos“ în care îşi desfăşoară şi în prezent activitatea, îngrămădit între clinicile ORL, BMF şi Oftalmologie.  

Lucrările la noua clinică de chirurgie plastică şi reparatorie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ se apropie de final. „Clădirea a fost modernizată, adaptată la standarde înalte, cu circuite specifice. Pentru «Marele Ars», de exemplu, s-au respectat anumite condiţii, astfel încât pacientul să fie îngrijit în condiţiile cele mai bune“, a arătat profesorul Ştefan Georgescu, director medical al Spitalului „Sfântul Spiridon“. Recepţia lucrărilor este programată pentru 23 ianuarie, dată care nu înseamnă efectiv şi inaugurarea sediului în care va funcţiona clinica de chirurgie plastică întrucât acesta nu este dotat corespunzător.

Prin urmare, bolnavii cu traumatisme, plăgi şi arsuri care sunt internaţi în clinica de chirurgie plastică vor fi cazaţi şi în următoarele luni în spaţiul impropriu pe care îl are acum la dispoziţie. Pentru a dota clinica cu echipamentele necesare, Spitalul „Sfântul Spi­ridon“ are nevoie de 15 milioane de lei. Banii sunt promişi de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii încă din vara anului trecut. Totuşi, având în vedere că Guver­nul s-a schimbat, conducerea unităţii medicale din Iaşi speră că noul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, de profesie chirurg plastician, va înţelege că Moldova are nevoie de o clinică modernă destinată chirurgiei plastice şi tratamentului pa­cienţilor arşi. „Clinica este aproape fina­lizată, pe 23-24 ianuarie vom face re­cepţia lucrărilor. Acum pregătim fişa teh­nică, cu specificaţiile tehnice, pe care o vom transmite Ministerului Sănătăţii pentru dotarea aferentă. Încă nu mutăm clinica pentru că într-o casă nouă nu te muţi cu mobila veche de 25 de ani. Avem un spaţiu construit la standarde mo­derne, şi atunci ne dorim şi aparatură la aceleaşi standarde“, a explicat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Dotarea efectivă a clinicii va avea loc peste câteva luni. Este nevoie, până atunci, să se aprobe bugetul pentru 2017 şi ministerul de resort să aloce fondurile necesare. Ulterior, dotarea spaţiului va depinde şi de organizarea unei licitaţii, dar şi de soluţionarea unor eventuale contestaţii. Proiectul de consolidare şi reabilitare a clădirii în care va funcţiona clinica de chirurgie plastică şi reparatorie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ a început din 2012. Doi ani mai târziu, lucrările realizate în proporţie de 60% au fost blocate din lipsă de bani. Proiectul a fost deblocat în septembrie 2016, când Mi­nisterul Sănătăţii a alocat 15 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor.

De cel puţin doi ani, clinica de chirurgie plastică şi reconstructivă de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ îşi desfăşoară activitatea în con­diţii de provizorat, într-un spaţiu restrâns, în saloane şi săli de operaţie împrumutate sau comune cu alte clinici. Potrivit unui răspuns pe care „Ziarul de Iaşi“ l-a primit de la MS, amplasamentul actual al clinicii nu respectă mai multe prevederi necesare pentru tratarea bolnavilor din această specialitate: nu are toate spaţiile necesare, în saloane nu se respectă suprafaţa care trebuie să revină fiecărui pat, iar spaţiul destinat bolnavilor arşi este total nepotrivit acestei categorii sensibile. „Comparti­mentul de arşi este organizat la etajul 1 al clădirii, fiind compus din ca­meră asistente, 4 boxe - 3 cu un pat şi una cu 2 paturi - din care doar două prezintă sursă de apă, o baie terapeutică fără sursă de apă sterilă, un grup sanitar comun pentru pacienţi şi personal. Boxele nu respectă suprafaţa/pat“, se arată în răspunsul MS.

Epopeea clinicii a început în aprilie 2011, odată cu închiderea Spitalului de Urgenţe „Sfântul Ioan“ din Copou şi integrarea clinicilor în structura Spitalului „Sfântul Spiridon“. Potrivit conducerii spitalului, după finalizarea proiectului destinat unui nou spaţiu pentru chirurgia plastică - în care este prevăzut şi un compartiment destinat „Marelui Ars“ - clinica va fi cea mai mo­dernă din ţară.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.