anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Comunicat de presa

Cloud-ul guvernamental este îngropat de Guvern, iar România poate pierde 500 de milioane euro din PNRR (P)

GALERIE
b3d62214-cdc2-4d7f-9e3f-d46c93195671
 • b3d62214-cdc2-4d7f-9e3f-d46c93195671
- +

Guvernul actual dovedește din nou că nu are niciun fel de viziune și competențe privind coordonarea și implementarea PNRR. Proiectarea și operaționalizarea cloud-ului guvernamental este o piatră de moară pentru guvernul incompetenților, care ignoră cu bună știință opinia marilor companii de IT. Autoritățile statului joacă rolul transparenței și al consultărilor publice cu mediul IT, după care pune pe masă un OUG prin care vrea să aloce cei 500 de milioane de euro exclusiv către instituțiile pe care le controlează, eliminând astfel mediul privat din procesul pentru proiectarea, dezvoltarea, implementarea și operaționalizarea cloud-ului guvernamental.  

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a prezentat un proiect controversat de OUG pentru implementarea cloud-ului guvernamental, un proiect de o importanță enormă fiindcă va înlocui cu banii din PNRR sistemele IT ale autorităților publice și ale ministerelor.  

Una dintre problemele ridicate de această Ordonanță este că ea conferă foarte multă putere ADR în selectarea aplicațiilor (Partea de SaaS - Software as a Service) care vor putea fi folosite în cloud, lucru ce ar putea duce la blocarea dezvoltatorilor din piața privată. În forma actuală, ordonanța definește un așa numit cloud guvernamental închis (doar anumiți dezvoltatori pot dezvolta aplicații) și nu un cloud guvernamental deschis, în care pot fi folosite cele mai bune soluții existente pe piață sau dezvoltate special pe piața concurențială.

Guvernul Ciucă intenționează să aloce 500 de milioane de euro prin OUG către diferite autorități de digitalizare și servicii speciale, care nu au fost în stare să unească bazele de date ale României în ultimii 20 de ani. Practic, în loc să deschidă piața concurențială și să profite de pe urma experienței și competențelor mediului privat, guvernul își propune să lase proiectul arhitecturii cloud-ului guvernamental pe mâna unor instituții în care încă se printează documente, care apoi sunt scanate și trimise pe email. Digitalizarea nu se face cu pix și hârtie, ci cu know-how, viziune și simț de răspundere. 
Mă întreb dacă cei de la PNL și PSD vor într-adevăr să digitalizeze România și să elimine cozile tradiționale și birocrația excesivă. Se pare că mai degrabă își doresc un cloud guvernamental pierdut între servere și baze de date, care să plimbe cetățenii în continuare pe la ghișee pentru a depune formulare sau ca să semneze diverse documente
”, afirmă Monica Berescu, deputată USR PLUS, vicepreședinte al Comisiei pentru tehnologia informației şi comunicațiilor din Camera Deputaților, nominalizată pentru funcția de Ministrul al Cercetării, Inovării și Digitalizării în cabinetul Cioloș, în octombrie 2021.

Ministrul Investițiilor Publice și Proiectelor Europene a eșuat lamentabil în atingerea obiectivelor pentru unul dintre cei mai importanți indicatori din PNRR și anume: realizarea analizei pentru arhitectura cloud-ului guvernamental. Au fost discuții formale pe această temă cu companii cu prestigiu internațional, care însă au fost doar de fațadă, pentru că în spatele ușilor închise se pregătea un OUG cu dedicație, pentru atribuirea cloud-ului guvernamental către Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). 

Mai mult, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării pare că nu este inclus în acest proces, fiind absent de la discuțiile despre cloud-ul guvernamental de pe scena publică. Comunicarea și consultările pentru digitalizarea României sunt pline de amatorism, lipsite de consistență; fiind aproape invizibile.

Se pare că în acest moment statul vrea să-și facă propriul cloud, ermetic și ineficient, în loc să profite de pe urma experienței, know-how-ului și infrastructurii digitale de care dispun marile companii. Perversitatea Guvernului este absolut sfidătoare: simulează consultări cu mediul IT iar a doua zi pune pe masă un proiect de OUG scris în paralel, pe ascuns. În același timp, autoritățile se comportă de parcă trăiesc și lucrează în metaverse”, completează Monica Berescu.

Prin PNRR, România are la dispoziție peste 500 de milioane de euro pentru proiectarea, dezvoltarea, implementarea și operaționalizarea Cloud-ului guvernamental. În primă fază – Trimestrul 4 2021 și Trimestrul 1 2022 România trebuia să operaționalizeze un Task Force format din specialiști IT (T1 2021) și să elaboreze o analiză (T2 2022) privind opțiunile strategice și tehnologice de dezvoltare a cloud-ului guvernamental (Jalonul 143 “Finalizarea analizei opțiunilor privind arhitectura cloud-ului guvernamental”). Din diferite motive task-force-ul nu a fost operaționalizat complet (s-a reușit angajarea a doar 50% din specialiștii necesari) iar analiza este mult întârziată. În schimb, Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care împarte între MCID (prin ADR), STS și SRI ariile de influență în dezvoltarea cloud-ului. 


Monica-Elena Berescu    
Deputat USR, circumscripția electorală nr. 24, Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

Pavel LUCESCU

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

La anumite intervale de timp, istoria pare să-şi iasă din minţi. Nu suntem departe, dimpotrivă, de un asemenea moment. Îl întrezărim şi îl simţim deja, dar e abia începutul. Nu ştim cât va dura mica apocalipsă, nu ştim de fapt nici cât de mică sau mare va fi şi nici cum voi ieşi din ea. Cei care vom ieşi. Dar ne putem pregăti, învăţând sau reînvăţând să fim mai buni. Cu ceilalţi şi cu noi înşine.

opinii

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

Iaşi, oraşul teilor

George PLEȘU

Iaşi, oraşul teilor

În niciun oraş rolul teilor nu este atât de important ca la Iaşi. Şi nu doar prin legătura cu Teiul lui Eminescu şi importanţa pe care poetul, sub influenţa folclorului german, unde era considerat copacul îndrăgostiţilor, a atribuit-o acestei specii. Ci prin modul în care mirosul teilor devine parte din patrimoniul intangibil al oraşului. Nu există ieşean, născut aici sau venit din alte părţi, ba chiar studenţi sau turişti, care să fi trecut în iunie prin capitala Moldovei şi să nu aibă amintiri unice legate de teii în floare.

Omul textual, noul protagonist postmodern

Codrin Liviu CUȚITARU

Omul textual, noul protagonist postmodern

Omul textual nu are o identitate stabilă, el migrează tipologic, în universul ficţional. Nu-şi arată niciodată fizionomia. Preferă imaginea „haşurată”, decompusă în „aburul” literaturii. Bret Easton Ellis este, indubitabil, unul dintre cei mai mari prozatori contemporani, un postmodernist pur-sânge.

pulspulspuls

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

La cererea publicului, stimaţi telespectatori, revenim la cele spuse aicea pe la începutul săptămânii curente referitor la destinul tragi-cosmic al şmenului penal Skoda şi la rolul unui procurorel nepoţel al unei inculpate conţilieră personală de actual edil şef. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.