Clubul Gambitul Damei din Iași, Premiul I pentru proiectul „Șah în școală”, la Gala Societății Civile. Un model exportat în toată țara

sâmbătă, 22 iunie 2024, 03:00
2 MIN
 Clubul Gambitul Damei din Iași, Premiul I pentru proiectul „Șah în școală”, la Gala Societății Civile. Un model exportat în toată țara

Clubul Sportiv Gambitul Damei din Iași a câștigat Premiul I pentru proiectul „Șah în școală”, la categoria Educație și Învățământ, în cadrul Galei Societății Civile 2024. Este un proiect în care sunt implicați, la nivel național, 75.000 de copii care beneficiază de ore gratuite de șah în școală.

„Este un lucru unic. Din atât de multe proiecte de la nivel național, am fost aleși noi, ieșenii, cu acest proiect care a plecat de la Iași. Proiectul a început în urmă cu 3 ani și sunt rezultate foarte frumoase. Avem 75.000 de copii implicați până acum, au fost distribuite gratuit 58.000 de manuale, iar la evenimentele noastre au participat peste 50.000 de tineri șahiști”, a declarat Vlad Ungureanu, președintele proiectului.

Proiectul „Șah în școală” urmărește să educe copiii prin intermediul șahului, oferindu-le acestora cursuri opționale gratuite în școli. Inițiativa se bazează pe implicarea profesorilor, care sunt încurajați să desfășoare aceste activități suplimentare cu elevii lor.

„Ne bazăm, în primul rând, pe profesori. Noi îi încurajăm să ia aceste cursuri opționale prin care să lucreze cu elevii. Asta înseamnă că ei mai stau o oră în plus la școală, iar astfel luptăm și împotriva abandonului școlar. Ei se educă prin joacă”, a adăugat Vlad Ungureanu.

Modelul dezvoltat în Iași a început să fie extins la nivel național, ajungând în prezent în 38 de județe. Concursul „Iași 2024”, unde 2.000 de copii au jucat șah în aer liber, reprezintă un exemplu de succes al acestui proiect. De asemenea, au fost organizate șase acțiuni similare în orașe precum Timișoara, Constanța, Roman și Năvodari, la care au luat parte în jur de 300 de copii.

„Premiul acesta contează foarte mult! Un astfel de moment ne dă forța să mergem mai departe. Acest premiu înseamnă că suntem pe drumul cel bun, că facem o treabă bună și că suntem o echipă puternică”, a concluzionat Vlad Ungureanu.

Tot în cadrul Galei Societății Civile 2024, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale a obținut Premiul al II-lea la categoria Apărarea drepturilor individuale/colective, pentru proiectul „ACCES UCRAINA – Drepturi respectate și acces la servicii de sprijin pentru refugiații din Ucraina”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii