Zeci de maşini din Iaşi au fost vandalizate. Poliţişti în civil pândesc parcările. De ce sunt furate catalizatoarele?
De altfel, în ultimile zile, tot Iasul a auzit de patania unor ieseni din Alexandru care s-au (...)
citeste totvineri, 27.01.2023
Meciul Argentina-Franța se joacă astăzi, de la ora 17:00 pe stadionul cel mai mare din Qatar, la Lusail
Istoria ține cu Argentina
Trei confruntări au avut loc până acum la turneele finale ale Cupei Mondiale:
1. 1-0, 1930.Argentina-Franța a fost unul dintre primele meciuri disputate pe Arenele Cupei Mondiale,pe ”Parque Central” din Montevideo, o ediție inaugurală cu doar patru echipe europene (Franța, Iugoslavia, România, Brazilia), nu chiar cele mai bune de pe continent, călătoria cu vaporul peste Atlantic, în țări cu instabilitate politică recunoscută fiind evitată. Chiar și așa, în condițiile superiorității nete a continentului fierbinte, echipele-hai să le zicem-gazde-au fost copios ajutate de arbitri și aceia în mare parte sud-americani. Argentina-Franța a fost un meci echilibrat, prima a câștigat cu 1-0 prin golul marcat de Luis Monti, cel care peste patru ani va ridica trofeul mondial deasupra capului, dar în culorile Italiei și cu preumele Luigi. După cum scria regretatul Ioan Chirilă în cartea sa ”Finala se joacă astăzi”, arbitrul brazilian Gilberto Rego (care ne-a ”aranjat”și pe noi în meciul cu Uruguay, deși nu era nevoie!) a fluierat sfârșitul în min. 84 pe un contraatac al francezului Marcel Langiller, scăpat singur spre poarta argentiniană.
2. 2-1, 1978. După o istorie tumultuoasă și ”hachițoasă”, Argentina a primit oganizarea Cupei Mondiale din 1978 și nici nu se concepea altceva în estuarul de la Plata decât titlul! Și l-a câștigat, în urma singurul meci excepțional pe care l-a făcut; finala. Meciul cu Franța a urmat unei victorii cu cântec în grupa A contra Ungariei, când scorul a fost deschis repede de oaspeți, iar arbitrul lusitanAntonio Garrido a eliminat ulterior doi jucători unguri importanți și albiceleștii au câștigat cu 2-1. Tot cu cântec a fost și meciul cu Franța, doar cântărețul a fost altul, elvețianul Jean Dubach. El a cântat din fluier pe finalul primei reprize, când a dictat penalty pentru cine trebuie, a acceptat egalarea lui Michel Platini, dar când Didier Six a preluat conducerea, a cântat melodia ofsaidului. Leopoldo Luque a marcat golul victoriei, Argentina a mers mai departe, iar frumoasa echipă a lui Michel Hidalgo s-a dus acasă.
3.3-4, 2018: Ultimul episod din aceasî trilogie este ți cel mai aproape de realitate și nu pentru că a câștigat Franța. Dar meciul s-a jucat în optimile ediției trecute, la Kazan în zona tătară a Rusiei. Șapte francezi prezenți acum în Qatar au jucat în acel meci:Pavard, L.Hernandez (accidentați în primul meci al Franței de acum), Lloris, Mbappé, Griezmann și Giroud. Pe bancă au mai stat Mandanda ,Tolisso și Dembélé. Argentina de azi a i-a avut pe Otamendi, Tagliafico, di Maria și (evident) Messi, cu Acuña și Dybala pe bancă. Meciul a fost furtunos, cu răsturnări de scor și l-a scos la rampă pe tânărul Kylian Mbappé, despre care deja se vorbea. Tânărul Kylian a obținut penaltiul din care Griezmann a deschis scorul ('13), ”cocoșii” l-au ținut bine sub control pe Messi, dar l-au neglijat pe Angel di Maria, care a marcat spectaculos în min. 41, un șut al lui Messi ('49) a fost deviat norocos de Mercado însă cel care a revigorat Franța a fost fundașul drept Benjamin Pavard cu un șut excepțional. Apoi, a ieșit la rampă Mbappé cu sprinturile sale irezistibile și cu două goluri marcate într-un interval de patru minute (64-68). În prelungiri, a mai marcat și ”Kun” Agüero, fixând scorul celui mai spectaculos meci al competiției.
Cifrele au cuvântul
Argentina: două titluri (1978, 1986; trei finale (1930, 1990.2014)
Franța: două titluri (1998, 2018), o finală (2006), două medalii de bronz (1958, 1986)
Legende: Guillermo Stabile, Mario Kempes, Diego Maradona, Claudio Caniggia, Lionel Messi (Argentina), Just Fontaine, Michel Platini, Thierry Henry, Zinédine Zidane, Kylian Mbappé (Franța)
Mari selecționeri: José Tramutola, Francisco Olazar, Cesar Menoti, Salvador Bilardo, Alejandro Sabella (Arrgentina), Albert Batteux, Henri Michel, Aimé Jacquet, Raymond Domenech, Didier Deschamps (Franța)
Confruntări directe la Cupa Mondială: trei (2-1 pentru Argentina), Bilanț general: 6 victorii Argentina, 4 Franța, 0 remize.
La ce ne așteptăm astăzi
În mod cert, la un meci spectaculos între două echipe care nu îngheață fotbalul pentru că teama față de adversar îți dă uneori aripi. Ceea ce se discută mai mult acum este situația din lotul Franței: mai exact, după necazurile anterioare, se lasă a înțelege că gripa care i-a bântuit pe ”cocoși” în ultimele zile s-ar fi extins. Deocamdată, Rabiot, Upamecano și Coman n-au jucat în semifinala cu Maroc și acum se vorbește și de Varane sau Konaté, dar înaintea unui astfel de meci, asemenea informații trebuie privite cu circumspecție. Oricum, din alte motive, nici T.Hernandez și Tchouaméni, nu sunt siguri. Argentinienii par a prefera sistemul cu trei fundași în fața Franței, urmând a reveni la o așezare mai ofensivă dacă jocul o cere. Echipele probabile:
Argentina: E.Martinez-Romero, Otamendi, Lisandro Martinez – Molina, McAllister, Fernandez, de Paul, Acuña – Messi, Alvarez. Selecționer; Lionel Scaloni
Franța: Lloris – Koundé, Varane, Konaté, T.Hernandez-Fofana, Tchouaméni – Dembélé, Griezmann, Mbappé – Giroud. Selecționer: Didier Deschamps
Arbitru:Szymon Marciniak (Polonia)
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
O nouă tehnologie de terapie antiinflamatorie ce i-a entuziasmat pe toți specialiștii lumii MSK (P)
Un județ din România, pe locul 5 în lume la categoria cele mai ospitaliere zone turistice
Proces celular care poate duce la moartea sau regenerarea celulelor stem
Învățătoare bătută de mama unei eleve la o școală din municipiul Botoșani
E timpul să înveți engleza, limba de circulație internațională! (P)
25 de judeţe şi Bucureşti sub cod galben de ninsoare şi viscol până sâmbătă seara. Polei în Moldova
Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!
Politehnica a adus un internaţional de 20 de ani crescut în Italia. Iaşul a trecut Prutul
I-a tăiat faţa în trafic şi a sărit la bătaie. Scandalul s-a terminat cu o condamnare
Tânără de 21 de ani, condamnată pentru un accident mortal. Lipsa de experienţă!
Pot mare la Primărie: se împart 200 milioane de lei. Un contract mare la stârpitul căpuşelor
Un Caritas cu mobilă. 114 plângeri de înșelăciune la adresa Bismobil Kitchen
Gripa încă face victime la Iaşi. 40% dintre cei depistaţi cu gripă au nevoie de internare
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Casa Muzeelor din Iaşi
Gradul de lăcomie al medicului șpăgar de la Oncologie Suceava: bani și cadouri la fiecare 15 minute
Guvernul ia în calcul să subvenţioneze din nou carburanţii, după scumpirile din ultima perioadă
Elena Rybakina a învins-o pe Victoria Azarenka şi este prima finalistă de la Australian Open
Bărbat cercetat după ce a înfometat şi schingiuit peste 30 de câini
Tatăl lui Novak Djokovici s-a fotografiat cu susţinători ai lui Putin, la Melbourne
RedacțiaÎnvățătorul care a bătut un elev că nu știa tabla înmulțirii, sancționat cu 15% din salariu jumătate de an |
Alexandru CĂLINESCUConservator? De ce nu… |
Neculai SEGHEDINIoT |
pr. Constantin STURZU„Dezumanizarea” femeii Canaanence |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.