Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

CM de fotbal Qatar; 2022: Alţi favoriţi intră în scenă

GALERIE
nemțălăi
  • nemțălăi
- +

 

 

Pe nemţi îi mai bântuie fantomele din Extremul Orient

Iată ce partide vom viziona astăzi la Cupa Mondială din Qatar, meciuri transmise pe TVR 1. Spania, Germania, Belgia și Croația sunt favorite.

Maroc-Croaţia (grupa F, Al-Khor, ora 12:00)

„Leii di Atlas” au apărut la Cupa Mondială în 1970 (Mexic) şi de atunci au mai acumulat încă cinci prezenţe, Cel mai bine s-au descurcat tot în Mexic, în 1986, când au câştigat o grupă cu Anglia, Polonia şi Portugalia, fiind învinşi în optimi, la limită de „Mannschaft!”. Echipa s-a calificat la Cupa Mondială sub comanda lui Vahid Halilhodzic dar tehnicianul bosiac a fost silit să demisioneze cam ca Piţurcă în 1999, din cauza unor conflicte cu vedetele. Hakim Ziyech este un fel de Hagi din Maghreb,însă şi-a pierdut pâinea de titular la Chesea.În schimb, Hakimi joacă meci de meci la PSG şi ştie perfect să bată loviturile libere.

Deşi nu este îndeobşte cotată ca una dintre marile forţe ale fotbalului european, Croaţia are rezultate remarcabile la Cupa Mondială, bronz în Franţa 1998 (când Davor Suker a devenit golgeterul ediţiei) şi argintul din Rusia 2018 (2-4 cu Franţa în finală). Selecţionerul Zlatko Dalic, apoape necunoscut până atunci, a devenit erou naţional şi este şi acum la timona „vatrenilor”. Şi chiar dacă Rakitic şi Mandzukic nu mai sunt în echipă, chiar dacă dispecerul Luka Modric are 37 de ani, Croaţia nu poate fi scoasă din calcul. Nu ştim ce va face cu Belgia, dar alături de Maroc şi Canada, echipa croată e favorită la calificare..

Maroc; 1.Bounou-2.Hakimi, 6.Saiss (cpt), 5.Aguerd, 3. Mazraoui – 15.Amallah, S.Amrabat, 8.Ounahi – 7.Ziyech, 19.En-Nesri,17.Boufal. Selecţioner:Wallid Regraoui.

Croaţia:1.Livakovic-22,Juranovic, 6.Lovren, 20.Gvardiol,19.Sosa – 10.Modric (cpt), 11.Brozovic, 8.Kovacic-13.Vlasic, 4.Perisic – 9. Ktamaric. Selecţioner: Zlatko Dalic.Arbitru: Fernando Rapallini (Argentina)

Germania – Japonia (grupa E,Al-Rayyan, ora 15:00)

Echipa „teutonilor” este considerată mare favorită mai mult în virtutea inerţiei. Cvadrupla campioană mondială a dezamăgit la ediţia anterioară (învinsă de Mexic şi Coreea) şi la Euro2021 şi nici în Liga Naţiunilor n-a rupt gura burgului. Spre deosebire de ediţia precedentă, nemţii nu-l mai au pe bancă pe Joachim Löw ci pe Hansi Flick, călăuzit de o stea foarte norocoasă. Fost secund şi ajuns interimar la Bayern,Hansi a câştigat Liga Campionilor cu colosul bavarez şi iată-l acum pe banca „Mannschaft”. Cât despre jucători, de la veteranul Thomas Müller (33 de ani) la imberbul Jamal Musiala (17ani) nemţii alcătuiesc totuşi o trupă foarte omogenă.

Când fantomele coreene din 2018 încă îi mai bântuie pe nemţi, după patru ani a răsărit Japonia („Ţara Soarelui Răsare”) în faţa lor. Niponii au debutat târziu la Cupa Mondială în 1998 (Franţa), iar la ediţia următoare, pe care au găzduit-o împreună cu Coreea de Sud. „Samuraii” au trecut de grupe,performanţă repetată încă de două ori, în 2010 şi 2018.Fostul secund Moriyasu, selecţioner plin acum, are reputaţia uni tehnician care se bazează pe experienţă în detrimentul promovării tinerilor, cam ca Dan Petrescu al nostru. Wataru Endo (Stuttgart) este placa turnată a echipei deşi nu are decât 29 de ani, iar portarul Kawashima se pregăteşte de a trece pragul ceor 40 de ani.

Germania: 1.Neuer (cpt)-5.Kehrer 15. Süle, 2.Rüdiger, 3. Raum-6.Kimmich, 8.Goretzka-14.Musiala, 13.Müller, 19.Sané – 7.Havertz. Selecţioner; Hansi Flick

Japonia: 12.Gonda-16.Tomiyasu, 26.Ito, 22.Yoshida (cpt), 5.Nagatomo-13.Morita, 6.Endo-15.Kamada, 10.Minamino, 11.Kubo-25.Maeda. Selecţioner; Hajime Moriyasu.

Arbitru: Ivan Barton (El Salvador)

Spania-Costa Rica (grupa E,Al-Khor, ora 18:00)

Spania: 23.Simon-20.Carvajal, 24.Laporte, 4.P.Torres,18.Alba – 9. Gavi, 5.Busquets (cpt), 26.Pedri – 10.Asensio, 7.Morata, 22. Sarabia, Selecţioner: Luis Enrique.

Costa Rica;1.Navas-4.Fuller, 6.Duarte, 15.Calvo, 8.Ovido-17.Tejeda, 5.Borges, 12.Campbell, 8.Ruiz (cpt), 13.Torres – 7.Contreras.Selecţioner: Luis Ferando Suarez

Arbitru:Mohammed Abdulla (E.A.U.)

„La Roja” nu poate lipsi din rândul favoritelor, deşi generaţia lui Xavi, Iniesta şi Fernando Torres a apus. Sub comanda lui Luis Enrique, Spania a pierdut la lovituri de departajare semifinala Euro2021 în faţa Italiei. Este interesant de urmărit defensiva ibericilor, după retragerea lui Piqué şi neconvocarea lui Sergio Ramos. La 34 de ani, închizătorul Barcelonei, Sergio Busquets, a devenit succesorul lui Ramos la banderola unei trupe pline de tineri.

Spania este mare favorită în primul meci cu Costa Rica,o echipă aflată la a şasea participare la Cupa Mondială,dar cu două evoluţii de senzaţie. La debutul lor în 1990, „Los Ticos” au scos din grupă Scoţia şi Suedia iar în 2010 au învins Anglia şi Italia şi nu s-au oprit până în sferturi unde Olanda lui van Gaal i-a biruit la punctul cu var. Cel mai renumit jucător este portarul Navas, care, însă.acum lustruieşte banca la PSG.

Belgia-Canada (grupa F,Al-Rayyan, ora 21:00)

Belgia se află de ani buni într-o perioadă de graţie şi aceasta datorită spaniolului Roberto Martinez. Acum patru ani „les diables rouges” au realizat cea mai mare performanţă a lor la Cupa Mondială, medalia de bronz. Multă vreme,Belgia a fost prima în clasamentul FIFA, iar acum a pierdut această poziţie în favoarea Braziliei.Fapt care face ca unii să consideră echipa „diavolilor” ca uzată. Lucru greu de crezut când Martinez are la dispoziţie poate cel mai bun play-maker din lume, Kevin de Bruyne (ManCity), cel mai bun portar (Thibaut Courtois), mijlocaşi ca fraţii Hazard şi vârf ca Romelu Lukaku.

În mod normal, Belgia n-ar trebui să aibă probleme cu Canada, care are o singură prezenţă şi aceea jalnică la Cupa Mondială; în 1986, Canada a suferit trei înfrângeri şi n-a înscris niciun gol. Ca şi atunci, „the cannucks” vine cu un tehnician englez la timonă, dar şi cu o vedetă; Alphonso Davies, ajuns titular pe banda stângă la Bayern München.         

Belgia; 1.Courtois-2.Alderwereild, 22.DeKetelaere, 5.Vertonghen – 15.Meunier, 7.De Bruyne, 6.Witsel, 10.E.Hazard (cpt), 11. Carrasco – 9.Lukaku. Selecţioner; Roberto Martinez

Canada:18.Borjan-4. Miller, 5.Vitoria, 2.Johnston – 3.Adekugbe, 7.Eustaquio, 6.Piette, 22.Laryea, 19.Davies – 10.Hoilett (cpt), 20.David. Selecţioner: John Herdman

Arbitru: Janny Sikazwe (Zambia)

 


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri