Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

CNN: Rusii au reusit sa sparga sistemul informatic al Casei Albe. Hackerii au avut acces la informatii sensibile. Reactia SUA

GALERIE
pass
  • pass
- +

Rusia s-a aflat in spatele atacului informatic indreptat in octombrie 2014 impotriva sistemului informatic al departamentului de Stat si al Casei Albe, relateaza CNN.Casa Alba a anuntat ca atacul a afectat "doar" sistemul neclasificat, insa descrierea o contrazice. Astfel, hackerii au avut acces la informatii sensibile, ca de exemplu detalii in timp real - care nu sunt publice - ale programului presedintelui Barack Obama. Desi aceste informatii nu sunt clasificate, ele sunt extrem de sensibile si sunt vizate de agentii straine de spionaj, afirma oficialii citati.

Presedintia a anuntat in octombrie ca a observat activitati suspecte in reteaua neclasificata care deserveste Biroul Executiv al presedintelui. Sistemul a fost oprit in mod regulat pentru efectuarea unor actualizari de securitate. Politia federala (FBI), Secret Service si agentiile americane de informatii sunt implicate, toate, in anchetarea bresei, pe care o considera unul dintre cele mai sofisticate atacuri comise vreodata impotriva sistemelor Guvernului Statelor Unite.

Intruziunea a avut loc prin computere din intreaga lume, o modalitate prin care hackerii isi ascund urmele, insa anchetatorii au descoperit coduri relevante si alti markeri despre care cred ca arata ca hackerii lucrau pentru Guvernul rus.Insa un purtator de cuvant al Consiliul National pentru Securitate (NSC), Mark Stroh, nu a confrmat un atac rusesc. In schimb el a declarat ca "luam in serios orice asemenea activitate". "In acest caz, asa cum am specificat la vremea respectiva, am luat masuri imediate de evaluare si atenuare a activitatii", a continuat el, reiterand pozitia potrivit careia NCS "nu comenteaza despre atribuirea (intruziunii) prin (acest) articol anumitor actori".

Departamentul de Stat american si Ambasada Rusiei nu au dat curs imediat unor solicitari din partea CNN de a comenta. Adjunctul consilierului prezidential pentru Securitate Nationala Ben Rhodes a declarat ca presedintia foloseste un sistem separat pentru informatii clasificate, care protejeaza de hackeri elemente sensibile legate de securitatea nationala."Noi nu credem ca sistemul nostru clasificat a fost compromis", a declarat Rhodes marti pentru CNN.

"Actualizam in mod constant masurile de securitate ale sistemului neclasificat, dar ni s-a spus in mod clar sa actionam astfel incat sa nu punem informatii sensibile in acel sistem", a declarat Rhodes. "Cu alte cuvinte, daca faci ceva clasificat, trebuie s-o faci intr-un sistem e-mail. Trebuie sa actionezi ca si cum informatia ar fi compromisa, daca nu este in sistemul clasificat", a precizat el.

Pentru a ajunge la Casa Alba, hackerii au patruns mai intai in sistemul informatic al Departamentului de Stat, cred anchetatorii. Sistemul informatic al Departamentului de Stat a relevat ca, in pofida unor eforturi de a-i bloca, hackeri rusi au putut sa reintre in el. Un oficial a declarat ca hackerii rusi au "detinut" sistemul diplomatiei americane timp de luni de zile si ca nu este clar daca au fost complet scosi afara din el.

Ca in cazul multor atacuri cibernetice, anchetatorii cred ca intruziunea de la Casa Alba a inceput cu un e-mail de tip phishing, trimis folosind un cont de e-mail de la Departamentul de Stat asupra caruia hackerii au preluat controlul, potrivit oficialilor citati. Directorul serviciilor americane de informatii (DNI) James Clapper i-a indemnat pe oficialii guvernamentali si firmele private, intr-o conferinta pe teme de securitate cibernetica organizata de FBI in ianuarie, sa-si invete angajatii cum arata un atac de tip "spear phishing".

"De atat de multe ori, chinezii si altii obtin acces la sistemele noastre pretinzand ca sunt altcineva si apoi cerand acces, iar cineva li-l da", a declarat Clapper. Ferocitatea intruziunii rusesti, in ultimele luni, i-a surprins pe unii oficiali americani, determinand o reevaluare a amenintarii in domeniul securitatii cibernetice, in contextul in care Statele Unite si Rusia se infrunta intr-o serie de conflicte armate, de la agresiunea rusa in Ucraina si pana la operatiunile militare americane in Siria.

Atacurile de la Departamentul de Stat si Casa Alba sunt unul dintre motivele pentru care Clapper a declarat in februarie, intr-o audiere in Senat, ca "amenintarea cibernetica rusa este mai grava decat am crezut noi anterior". Dezvaluirile despre atacurile informatice de la Departamentul de Stat apar pe fondul unei polemici referitoare la utilizarea de catre fostul secretar de Stat Hillary Clinton a unui server de e-mail privat in interes de serviciu, in timpul mandatului. Potrivit unor critici, serverul privat pe care l-a folosit era si mai slab protejat decat sistemul Departamentului. Insa bresa ruseasca ar fi avut loc dupa plecarea lui Clinton din functie.

In pofida acestui lucru, Clinton a fost vizata de mult timp de catre hackeri, impreuna cu anturajul ei. Site-ul The Smoking Gun a relatat pentru prima data in 2013 ca un hacker roman, cunoscut sub pseudonimul Guccifer, a patruns in contul de e-mail de pe AOL al lui Sidney Blumenthal, un prieten si consilier al lui Clinton, si a publicat e-mailuri pe care Blumenthal le-a trimis pe contul privat al acesteia. În aceste e-mailuri se aflau, intre altele, note interne sensibile pe teme de politica externa, iar ele au reprezentat primele dezvaluiri despre faptul ca Clinton folosea o adresa de e-mail privata, aflata in prezent in centrul controversei. Adresa respectiva nu mai este folosita in prezent.

Kremlinul, despre atacurile cibernetice din SUA: "Blamarea Rusiei pentru orice este un fel de sport"

Blamarea Rusiei pentru orice a devenit "un fel de sport" in Statele Unite, a afirmat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei ruse, dupa ce oficiali americani au atribuit unor hackeri "angajati de Guvernul rus" atacuri informatice care au vizat sistemele informatice ale Casei Albe.

"In privinta surselor postului CNN, nu stim ce surse au. Dar stim ca a blama Rusia pentru orice a devenit un fel de sport", a spus Peskov, citat de agentia Sputnik.

stirileprotv.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri