CNAS anunță mai mulți bani de la stat pentru analize medicale de prevenție și investigații: ”Nu va mai exista să primească acel răspuns că nu mai avem bani, s-au terminat banii”
Conducerea CNAS a anunțat că toate categoriile de vârstă începând cu doi ani vor avea acces, de la 1 iulie, o dată pe an, la servicii și analize medicale de prevenție și investigații. O parte dintre acestea vor avea o valoare peste cea de plafon, transmite RFI.
Şefa serviciului Relații cu Asigurații și Presa al CNAS, Larisa Mezinu, a anunțat, vineri, că toate categoriile de vârstă începând cu doi ani vor avea acces, de la 1 iulie, o dată pe an, la servicii și analize medicale de prevenție și investigații, menționând că o parte dintre acestea vor avea o valoare peste cea de plafon.
”Vin importante modificări în sistemul de asigurări de sănătate. Vorbim de consolidarea și dezvoltarea pachetelor de prevenție care sunt musai de implementat și de legiferat, dar și de plătit. Astfel, toate categoriile de vârstă de la doi ani în sus vor avea acces, o dată pe an, la servicii medicale de prevenție, dar și la analize medicale și investigații. O parte din ele vin peste valoarea de plafon”, a precizat Mezinu, la o masă rotundă organizată de Alianța Pacienților Cronici din România la Comisia pentru sănătate din Senat.
Ea a adăugat că persoanele de 40 de ani și peste această vârstă se pot prezenta pentru astfel de analize medicale anuale la furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu CNAS, peste valoarea de plafon, scrie Agerpres.ro.
„Toate persoanele de 40 de ani și peste se pot prezenta pentru astfel de analize medicale anuale la furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu Casa, peste valoarea de plafon. Deci, nu va mai exista să primească acel răspuns că nu mai avem bani, s-au terminat banii. La fel, femeile însărcinate – monitorizarea acestora se va realiza peste valoarea de plafon și biletele de trimitere Monitor 7 pentru cele șapte boli importante vor rămâne în continuare peste valoarea de plafon, atât investigația – analiza de laborator, cât și de înaltă performanță, radiologie, medicina nucleară. În acea valoare de plafon sperăm să reușim să acordăm și să acoperim nevoia de analiză de prevenție pentru celelalte categorii de vârstă”, a explicat reprezentanta CNAS.
Mezinu a adăugat că, începând de anul viitor, CNAS își propune să-i stimuleze financiar pe medicii care pun accent pe prevenție.
”Suntem foarte atenți la datele pe care le vom colecta urmare a implementării acestor noi servicii medicale. Începând cu anul viitor, ne propunem să bonificăm, să stimulăm financiar medicii care pun accent pe prevenție, care discută, informează, educă pacientul în schimbarea stilului de viață și adoptarea unuia sănătos. Venim în sprijinul medicilor de familie prin introducerea acestui nou instrument – Riscograma, care să-i permită medicului să-l familiarizeze cu acest discurs motivațional, un discurs intim cu pacientul privind traiul de zi cu zi, privind stilul de viață ales, pentru că și la noi vin tot felul de solicitări, de informații și reclamații din partea persoanelor care spuneau că ele nu știau că sunt obeze și că pot dezvolta boli conexe și e important ca medicul să-l treacă prin toate etapele și să poarte o discuție cu pacientul la firul ierbii, cunoscându-i situația familiară, mediul profesional”, a spus oficialul CNAS
Publicitate și alte recomandări video