Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

CM Qatar 2022: Cel mai ciudat campionat mondial din istoria fotbalului

GALERIE
campionatul_mondial_de_fotbal
  • campionatul_mondial_de_fotbal
- +

Duminică începe în Qatar Cupa Mondială de fotbal, prima ediție care se va disputa în noiembrie și decembrie. Candidatura emiratului din Golf a fost și este îndelung contestată. 

 

Totuși, într-un ambient islamic, femeile arbitrează meciuri în premieră la Mondial. Qatar – Ecuador este meciul de deschidere precedat de festivitatea de deschidere. Partidele vor fi transmise de canalele TVR

Gazde cu schepsis

Desemnarea Qatarului ca țară organizatoare a Cupei Mondiale 2022 a stârnit multe proteste din două motive. În primul rând, perioada atipică de desfășurare (noiembrie-decembrie) motivată de temperaturile excesive din timpul verii, bulversează mai toate campionatele puternice din Vestul Europei. Ba chiar și alte competiții extrafotbalistice, dacă amintim că recentul Campionat European de handbal feminin a fost devansat cu o lună pentru a evita concurența fotbalului. Mai vehemente au fost protestele referitoare la (ne)respectarea drepturilor omului în emiratul de la Golful Persic, punctual la comportamentul inuman al autorităților qatariote față de muncitorii străini angajați la pregătirea evenimentului. Nu au lipsit nici speculațiile la adresa FIFA, prin care se susținea că forul mondial a primit mită pentru a trimite elita fotbalului în Qatar. Statul arab a câștigat dreptul de organizare, la concurență cu Coreea de Sud, SUA, Japonia și Australia.

În fine, recent au apărut speculații care pretind că partida de deschidere dintre Qatar și Ecuador este deja aranjată, evident în favoarea gazdelor. Qatar va câștiga cu 1-0 printr-un gol marcat în repriza secundă. Minutul încă nu se știe!

Doamne fără hijab,dar cu fluier

  • 32 de echipe s-au calificat la acest turneu final; 13 din Europa, 6 din Asia, 5 din Africa, câte 4 din America de Sud. Singura debutantă la un turneu final este chiar țara gazdă. Țara Galilor și Canada participă doar pentru a doua oară; galezii au mai fost în 1958, iar Canada în 1986.
  • 36 de arbitri centrali, 69 de asistenți și – în premieră - 24 de analiști video vor oficia la Cupa Mondială. Printre aceștia și doi români; centralul Istvan Kovacs și asistentul Vasile Marinescu.
  • Stéphanie Frappart din Franța, Salima Mukansanga din Rwanda și japoneza Yoshimi Yamashita sunt primele doamne care vor oficia la centru în partidele Cupei Mondiale masculine ca arbitri de centru. De asemenea, există, tot în premieră și trei arbitri asistenți de sex feminin.
  • Meciurile Cupei Mondiale se vor disputa pe șapte stadioane din cinci localități: Doha, Al Khor, Lusail, Al Rayyan și Al Wakrah. Cel mai mare nu este în Doha, capitala Emiratului (care are disponibile două arene de 40.000 de locuri)  ci în Lusail (80.000 locuri),arenă care va găzdui finala.

Fără Dua și Shakira

*Ceremonia de deschidere va avea loc duminică, la ora 17;00) pe stadionul ”Al Bayt” din Al Khor (60.000 locuri), înaintea primului meci al Cupei Mondiale între Qatar și Ecuador, principale vedete fiind starul pop coreean Jung Kook și cunoscuta trupă americană de rap Black Eye Peas.Alte staruri invitate au declinat participarea; interpreta albaneză Dua Lipa și Shakira, în semn de protest. Inițial, diva columbiană acceptase participarea, dar ca urmare a criticilor primite a renunțat să vină.

* Ora în Qatar este înainte cu o oră față de cea a României. Meciul de deschidere al Cupei Mondiale va avea loc duminică, la ora 18;00 între Qatar și Ecuador.

         Grupele turneului final

  • Grupa A: Qatar, Ecuador, Senegal, Olanda
  • Grupa B; Anglia, Iran, SUA, Țara Galilor
  • Grupa C;Argentina, Arabia Saudită, Mexic, Polonia
  • Grupa D;Franța, Australia, Danemarca, Tunisia
  • Grupa E;Spania, Costa Rica, Germania, Japonia
  • Grupa F;  Belgia, Canada, Maroc, Croația
  • Grupa G: Brazilia, Serbia, Elveția, Camerun
  • Grupa H: Portugalia, Ghana, Uruguay, Coreea de Sud

Interesant: Franța, Australia și Danemarca au fost colege de grupă și în ediția precedentă, desfășurată în 2018 în Rusia. Exact la fel au fost Brazilia, Serbia și Elveția

Antrenori și jucători la superlativ

  • Nouă echipe prezente au selecționeri străini; Ecuador (Gustavo Alfaro-Argentina), Qatar (Felix Sanchez-Spania), Iran (Carlos Queiroz-Portugalia), Mexic (Gerardo Martina-Argentina), Arabia Saudită (Hervé Renard – Franța), Costa Rica (Luis Fernando Suarez-Columbia), Belgia (Roberto Martinez-Spania), Canada (John Hedman, Anglia), Coreea de Sud (Paulo Bento, Portugalia)
  • Ceilalți selecționeri;Olanda (Louis van Gaal), Senegal (Aliou Cissé), Anglia (Gareth Sotuthgate), SUA (Greg Berhalter), Țara Galilor (Rob Page), Argentina (Lionel Scaloni), Polonia (Czeslaw Michniewicz), Australia (Graham Arnold), Danemarca (Kasper Hjumland), Franța (Didier Deschamps), Tunisia (Jalel Kadri), Germania (Hansi Flick), Japonia (Hajime Moriyasu), Spania (Luis Enrique), Croația (Zlatko Dalic), Maroc (Walid Regragui), Brazilia (Adenor Bacchi ”Tite”), Camerun (Rigobert Song), Serbia (Dragan Stojkovic), Elveția (Murat Yakin), Ghana (Otto Addo), Portugalia (Fernando Santos), Uruguay (Diego Alonso).
  • Iran, Belgia, Senegal, Anglia, Franța, Croația, Brazilia și Portugalia au la cârmă același tehnician ca și la ediția precedentă
  • Cel mai vârstnic selecționer: Louis van Gaal (Olanda) – 71 de ani
  • Cel mai tânăr selecționer; Lionel Scaloni (Argentina) -45 de ani
  • Cel mai vârstnic jucător: Alfredo Talavera (Mexic)-40 de ani
  • Cel mai tânăr jucător; Youssoufa Moukoko (Maroc)- 18 ani
  • Cele mai vârstnice echipe; Iran, Mexic (medie 28 de ani)
  • Cea mai tânără echipă:  Ghana (24 de ani)
  • Cele mai bine reprezentate ligi; Anglia-163 jucători); Spania-86,  Germania-81.Liga italiană are 70 de jucători, deși Italia nu este calificată
  • Cele mai bine reprezentate cluburi; Bayern München-17jucători; Manchester United, Barcelona-16.
  • Qatar și Arabia Saudită sunt echipele formate exclusivdin jucători care evoluează în ligile autohtone. Senegal nu are niciun component din campionatul propriu

         Partidele din primele zile

  • Duminică: Qatar-Ecuador (grupa A),ora 18;00
  • Luni: Anglia-Iran (grupa B), ora 15:00; Senegal-Olanda (grupa A), ora 18;00; SUA-Țara Galilor (grupa B), ora 21:00

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri